Медицински новини

от януари 2018 г.

Сърцето при сърдечна недостатъчност е като двигател без гориво. Налице е дисфункция на митохондриите, които произвеждат енергията за клетките. В тази наша статия в Novel Mitochondria-Targeting Peptide in Heart Failure Treatment описваме нов медикамент, който подобрява сърдечната функция чрез повлияване на митохондриите. Редакторската статия Targeting Myocardial Energetics in the Failing Heart в този брой на Circulation:Heart Failure e посветена на нашата статия в броя. Клиничното проучване фаза 1 описано в тази наша статия е проведно изцяло в България.

14.05.2017 г.

Стандартът по хирургия бе отменен отново

от 19.1.15 г.

Министър Москов актуализира Републиканските консултанти

24 ноември 2014 г

Проведе се Четвъртия конгрес по обща медицина с международно участие и връчване на приза „Семеен лекар на 2014” в Пловдив, Новотел Пловдив. Конгресът приключи чупейки всички досегашни български рекорди. Имаше над 1000 регистрирани участници, 78 медицински щанда, наети от над 70 фирми. Вече това е най-големия български медицински форум. Поздравления за организаторите и участниците!

25 октомври 2014 г

От 23 до 25 октомври 2014 г. се проведе 17-тия конгрес на Българска Асоциация по Ултразвук в Медицината (БАУМ) в, гр. Сандански. Тъй като досегашният председател доц. Реджина Джераси (Александровска болница) направи вече два мандата като председател (максимално разрешени от устава), вече за председател бе избрана д-р Румяна Митова ("Царица Йоана" София). От кардиолозите в Експертния съвет на организацията бяха преизбрани проф. Цветана Кътова и доц. Сотир Марчев. За заместник - председатели бяха избрани проф. Кътова и доц. Джераси.

от 8.10.13 г. Покана за лекция на тема Сърцето при внезапен стрес лектор Сотир Марчев
от 7.09.13 г.

Петър Галев е журналист, който умее да прави невероятно добри медицински вестници и списания. Брой 7 на списание Health е на тема кардиология и си струва да се изтегли (9 мегабайта) и разгледа.

от 24.08.13 г.

Днес 24 август 2013 г. бе поклонението и погребението на академик Илия Томов (1929 - 2013) на Централните софийски гробища. Тази наша обща снимка, заедно и с проф. Пенков и проф. Гочева е от последните му публични участия. Едно от основните послания на Хипократовата клетва е задължението на лекаря към неговият Учител и децата му. Вечна му памет!

Сотир Марчев заедно с проф. Пенков и проф. Гочева от 16.04.13 г.

Започна работа "Специализирана болница за активно лечение по кардиология - Мадара" в гр. Шумен. Това е първата частна болница и първата инвазивна кардиология в региона. В нея на 28 март бе направена първата коронарография в историята на Шумен, на 29 март бе стентиран първият пациент с миокарден инфаркт, през април 2013 г. бе първата периферна ангиография, на 12 юли 2013 бе имплантиран първият постоянен пейсмейкър. Намира се в двора на бившата окръжна болница Шумен (ул. Васил Априлов 63), тел. 054/801 260 (това е стационарен телефон на БТК) и мобилен номер 0882 793 930 (това е бизнес абонат на Мтел). Работи със Здравната каса, пациентите не доплащат нищо. Има само стандартната потребителска такса (за тези, които не са освободени от нея). В болницата катетеризират чешки лекари - д-р Зденек Цуфал и др., които вече знаят български. Новата Специализирана болница за инвазивна кардиология в Шумен

от 24.03.13 г.

Новите препоръки на Европейското кардиологично дружество от 2013 г. за употребата на ядрено - магнитен резонанс в кардиологията

от 26.12.12 г.

Новите европейски препоръки от 2012 г. за диагноза и лечение на остра и хронична сърдечна недостатъчност

от 18.9.12 г.

Новите европейски препоръки от 2012 г. за лечение на остър миокарден инфаркт със ST-елевация

от 22.8.12 г.

Излезе книгата на д-р Ивайло Траянов “Сърдечносъдови заболявания и бременност”. Вижте предговора й от доц. Сотир Марчев

Новият колективен трудов договор в здравеопазването(от 9.08.2012 г.)

от 26.4.12 г.

Американската Watson сключи сделка за купуването на Actavis за 5.6 млрд. долара

от 26.3.12 г.

На 61-ите годишни научни сесии на American College of Cardiology (ACC) в Чикаго, САЩ са докладвани резултатите от проучаването CPORT-E. То сравнява резултатите от перкутанните коронарни интервенции (PCI) в болници със и без собствена кардиохирургия. Не се установяват разлики в болестността и смъртността. В болниците без собствена кардиохирургия по-често успяват да реваскуларизират таргетната лезия ("неволята учи").

от 19.3.12 г.

Лютви Местан от ДПС предложи структурни промени в Министерски съвет – постът „министър на здравеопазването” да се замени с „временно изпълняващ длъжността министър на здравеопазването”

от 3.3.12 г.

Министър Константинов промени състава на групите за актуализиране на медицинските стандарти Заповед за промяна на Съвета на стандартите

от 5.2.12 г.

В началото на февруари 2012 г. в България гостува за пореден път (но не последен) проф. Грох и извърши 5 алкохолни септални аблации (ASA) на пациенти с хипертрофична кардиомиопатия от болниците на Българския кардиологичен институт. Така общо лекуваните българи от проф. Грох с ASA станаха 53-ма. От тях няма нито един починал (тоест перипроцедурна смъртност 0%). Постоянен пейсмейкър се е наложило да се сложи само при един пациент от тези 53-ма. Индицирани за ASA са болни, които имат оплаквания, въпреки оптималната медикаментозна терапия. Ако имате такива пациенти можете да ги насочите към Специализираната болница по кардиология в Плевен на тел. (064) 80 44 80 (това е стационарен телефон на БТК) или на мобилен телефон: 0885 188 015 (това е GSM бизнес номер към Мтел).

В Плевенския Медицински университет към Катедра Кардиология, пулмология и ендокринология, с ръководител доц. С. Тишева, започваме основен курс за специализиращи кардиология. Курсът започва на 2 февруари 2012 година, всеки четвъртък и петък сутрин от 9 до 12 часа в зала 6. Заповядайте! Виж програмата

от 26.1.12 г.

ветовният икономически форум в Давос ще продължи до 29 януари. Темата на форума е: "Голямата трансформация: формиране на нови модели". За осма поредна година Тихомир Каменов, един от най-големите частни инвеститори в българското здравеопазване, е единственият българин на срещата на световните икономически лидери. Той получава покана през 2004г. лично от основателя на форума професор Клаус Шваб.

от 10.1.12 г.

Националният рамков договор за 2012 гцените по него (публикуван в Държавен вестник, брой 3 от 10.01.2012 г., тоест вече е в сила) За повече подробности: Български лекарски съюз

от 24.12.11 г.

