Евроехо 10

От 6 до 9 декември в Прага се проведе Евроехо 10. Това е европейския ехокардиографски конгрес, който сега се проведе за 10-и път. Ехокардиографията е ултразвуково изследване на сърцето. То е безвредно и не боли.

euroecho конгресен център
      вход

Конгресният център в Прага

euroecho вътрешни площи

Изложбата на конгреса

Какво е новото в ехокардиографията, което доминираше на този конгрес?

 1. Днес активно се работи върху триизмерната ехокардиография. Съвременните ултразвукови апарати успяват да скенират сърцето на пациента триизмерно. Проблемът е как да го покажат на лекаря върху днешните плоски екрани? Досегашният подход беше да се показва срез, който непрекъснато се върти и така ние схващаме дълбочината на образа. Сега се предпочита да срезът да не мести, а да се използват светлосенки за да си представим дълбочината на образа. Дори често вече предните части се оцветяват в охра, а по-далечните – в синьо. Работи се върху бъдещи технологии при които лекарят носи очила (като в стереокиното), а апарата му показва сърцето триизмерно – например увеличено до размери метър на метър на един метър пред очите на лекаря.
 2. Следващата технология, която се налага се нарича тъканна доплер ехокардиография. Това означава, че нашата апаратура регистрира скоростите на движение на стените на сърцето. Досега в кардиологията ние регистрирахме скоростите на движение на кръвта и нейното налягане и по тях съдехме индиректно за състоянието на сърцето. Тоест съдехме за причината, измервайки следствието. Сега вече директно измерваме движенията на сърцето.
 3. Съвременните ехокардиографи са вид компютри и всички тенденции в информационните технологии им се отразяват, например вече се появяват апарати които са с размери на лаптоп, от който излиза трансдюсер за изледване на сърцето. Обаче както един компютър, колкото е по-малък толкова е по-скъп, така и един ехокардиограф, колкото е по-малък, толкова е по-скъп. Някои от моделите преносими малки ехокардиографи имат защита срещу удар и работят дори след като ги изпуснеш на пода (този SonoSite на снимката отдолу). Това го постигат и защото нямат твърди дискове, а са с недвижеща се памет (solid state memory).
мъж на щанд, показващ
      ехокардиограф

Както при компютрите масово се налагат тънките LCD екрани, така и при днешните ехокардиографи тънките LCD екрани заместват старите обемни кинескопи. На снимката отдолу вдясно е по-евтин GE Vivid 3 с голям кинескоп, а вляво - GE Vivid 7 с тънък екран.

два ехокардиографа отблизо
 1. Следващата модерна технология е използването на контрастни вещества, които се вкарват с инжекция на ръката в кръвоносната система и правят сърцето много по-отчетно видимо с ултразвук. Това се нарича контрастна ехокардиография. Тя обаче е доста скъпа и дори в Европа се използва пестеливо.

Първа българска сесия на ЕВРОЕХО 2007

Банер euroecho 2007 Lisabon
      5-8 december

От 5 до 8 декември 2007 г. в Лисабон се проведе ЕвроЕхо2007. За първи път в историята на ЕвроЕхо имаше български доклади. Нещо повече - имаше една изцяло българска сесия, организирана от Работната група по ехокардиография към Дружеството на кардиолозите в България! На Евроехо 2007 участваха около 30 страни (Европа плюс Средиземноморието) но само 5 страни успяхме да имаме собствена сесия!

Cardiomyopathies and Rare cases "Bulgarian Roses - Beautiful and Thorny"

Bulgarian Working Group on Echocardiography.DICE session

Location: Coimbra

Session Date: 07 Dec 2007

Session Type: Symposium

Session Time: 08:30 - 10:00

Presentations

08:30 Rare but dangerous cardiac masses. - A. Nossikoff (Sofia, BG) 08:52 The necessity for validating parameters for evaluation of the patients before and after CRT. - V. Yotova (Sofia, BG) 09:14 Takotsubo in Bulgaria. - S. Marchev (Sofia, BG) 09:36 Echo in pulmonary embolism. - R. Petkov (Sofia, BG)

Сесията получи много висока оценка от Ръководството на Европейската Асоциация по Ехокардиография (на базата на отчетите, които пишат чуждестранните председатели на заседанията). Посещението бе по-добро от това на аналогичните сесии в същия часови пояс, за което благодарим на всички присъстващи!

обща снимка на д-р Йотова и
      д-р Сотир Марчев

Двама българи (д-р Йотова и д-р Сотир Марчев) от своя страна бяха председатели на две чужди заседания. При подготовката на ЕвроЕхо2007 д-р Сотир Марчев участваше в избора кои чуждестранни резюмета да бъдат допуснати до конгреса.

Българското участие на ЕВРОЕХО 2009