Novartis обяви, че прекратява проучването ALTITUDE на препарата Rasilez (aliskiren) при пациенти с тип 2 диабет и бъбречна увреда. Причината е липса на полза от добавянето на Rasilez към стандартната антихипертензивна терапия и повишената честота на нежелани събития (нефатални инсулти, бъбречни усложнения, хиперкалиемия и хипотония) в тази група. Компанията спира промоцията на комбинациите на Rasilez с АСЕ-инхибитор или със сартан. Deutsche Bank прогнозира, че този неуспех ще доведе до съкращаване на до 1000 работни места в Novartis.

от 6.12.11 г.

Завърши XIV-ия Национален Конгрес по Ултразвук в Медицината в Сандански. Това е единствения останал у нас интердисициплинарен форум, където са заедно кардиолози, гастроентеролози, педиатри, нефролози, невролози, ендокринолози, ангиолози и др. Следващият конгрес ще е след една година във Велико Търново.

от 2.11.11 г.

На българския пазар вече е първият ирбесартан, под името Irbeso (таблетки 150 мг и 300 мг). Всеки момент се очаква и готова комбинация с хидрохлортиазид Co-Irbeso (таблетки 150/12,5 мг и 300/12,5 мг).

от 29.10.11 г.

Министерство на здравеопазването и Дружество на кардиолозите в България въвеждат задължително (иначе касата не плаща) електронен регистър в инвазивната кардиология на адрес https://212.5.144.217/cgi-bin/pci1.fcgi. На този адрес има качена и стара инструкция за работа с регистъра. Достъпът е с 1) електронен подпис, който докторът трябва да си купи за над 50 лева и след това по 50 лева всяка година и 2) username и парола, които болницата подава през РЗИ към регистъра. Нужни са и трите (подпис, username и парола) едновременно.
Недостатъци:
Регистърът:
1. е ориентиран към български пациенти - засега единственият идентификационен номер в регистъра е ЕГН, каквото чуждестранните ни пациенти нямат (надяваме се, че това бързо ще се поправи),
2. не е интегриран с болничните информационни системи и инвазивните кардиолози трябва два пъти да набират данните за процедурата - един път в болничната система и втори път в регистъра,
3. интервенциите при вродени сърдечни малформации не могат да се въведат в този регистър,
4. базиран е на добрата воля на попълващите; ако лъжат няма как да разбереш; същия проблем имат и западните регистри.
Предимства:
Надяваме се, че ще ограничи фалшификациите в системата. Такъв регистър, задължителен преди плащане от Здравните каси имат и в Германия. Във Франция е доброволен и не е обвързан с плащането от осигурителните фондове.
Заключение: Регистърът е стъпка напред. Поздравления за създаването му. Трябва само да се отстранят недостатъците му.
Технология:
Наредбата за създаване на този регистър излезе в 11 октомври 2011 г.. Болниците подадохме в Министерство на здравеопазването през РЗИ списък на лицензираните си инвазивни кардиолози с определени от нас username и парола за вход в регистъра. Един кардиолог може да катетеризира в няколко болници и всички тези болници го подават в своя списък. В СБАЛК - Плевен си купихме електронни подписи от Банксервиз за 67 лева на човек (взехме персонални подписи, не професионални които са по-скъпи). През октомври лекарите започнахме да изучаваме системата. От 1 ноември стана задължително попълването на регистъра до 24 часа след приключването на всяка една процедура, лично от самия извършител. Ако е извършена от специализиращ лекар, регистърът се попълва от учителя му (министерството не разрешава достъп до регистъра на самите специализиращи). Ако е извършена от чужденец, предаващ опит, регистърът се попълва от поканилия го български лицензиран инвазивионист. В поле за свободен текст е уместно да се въведе кой на практика е извършил процедурата. Табовете "Анамнеза" и "Хемодинамика" не са задължителни за попълване, а са доброволни. Задължителна е паспортната част на пациента и табът "Процедура". От 1 декември Медицинският одит тръгва на проверки по болниците на случаен принцип. НЗОК ще има достъп до регистърасамо за четене.

от 5.9.11 г.

Нови европейски препоръки за 1) лечение на инфаркт без ST-елевация, 2) бременност при сърдечно болни и 3)периферно - съдови заболявания. Коментар за новите препоръки - в брой 6 на списание MD

от 3.7.11 г.

Новите европейски препоръки за лечение на дислипидемии и приложенията към тях

от 9.4.11 г.

Завършиха 60-ите годишни научни сесии на American College of Cardiology (ACC & i2 summit) в Ню Орлеанс, САЩ. Българското участие бе 2 постера, представени от д-р Добрин Василев от Националната кардиологична болница. Според докладваните резултати от проучването ISAR - CABG при стентиране на венозен байпас е по-добре да се използва медикамент - излъчващ стент (DES), а не обикновен (BMS). Според проучването PARTNER транскатетърното поставяне на аортна клапна протеза е добра алтеранатива на хирургичното имплантиране на аортна клапна протеза, не само при иноперабилни болни (както знаехме и досега), но и при високо рискови за операция болни. При двете групи едногодишната смъртност е еднаква, като при оперираните са по-чести кървенията, а при транскатетърно лекуваните - инсултите.

Бе докладвано и проучването STICH (името му съвпада с други проучвания от миналото). Според него хирургичното байпасиране на пациенти със сърдечна недостатъчност с исхемична етиология намалява сърдечно - съдовата им смъртност спрямо медикаментозното им лечение, независимо дали имат витален миокард или не. Общата смъртност е еднаква между двете групи - оперирани и медикаменозно лекувани. Така наличието на витален миокард не определя дали пациента да се оперира или не - операцията намалява сърдечно - съдовата им смъртност, и да има и да няма витален миокард. Наличието на витален миокард има значение само за прогнозата - пациентите с витален миокард живеят по-дълго, независимо какъв начин на лечение се избере. Тоест при пациенти с ФИ под 35%, ако имат коронарна анатомия подходяща за байпасиране, операцията намалява сърдечно - съдовата им смъртност, независимо дали имат стенокардни болки, или не; независимо дали имат витален миокард или не!

Актуализация 2011 год. на американските препоръки за нестабилна стенокардия и миокарден инфаркт без ST-елевация

Излезе 9-то издание на учебника по кардиология на Браунвалд. - в Европа около 185 евро, в САЩ около 220 долара. От вътрешната страна на предната корица се изчегъртва станиол и отдолу се показва парола за достъп до интернет сайта на учебника, който се актуализира непрекъснато. Паролата важи до излизането на следващото издание.

от 24.2.11 г.

Актуализация 2011 год. на американските препоръки за превенция на сърдечно - съдовете заболявания при жени

Здравейте д-р Марчев,
ИАЛ излезе с интересна информация за дронедарона (аналог на амиодарон, несъдържащ йод в молекулата си): Започна преглед на съотношението полза/риск на лекарствения продукт Multaq (дронедарон) Новини - Съобщения за медицинските специалисти Петък, 28 Януари 2011 11:09
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) направи преглед на два случая на сериозно чернодробно увреждане, свързано с употребата на Multaq, за които не може да бъде изключена причинно-следствена връзка с продукта. Като предпазна мярка и с цел предотвратяване на възможния риск от тежки чернодробни усложнения, Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHМP) към ЕМА препоръчва добавяне на промени в Продуктовата информация (Кратка характеристика на продукта и Листовка за пациента)
Вероятно това отдавна го знаете. Всичко най-хубаво. Проф. Ламбев

Европейската асоциация по ехокардиография (ЕАЕ) публикува две нови препоръки:
Ехокардиография при аортни заболявания, Описание на периоперативна ТЕЕ

от 2.1.11 г.

Национален рамков договор 2011 г. за медицински дейности (цените не са в него, а са в постановление № 304 на МС от 17.12.2010 , което узакони цените, приети от Консултативния съвет). В този договор никога не е имало пътека "Хипертонична криза в лица над 18 год.", вече няма и пътека "Миокарден инфаркт, без фибринолиза и без интервенционално лечение"

ЗАКОН ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Обн. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г., изм. ДВ. бр.81 от 15 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.101 от 28 Декември 2010г

от 23.12.10 г.

FDA отказа засега да регистрира тикагрелор (Брилинта, Брилик) на Актра Зенека и поради това акциите на компанията паднаха с около 5 %. Медикаментът беше проучван в изследването PLATO (тогава под името AZD 6140) при болни с остър коронарен синдром спрямо колопидогрел (плавикс). В европейските центрове на PLATO, тикагрелорът се оказа по-добър от клопидогрела, а в америнканските центрове - обратно. FDA отказва да регистрира препаратът, докато не се изясни причината за тези противоположни резултати на двата континента.

Това дава предимство на празугрел (Ефиент) на Eli Lilly, който в проучването TRITON се оказа по-добър от клопидогрел при инвазивни коронарни процедури (сега в проучването Trilogy се проучва празугрел при неинвазивно лечение на остър коронарен синдром). Дневната доза на празугрел е 10 мг еднократно дневно. Сега опаковка Ефиент от 10 mg на нашия пазар струва 144 лева (по-рано 5 mg струваха толкова). Здравната каса прави отстъпка от тази цена 25% надолу. Тоест лекарството струва днес толкова, колкото струваше плавикса, когато се появи. Аналогично, с разширяване употребата на ефиент, цената му ще пада.

от 20.12.10 г.

На завършилото Евроехо в Копенхаген имаше 6 български постера:

K . Hristova, Tz. Katova, V. Kostova et al. Assessing of myocardial atrial deformations in CABG patients as рredictor of perioperative cardiac arrhythmia

K. Hristova, Tz. Katova, J. D’ Hooge. New Echocardiographic Parameters of Global and Regional Left Ventricular Function in Patients with ST- segment Elevation Acute Myocardial Infarction

K. Hristova, A. La Gerche, Tz. Katova et al The Impact of Arterial Hypertension on Right Ventricular Deformation

E. Kinova, N. Zlatareva, A. GoudevSpeckle Tracking echocardiography in routine examination of patients after myocardial infarction

B. Krastev, E. Kinova, N. Zlatareva, A. GoudevEarly detection of chemotherapy-related cardiotoxicity

Katova T, Simova I, Nesheva A, Hristova K, Kostova V et alEchocardiographic predictors of perioperative atrial fibrillationEUROECHO 2010, Copenhagen, Denmark

от 13.12.10 г.

Pfizer изтегля от пазара лекарството си за пулмонална хипертония Thelin (sitaxentan) и прекратява всички клинични проучвания с него. Причината е, че в някои пациенти то може да има чернодробна токсичност, която не може да си предвиди и която понякога остава дори след прекратяване на приема на ситаксентан.

от 24.11.10 г.

Преждевременно бе спряно проучването APPRISE-2, което изпитваше експерименталния медикамент apixaban (на Bristol-Myers Squibb) при болни с остър коронарен синдром. Оказа се, че този антикоагулант увеличава значимо кръвоизливите, което не се компенсира от "клинично значимо намаление на исхемичните събития". Навсякъде по света, включените в проучването болни трябва да престанат да вземат медикамента и да върнат неизпитите таблетки.

от 18.11.10 г.

Рош обяви, че ще съкрати 4800 служители, или 6% процента от персонала си по света. Министерство на здравеопазването публикува проекти за промяна на всички медицински стандарти

от 24.10.10 г.

НАРЕДБА № 49 на МЗот 18 октомври 2010 г. за лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи

от 10.10.10 г.

Sanofi - Aventis обяви, че ще съкрати 1700 работни места в САЩ (тоест 25% от хората си там).

от 22.09.10 г.

Abbott обяви, че след придобиването на Солвей, ще съкрати 3000 работни места, основно в Европа

12.09.10 г.

На Европейския кардиологичен конгрес в Стокхолм бяха представени последните нови кардиологични препоръки.

1.09.10 г

На Европейския кардиологичен конгрес в Стокхолм българското участие бе 2 постера и една устна презентация на д-р Яна Симова (работеща при проф. Кътова в Националната кардиологична болница) на тема: "Reproducibility of arterial stiffness indices at different vascular territories", която тя изнесе блестящо. В Държавен вестник брой 67 от 27 август 2010 г. бе публикуван новия стандарт по кардиология

6.08.10 г.

Актуализираният и допълнен Закон за лечебните заведения от 31 юли 2010 г. Актуализираният и допълнен Закон за здравното осигуряване от 31 юли 2010 г. Актуализираният и допълнен Закон за здравето от 31 юли 2010 г. Актуализираният и допълнен Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от 31 юли 2010 г. Нова комисия по позитивния лекарствен списък

от 29.06.10 г.

Проф. Панос Вардас от Гърция бе избран за бъдещ председател на Европейското кардиологично дружество (ESC). Досега той беше председател на асоциацията по аритмии на ESC.

от 15.06.10 г.

Закон за развитието на академичния състав
Законът бе приет от Народното събрание на 15 април и върнат за ново обсъждане с Указ № 99 на Президента на Републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България; прегласуван на 13 май от парламента и публикуван в Държавен вестник, брой 38 на 21 май 2010 г. Този закон отменя Законът за научните степени и научните звания и закрива Висшата атестационна комисия в срок до 8 месеца след влизане на закона в сила.

Вече всички големи западни фармацевтични фирми не разрешават нито едно тяхно хапче да замине за България, без да е платено предварително. Тоест техните анализаторски отдели не могат да изключат сериозни фалити в българското здравеопазване.

Вернакалант венозно при пристъпно предсърдно мъждене възстановява синусов ритъм по-ефикасно от досегашните медикаменти.

24.05.10 г.

Abbott купува генеричната фирма Piramal за 3,72 милиарда долара.

Pfizer обяви, че ще съкрати 6000 души (затваря 8 завода и прави съкращения в 6 други звена).

През изминалата седмица медицинският отдел на Филипс в България представи новостите в ехографите си. Отново фокусът е майчиното и детското здравеопазване - това е продиктувано и от факта, че в света 70% от хората вземащи решения за закупуването на лекарства или апаратура са жени (май светът се завръща в матриархата). Вече Филипс предлага и приставка за водещите си ехографи за CT - echo fusion, използвана за биопсии под ехо контрол. На пациента първо се прави компютърна томография (CT) и образите от нея се вкарват в тази приставка. След това, докато на пациента се прави биопсия под ехо контрол, ехографът (например iU33) автоматично наслагва текущия ехо образ върху записания CT образ.

В лекцията си за фетална ехокардиография д-р Велковски (НКБ) освен всичко останало, обясни лесен номер как с ехокардиография да познаем дали една тахикардия с широки QRS комплекси е камерна или надкамерна - с M mode прекаран едновременно през камера и предсърдие, гледаме дали те се съкращават синхронно или има предсърдно - камерна дисоциация.

5.04.10 г.

Преди Великден в България дойде Дейвид Бренън - CEO на Астра Зенека. CEO e съкращение от chief executive officer - тоест човекът, който управлява фирмата в цял свят (например CEO на Епъл е Стив Джобс). За пръв път в България идва толкова високопоставена личност в областта на фармацията (никоя друга фармацевтична фирма не е довеждала CEO в България). На прием в Британското посолство в кратка лекция и в лични разговори след това, той разказа за актуалната политика на Астра Зенека.

Фирмата няма намерение да инвестира в разработването на нови: Антихипертензивни лекарства - при наличието на толкова ефикасни и евтини генерични лекарства, вече никоя фирма няма да може да наложи нов скъп оригинален антихипертензивен препарат. Антибиотици - техните курсове на приложение са кратки и ако някоя компания пусне нов антибиотик всички водещи микробиолози ще кажат: "Не изписвайте масово този нов антибиотик. Трябва да го запазим за резерва в случай на бъдеща резистентност към наличните антибиотици".

Фирмата има намерение да инвестира в разработването на нови: Биопродукти и средства, повлияващи кръвосъсирването -Понастоящем 1 година след остър коронарен синдром (= остър миокарден инфаркт + нестабилна стенокрадия) се изписва клопидогрел (плавикс); след първата година е проверено, че няма смисъл. Лекарството тикагрелор (Брилинта) на Астра Зенека в проучването Плато се оказа по-добро от клопидогрела първата година след остър коронарен синдром. До края на първата година разликите между клопидогрела и тикагрелора нарастваха и затова сега Астра Зенека ще започне ново проучване за тикагрелор след първата година от остър коронарен синдром. И клопидогралът и тикагрелорът се изписват на фона на нискодозират аспирин (В Плато се използваше Aspirin Protect 100 mg), който след остър коронарен синдром продължава доживотно (при липса на противопоказания).

28.03.10 г.

След като имаше няколко поредни нулеви години за специализация по кардиология, миналата година процеса се отпуши (започнаха 186 специализиращи). Тази година отново няма места за държавна поръчка за специализация по кардиология, защото държавата няма пари да плаща на специализиращите. Тази година има само няколко платени специализации по кардиология За повече информация

22.03.10 г.

Марешки купи "Хигия"

TEVA купи Рациофарм за 3,625 милиарда евро

Епидемията от морбили се разраства, защото децата не са имунизирани. Това, че не са имунизирани срещу морбили означава, че не са имунизирани и срещу детски паралич. Тоест кошмарът тепърва предстои! И докато по-рано се използваше жива ваксина срещу полиомиелит (детски паралич), която имаше епидемично разпространение (ваксинираш едно циганче и то заразява с ваксиналния щам цялата махала), сега се използва мъртва, която пази само ваксинирания. Масовата реклама на слабо ефективни ваксини, като притовогрипните, накара родителите да мислят, че всички ваксини са слабо ефективни и не ваксинират децата си.

11.03.10 г.

Интракоронарния ултразвук (IVUS) си отива - замества го оптичната кохерентна томография (OCT). Колкото дължината на вълната на едни лъчи е по-къса, толкова по-дребни детайли успяваме да регистрираме с тях ("молив с брадва не се остри"). Оптичната кохерентна томография (OCT) работи със светлина, която има по-къса дължина на вълната дори от най-високочестотния ултразвук. А нашето тяло пропуска светлина на къси разстояния, както знае всеки, който си е играл с фенерче между пръстите. Така с OCT се виждат идеално коронарните плаки и може да се измери дебелината на капсулата им - ако тя е над 75 микромилиметра плаката е стабилна. Но ако е под 75 микромилиметра, това не означава автоматично, че трябва да прави ангиопластика със или без стент. С ангиопластика се лекува исхемията (ако има данни за такава), а плаките се лекуват със статини.

от 22.02.10 г.

FDA препоръча препаратът Avandia (rosiglitazone) на GlaxoSmithKline да бъде отстранен от американския пазара, понеже сърдечните рискове свърдани с това антидиабетно лекарство "са сериозни и превишават тези на" препарата Actos (pioglitazone) на Takeda.

Прогноза за здравеопазването? На 10 ноември 1989 г. в България имаше: държавно селско стопанство, държавна промишленост, държавни банки и държавно здравеопазване. Първо бе приватизирано селското стопанство чрез ликвидация на АПК-тата, като механизмът беше "реституция". После беше приватизирана промишлеността чрез фалит и ликвидация на заводите, като механизмът беше "работническо - мениджърска приватизация" и "масова приватизация. Банките бяха приватизирани чрез фалити, като механизмът беше "хиперинфлация". Сега единственото останало парче от държавната баница (или сектор от пицата) е здравеопазването. Годишен оборот над 2 милиарда лева и още 1,5 милиарда лева за лекарства (общо 3,5 млрд. лева годишно). Вероятно пак ще се мине през фалити и ликвидация на болниците, като механизмът ще бъде "дългове към доставчиците". Според Търговския закон при фалит, болницата се взема от най-големия кредитор. Затова някои доставчици предлагат лекарства на болниците с 720 дни отложено плащане и имат собствени здравно - осигурителни фондове. Според някои, колкото по-бързо това стане, толкова по-добре - агонията ще е по-кратка. Аналогично на банковата система, която сега вече е стабилна. Това достоверно ли е? Или е прав Наполеон, който казва: "Не търсете заговор в неща, които можете да обясните с некомпетентност."

1.02.10 г.

Европейската лекарствена агенция (European Medicines Agency) досега използваше за себе си съкращението EMEA, но то се бъркаше с общоприетото в бизнеса съкращение за "Europe, Middle East and Africa". Поради това агенцията реши вече да използва цялото си име, а само когато не може да не бъде съкратено, да е само ЕМА. Това доведе и до смяна на Интернет сайта им на European Medicines Agency

Досега по продажби в България винаги на първо място бе Актавис, следван от Софарма. През приключилата 2009 г. за първи път Novartis (заедно с генеричното си подразделение Sandoz) изместиха Софарма от второто място и Софарма вече отиде на трето място. Рош, благодарение и на добрите продажби на Тамифлу, се изкачи на четвърто място. За повече информация и за останалите компании - вестник Капитал

През изминалата седмица AstraZeneca обяви че ще съкрати в световен мащаб още 8 000 човека за следващите 4 години (от тях 3500 в изследователските звена). Във вторник се очаква GlaxoSmithKline да обяви съкращението на над 3 000 служители.

В Мадрид от 9 до 12 декември 2009 г. се проведе EUROECHO 2009 - най-големият ехокардиографски конгрес в света. Българското участие в него беше четири постера и една лекция. Лекцията бе на д-р Сотир Марчев в сесията: Imaging patients with left ventricular dysfunction. Reading with the experts. Свалете цялата лекция с всички видеофайлове. Текстът към слайдовете го има вътре и като отделен Word файл и като notes под слайдовете в ppt файла.

4.01.10 г.

На 4 януари 2010 год. Novartis обяви решението си да изкупи напълно Alcon.

Подписаният окончателен вариант на Националния рамков договор 2010 год. според сайта на Здравната каса и новите клинични пътеки (чукнете "Национален рамков договор" в списъка горе вляво)

17.12.09 г.

В Мадрид от 9 до 12 декември 2009 г. се проведе EUROECHO 2009 - най-големият ехокардиографски конгрес в света. Присъстваха с 15% повече посетители спрямо миналата година, въпреки икономическата криза. Българското участие в него: Четири постера:
1.Correlation between longitudinal systolic function and ejection fraction of the left ventricle assesed with bimode and tissue Doppler echocardiography in patients with reduced ejection fraction. I. Daskalov (Sofia - BG)
2. Measuring intima-media thickness after a stress ECG test does not have an additive value for the diagnosis of angiographically significant coronary artery disease. I. Simova, T. Katova, V. Kostova, B. Dinov (Sofia - BG)
3. Recovery of LV twist and LV untwist rate in patients with ST- segment elevation acute myocardial infarction.K. Hristova, H. Pappas, J.U. Voigt, W. Desmet, J. Bogaert, F. Van De Werf, F. Rademakers, J. D’hooge (Leuven - BE)
4. Clinical validation of a new 3D strain methodology for the assessment of left ventricular deformation. K. Hristova, D. Barbosa, P. Claus, J.U. Voigt, F. Rademakers, J. D’hooge (Leuven - BE) Една лекция на д-р Сотир Марчев в сесията: Imaging patients with left ventricular dysfunction. Reading with the experts. Свалете цялата лекция с всички видеофайлове. Текстът към слайдовете го има вътре и като отделен Word файл и като notes под слайдовете в ppt файла.

2.12.09 г.

В Орландо, щата Флорида, САЩ през ноември 2009 г. се проведоха Научни сесии 2009 г. на American Heart Association (AHA 2009). Бяха представени резултати от проучвания, според едно от които лосартан 3 х 50 мг дневно намалява смъртността при сърдечна недостатъчност повече от лосартан само по 50 мг дневно. за повече информация: scientificsessions.org

последна редакция от 22.11.09 г.

Свински грип (по-правилно сега се нарича пандемичен грип, докато обикновения грип, който познаваме от години, сега се нарича сезонен). Как да намалим вероятността да се заразим:
Често миене на ръцете с топла вода и сапун, задължително преди хранене. При липса на вода – изтриване на ръцете с мокра кърпичка, за предпочитане напоена с алкохол, избягване да се пипат очите, носа, устата с ръце, избягване на масови събирания, повече плодове, особено цитрусови, зеленчуци, топли (но не горещи) напитки – затоплят гърлото, разширяват кръвоносните съдове в него и стимулират имунитета. Отмиват вирусите към стомаха, където грипния вирус не вирее. При контакт със заразени – използване на маска (през 3-4 часа тя се подменя) по-често проветряване на затворените помещения

Как да познаем, че сме се разболели:
Всеки един грип може да причини: Повишаване на температурата (но до една трета от болните с този вирус не повишават температура), суха кашлица, мускулни болки, обща отпадналост, адинамия, слабост, сънливост. Пандемичният грип за разлика от сезонния може да причини и повръщане и разстройство.

Какви противовирусни препрати има: тамифлу (oseltamivir) на Рош – около 34-36 лева. Това са 10 капсули от 75 мг, които се пият 2 пъти дневно по една с храната (тоест на закуска и вечеря), реленца (zanamivir) на GSK – до 40 лв. – това са капсули, които чрез специално устройство се разпрашават и се вдишват през устата и ремантадин (rimantadin) (разликата между търговското име и генеричното е първата гласна) – около 5 – 6 лева. Той помага срещу сезонния грип, но пандемичният е резистентен към този препарат.

Няма доказателства, че противовирусните препарати намаляват смъртността от грип, но намаляват тежестта, хоспитализациите, усложненията и продължителността на заболяването с около ден и половина. Ефикасни са основно когато се започнат първите 48 часа. Ако се заразите:
Останете си у дома. Ако имате нещо по-важно от живота – идете го свършете. Срещу температурата – при възраст над 20 год – аспирин, за деца – нещо друго. Температура под 38 градуса не е нужно да се сваля. Не започвате тамифлу (oseltamivir) или реленца (zanamivir)– обикновено грипа минава леко за няколко дни без лекарства. Ако у дома имате деца под 2 години или болни от друго възрастни над 65 години – сложете маска у дома, за да не ги заразите. Ако болните от друго възрасни са в тесен контакт с Вас може да започнат профилактично по 1 капсула тамифлу дневно.

Кога да започнем лечение с тамифлу или реленца: При съпътстващи значими заболявания, при възраст над 65 години, при поява на болка в гърдите със затруднено дишане (говори за засягане на долните дихателни пътища), ако устните станат лилави (цианозата говори за хипоксемия), при дехидратация – спад на кръвното, отпадналост, намаляване на уринирането и при обърканост и други нарушения в съзнанието.

от 2.11.09 г.

Philips Healthcare и официалният дистрибутор за България S&T Healthcare организираха през седмицата представяне в Гранд Хотел София на новостите в медицинската им техника. Д-р инж. Владимир Пунджев представи новостите в мониторите на Филипс. При тях е въведен един допълнителен модул, наречен компаньон, който за мониторите е това, което е SIM картата за GSM-те. Докато пациентът е в линийката на път за болницата, всичките му мониторирани данни (ЕКГ, пулс, температура, артериално налягане...) са записват в този модул на монитора в линейката. Когато пациентът бъде приет в интензивно отделение, този модул се премества в монитора над леглото му и продължава да записва. Ако пациентът отиде на операция, модулът се премества в монитора на операционната. Така всеки един лекар може да разгледа на екрана на монитора, не само текущите показатели на болния, но може да ги види как са били и преди, и да сравни. В компютрите на тези монитори има програми, от типа на изкуствен интелект, които чрез анализ на динамиката в пулса, телесната температура на болния, честотата на дишането му, диагностицират настъпващ сепсис и подават аларма за това.

Монитори от висок клас на Филипс са монтирани в Правителствена болница. Там те са свързани с безжична мрежа. Така докато монитора е закрепен върху носилка, движена по коридорите на болницата, продължава да подава данните на пациента към централната мониторна станция. Във Филипс вече работи успешно дизайнерски отдел, който се занимава със помещенията, в които са монтирани техните големи апарати (CT, MRI, angio). В една от разработките им Ambient Experience чрез тъчскрин пациентът избира обкръжението (планински връх, море, приказка и др.). Тази тема се прожектира върху стените и тавана на помещението и пациента придобива усещането, че се намира там. Това спомага да се преодолее напрежението и евентуална клаустрофобия в пациента по време на изследването.

Първият PET-CT в България вече работи в Университетската болница във Варна. Той е произведен и доставен от Филипс. Работи с изотоп, внасян със самолет от Будапеща. Позитронно - емисионния томограф дава информация за метаболизма на органите. Компютърният томограф (CT) дава информация за анатомията. Комбинирането на двете устройства в една машина дава анатомични образи, върху които чрез цвят е обозначена функцията. Филипс представиха и ангиограф, който чрез бързо въртене на рамото, по време на инжектиране на контрастната материя, успява да създаде триизмерен образ на изследваните съдове. Бяха дискутирани и произвежданите от Филипс ядрено - магнитни резонанси (MRI) с мощност 3 тесла (3Т), при които времето за изследване е 8 до 11 минути. С такъв апарат в Лас Вегас успяват да направят до 67 изследвания за денонощие! Филипс вече произвежда и първите 7Т машини. В областта на ехокардиографията Филипс вече произвежда и трасезофагеална сонда (TEE) за новородени с диаметър 2 мм!

от 25.10.09 г.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Жасмина Мирчева е уволнена. Новият шеф на агенцията е магистър-фармацевтът Александър Янков. Досега е работил в аптеката на Военна болница, някогашната "Балканфарма" и фармацевтичната компания MSD. Поздравления и пожелания за успешна дейност!

Проф. Едрев (УНГ), директор на Транспортна болница - София, бе пенсиониран.

от 16.10.09 г.

В проекта за клинични пътеки за 2010 г. няма изискване за сертификати за ехо.

Управителният съвет на Българската асоциация по ултразвук в медицината реши следващия конгрес да е на 16 до 20 октомври 2010. Темата ще е "Артефакти и грешки в ехографията". Най-вероятно място за провеждане - София, хотел "Принцес"

Световният фармацевтичен гигант Merck ще придобие българския си дистрибутор "Аквахим". Самото дружество е еднолична собственост на бившия председател на парламента и депутат от НДСВ, впоследствие от БНД, Борислав Великов. Сега Merck купуват само онази част от бизнеса на "Аквахим", която се отнася до търговията с техните продукти.

Абът купи Солвей за 4,5 млрд евро в брой на 28 септември 2009 г.

Хроничната сърдечна недостатъчност лекуваме с някои бета-блокери. При влошаване трябва ли временно да ги спираме? Завършилото проучване B-CONVINCED показа, че не е необходимо.

от 5.9.09 г.

Завърши Европейския конгрес по кардиология в Барселона. Официално бяха обявени резултатите на PLATO. В проучването PLATO на Астра Зенека се сравняваше техния нов антиагрегант AZD6140 спрямо клопидогрел при пациенти с остър коронарен синдром (на фона на 100 мг аспирин). Резултатът е, че AZD6140 е по-добър - намалява повече сърдечно-съдовата смърт от клопидогрела, като намалява дори и общата смъртност при същия риск от кървене. На тази молекула бе дадено генеричното име ticagrelor и ще се продава под търговското име Brilinta. Аналог е на тиенопиридините и блокира обратимо ADP рецептора на тромбоцитите, подтип P2Y12. Действа по-бързо и по предвидимо от клопидогрела, защото не се нуждае от предшестващ чернодробен метаболизъм (не е prodrug като него). За съжаление вероятно в България ще се продава чак през 2011 год. (в белите страни - още тази есен)

от 13.7.09 г.

Цената на клопидогрела се срина - вече Clopidigrel Actavis (30 таблетки по 75 мг) се продава в аптеките, без да е нужна рецепта за намаление по НЗОК, за 19 лева! Другият препарат с голямо поевтиняване е ивабрдина - вече Corlentor 7,5 мг се продава с рецепта по НЗОК за 20 лева!

Първи български медицински симпозиум в САЩ

От 22 до 25 юни 2009 г. в Сан Диего, Калифорния се проведе 45-ия Световен конгрес на Drug Information Association (DIA). Там бе проведен паралелен български медицински симпозиум. В него лекции имаха д-р Емил Христов (десегашен Директор на Изпълнителна Агенция по Лекарствта - ИАЛ), д-р Сотир Марчев (кардиолог) и д-р Александър Ангелов (фирма Resbiomed). Имаше голям интерес от страна на публиката с много въпроси.

от 1.6.09 г.

В проучването PLATO на Астра Зенека се сравняваше техния нов антиагрегант AZD6140 спрямо клопидогрел при пациенти с остър коронарен синдром (на фона на 100 мг аспирин). Първите неофициални данни са, че AZD6140 е по-добър. На тази молекула бе дадено генеричното име ticagrelor и ще се продава под търговското име Brilinta. Аналог е на тиенопиридините и блокира обратимо ADP рецептора на тромбоцитите, подтип P2Y12. Няма чернодробен метаболизъм и така няма страничните ефекти на клопидогрела.

от 1.6.09 г.

Позитивният лекарствен списък влезе в сила от 1 юни 2009 г. Съгласно него повечето кардиологични лекарства се изписват директно от личния лекар, без да е необходима консултация с кардиолог. Поради използваната методология в списъка, често по-високите дози са по-евтини от по-ниските.

от 20.4.09 г.

Актуализация за 2009 г. на американските препоръки за диагноза и лечение на сърдечна недостатъчност

от 5.4.09 г.

Завърши конгреса на American College of Cardiology. Сред новините - розувастатин (Crestor) в проучването JUPITER, освен всичко останало, намалява значимо честотата на дълбоките венозни тромбози. Явно статините предпазват не само артериалната стена, но и венозната. В оповестен метаанализ на проучвания със статини, се оказва че намаляването на инсултите от статини не зависи от степента на намаление на LDL- холестерола! Явно статините наистина имат нещо общо със кръвосъсирването. Даването на 80 мг аторвастатин 24 часа преди коронарна интервенция намалява усложненията, независимо дали болният е приемал статини преди. Понеже за 24 часа няма време аторвастатинът да подейства чрез понижение на холестерола, вероятно пак става дума за плейотропен ефект на статините.

от 4.3.09 г.

Много пациенти се налага да получават комбинацията от два антиагреганта - аспирин и клопидогрел. Често при стомашни проблеми тези болни получават инхибитори на протонната помпа, за да не се достига да стомашно кървене. Оказва се, че повечето инхибитори на протонната помпа, блокирайки чернодробните ензими, намаляват бионаличността на клопидогрела и така удвояват коронарните инциденти. Пантопразол, които не инхибира съответния цитохром P450 няма такива взаимодействия.

последна редакция на 19.2.09 г.

Ще засегне ли кризата медицината ни? Очаква се през започналата и у нас икономическа криза най-зле да станат тези области, които досега бяха най-добре (строителство, търговия с недвижими имоти, информационни технологии и др.). Медицината, която и досега беше зле, ще има по-малък в абсолютна стойност спад. Но и в здравеопазването ни очаква тежка 2009 г. защото:
- за здраве се отделят само около 4% от бюджета ни (при над 6% в цяла Европа, включително и Албания)
- част от парите за здраве отиват в резерва на БНБ, тоест няма да са в реалната медицинска дейност сега.
- в следствие на горните две, НЗОК повиши цените на медицинските дейности само с 10% (при 27% инфлация от предната им корекция досега)
- ще намалеят данъчните приходи на държавата и на общините, което ще намали възможностите им да подкрепят болниците си
- кризата ще свие доходите на хората и това ще се отрази най-зле на болниците, където има значително доплащане от страна на пациентите
- стресът от кризата ще повиши заболеваемостта
- ще намалее броя на работещите и от там събраните здравно - осигурителни вноски
- ще се увеличи броя на неосигурените пациенти, търсещи спешна помощ
Тежка за медицината 2009 г. се очаква и поради персистиращите проблеми: влизаме в годината отново без подписан нов рамков договор и без въведени Диагностично свързани групи. Кога кризата у нас ще се разрази? Вероятно правителството ни ще изхарчи всички спестени пари предизборно, така че истинската криза у нас ще започне веднага след изборите. Кога кризата у нас ще свърши? В Европа кризата започна повече от половин година по-късно спрямо САЩ, у нас започва повече от половин година спрямо Европа. Вероятно възстановяването ще става със същото закъснение. След половин - една година най-рано Америка ще започне да излиза от кризата, половин - една година след това ще се възстанови Европа и половин - една година след Европа и България ще излезе от кризата. Тоест възможно е да видим края на нашата криза след 3 години.Може ли да има полза от кризата в здравеопазването? Само ако кризата принуди обществото да промени принципите на функциониране на медицината ни.

от 24.11.08г.

В Европейския съюз обучението по кардиология е 6 години. Затова те признават (макар и трудно) старите ни дипломи по кардиология (получени за минимум 2 години), тъй като са предшествани от минимум 4 години специализация по Вътрешни болести (т.е. общо 6 години обучение). Тези, които сега започват да специализират кардиология у нас, без да имат преди това специалност Вътрешни болести, не могат да легализират дипломите си в чужбина.

от 14.10.08г.

В подготвяната правителствена стратегия за здравеопазването се очаква: увеличаване на здравната вноска на 8%, ограничавана на броя пациенти на един общо практикуващ лекар, с изключение на крайните райони, чрез стандарти, създаване на групови практики с цел покриване на болните по 24 часа, клинични пътеки за еднодневна хирургия, в следващите години, но не сега. Виж Новата държавна здравна стратегия 2008 - 2013 в сайта на Министерство на здравеопазването

Здравната каса увеличи всички плащания към лични лекари, специалисти и болници, включително и клинични пътеки с 10% (по-малко от 27-те процента инфлация за 2-те години, откогато са досегашните цени). Някои клинични пътеки, например някои гастроентерологични, кардиохирургичните и интеревенционалното лечение в кардиологията, не се увеличават. Възможно е тези цени да бъдат оставени и за догодина без промяна.

от 08.09.08г.

Завърши Европейският конгрес по кардиология във Мюнхен. Това беше конгресът на голямото отрицание, на голямото “НЕ”. Докладвани бяха следните проучвания с негативни резултати:
GISSI – HF – Розувастатинът (Crestor) при пациенти със сърдечна недостатъчност ІІ и ІІІ функционален клас понижава много холестерола, но това НЕ променя продължителността на живота им (аналогично на резултатите от проучването CORONA). Вероятно това важи и за останалите статини. Тоест на пациенти със сериозна сърдечна недостатъчност даването на статин е толкова безсмислено, колкото стерилизирането на иглите за ефтаназия.

BEAUTIFUL – според американските коментари след този резултат ивабрадинът (Corlentor) НЕ трябва да бъде включен в гайдлайните. Според тях раздробяването на едно проучване на подгрупи цели само да скрие голямата истина. Понижението на липидите НЕ забавя прогресията на дегенеративната аортна стеноза. В проучването SEAS симвастатин с езетемиб намаляват холестерола с 60% (!) но това НЕ забавя прогресията на аортната стеноза. Тоест ако при тази болест понижението на липидите може да помогне това ще е евентуално в много ранните стадии преди сформирането на значима стеноза.

Ресинхронизиращите пейсмейкъри НЕ помагат при десен бедрен блок. Проучването TRANSCENT показа, че телмистартанът (Micardis) НЕ удължава скъсената продължителност на живота при сърдечна недостътъчност. Тоест той си остава лекарство за хипертония. Биодеградабилните излъчващи медикамент стентове НЕ са по-добри от обикновените излъчващи медикамент стентове и имат същата висока честота на тромбози в стента.

Световната икономика навлиза в рецесия и вероятно и кардиологията заедно с нея? Имаше обаче и надежди: На конгреса бе отчетено, че алкохолната аблация на септума при хипертрофична кардиомиопатия се очертава като надежден и ефективен метод на лечение. У нас се извършва в “Св. Анна” – София. Въвеждат се нови катетри за инвазивна диагностика и терапия с магнитни върхове, които се насочват с външно магнитно поле. Най-големи надежди се възлагат в областта на антикоагулацията. Възможно е оборотът на лабораториите за измерване на протромбиново време и INR да намалее след изместване на синтрома при предсърдно мъждене от лекарства, които не си нуждаят от такъв контрол. В момента текат проучванията RELY с дабигатрат и ROCKET AF с ривороксабан. Последният ще се продава в Америка от Johnson & Johnson и в Европа от Байер под търговското име Xarelto (името е избрано такова понеже е инхибитор на активирания фактор Xa). Според непотвърдени слухове ще струва 10 лв за 1 таблетка...

от 12 юли 08г.

На 12 юли почина световноизвестният кардиохирург Майкъл ДеБейки на 99 годишна възраст

Диагноза, оценка и лечение на резистентната хипертония - последните американски препоръки

Неинвазивно изобразяване на коронарните съдове с ядрено магнитна ангиография и с мултидетекторна компютърна томография официална позиция на American Heart Association

Колективен трудов договор с новите заплати в отрасъл “Здравеопазване"

от 4 юни 08г.

American Heart Association публикува официално становище, че всички пациенти с известна или подозирана хипертония трябва да имат домашен апарат за автоматично измерване на артериалното налягане. Апаратът трябва да е с маншета над лакътя, със съответната ширина (при по-пълни хора - по-широк маншет), работещ на осцилометричен принцип. Медицинско лице трябва да покаже на пациента първия път как се работи с апарата. Съгласно American Heart Association всичко това трябва да се реимбурсира от здравните каси.

от 25 май 08г.

На 23 май 2008 г. Federal Motor Carrier Safety Administration забрани употребата от шофьори на varenicline (в Европа под търговското име Champix) - лекарство за спиране на тютюнопушенето на Pfizer, след като голям брой трафик инциденти бяха свързани с употребата му. Ден по-рано Federal Aviation Administration (FAA) забрани употребата му от пилоти и контрольори на въздушното движение. Всичко това се добавя към досегашните проблеми с varenicline. От февруари т.г. когато се установи, че лекарството вероятно води до самоубийствени мисли (след регистриране на 34 самоубийства в потребители на лекарството) продажбите му в САЩ са паднали с 33%.

от 23 април 08г.

На 22 април 2008 г. в хотел "Родина" се проведе Симпозиум на Kontron Medical и техният представител - фирма Sapex - Франция и на Работната група по ехокардиография. Лектор бе д-р Климчак (от Сърдечно - съдовият институт в Париж, Франция), автор на един от най-добрите учебници по ехокардиография. Той изнесе учебна лекции за оценка на левокамерната систолна и диастолна функции. Вероятно това бе най-полезната от практическа гледна точка ехо презентация в България за 2008 г. Показваше последователно на един голям екран теоретични слайдове от компютъра си и на друг голям екран същото на практика на живо на пациент с новият ехокардиограф IMAGIC ELITE. Тази машина (с плосък екран, анатомичен М mode, тъканен доплер, DICOM запис, настройваема височина на клавиатурата и екрана и др.) се продава у нас за 54 хил. лева, като в тази цена е включено и 4 дневно обучение в Париж.

от 14 април 08г.

Проучването SANDS показа, че има полза от добавяне на езетемиб към симвастатина при захарен диабет - забавя прогресията на дебелината интима - медия , за разлика от резултатите на по-предното проучване ENHANCE.

от 2 април 08г.

На 31 март 2008 г. Astra Zeneca преждевременно прекрати проучването JUPITER поради убедителни данни, че 20 мг розувастатин (Crestor) намаляват сърдечно - съдовата смъртност при пациенти с нормален LDL - холестерол (под 3,3 mmol/l) и данни за възпалителна активност (hsCRP над 2 mg/L) без ИБС (тоест първична профилактика при ниско рискови болни). На завършилите 57-и годишни научни сесии на American College of Cardiology (ACC) в Чикаго, САЩ бяха докладвани резултатите от следните проучвания:
TRITON - TIMI 38 - празугрелът Е по-добър от клопидогрела при пациенти с остър коронарен синдром лекувани с PCI ISAR-REACT 3 - биливарудинът НЕ е по-добър от обикновения хепарин при тропонин - негативни пациенти лекувани с PCI след предварително насищане с 600 мг клопидогрел. ONTARGET - Рамиприлът сам намалява сърдечно - съдовата смъртност при високо рискови пациенти (съдово болни, вкл. и ИБС, или диабет) без сърдечна недостатъчност, точно колкото и телмисартана (Micardis) сам, и точно колкото и комбинацията от тези два медикамента. Честотата и на инфарктите и на инсултите е еднаква и в трите групи. ACCOPMLISH - комбинацията калциев антагонист/АСЕ - инхибитор (амлодипин/беназеприл) в едно хапче при лечение на артериална хипертония Е по-добра от комбинацията диуретик/АСЕ - инхибитор (хидрохлортиазид/беназеприл) в едно хапче. HYVET - при хипертоници над 80 год. възраст индапамида (при нужда комбиниран и с периндоприл) намалява не само сърдечно - съдовата смъртност (с 27%), инсултите (с 34%) и сърдечната недостатъчност (с 72%), но и общата смъртност (с 28%). HAT - покупката на домашен външен автоматичен дефибрилатор не удължава живота повече от обикновената кардио - пулмонална ресусцитация.

от 4 март 08г.

Резултатите на проучването Intensive Blood Pressure Reduction in Acute Cerebral Hemorrhage Trial (INTERACT), докладвани през тази седмица, показват, че пациентите с мозъчен кръвоизлив, при които понижим артериалното налягане бързо до нормата със стандартните интравенозни медикаменти имат като крайно по-малки хематоми спрямо пациентите, при които артериалното налягане е понижено постепенно.

от 18 февруари 08г.

Първа актуализация на новия лекарствен списък (в сила от 1.02.2008 г.) на НЗОК - версии за изпълнители и за аптеки. Съгласно тази актуализация (промените са отбелязани в списъка в жълто) включените готови антихипертензивни комбинации могат да се изписват директно от личния лекар без да има нужда от предшестваща консултация с кардиолог.

Междинните резултати на проучването ADVANCE засега НЕ показват повишена смъртност при по-стриктен контрол на кръвната захар при диабетици (при hemoglobin A1C под 6,5%), за разлика от проучването ACCORD.

National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) спря преждевременно рамото с интензивен глюкозен контрол в проучването ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), провеждано в САЩ и Канада. Причината е междинният анализ, че пациентите с диабет тип 2 и висок сърдечно - съдов риск имат по-голяма смъртност, когато са на интензивен глюкозен контрол (hemoglobin A1C под 6%, т.е. колкото е при недиабетиците) спрямо досегашната практика да се подържа при тях Hb A1C от 7 до 7.9%.

Министерство на здравеопазването публикува регистъра на лечебните заведения у нас към 1 януари 2008 г.

от 22 януари 08г.

Националната здравноосигурителна каса в точката "Национален рамков договор" публикува новите си изисквания за 2008 г., включително и приложение 17 (клиничните пътеки за 2008. Там е наличен вече и новият лекарствен списък на НЗОК (в сила от 01.02.2008).

от 21 януари 08г.

Завърши проучването ENHANCE: езетимиб плюс симвастатин намаляват повече холестерола отколкото само симвастатин, но това не променя болестността и смъртността повече отколкото само симвастатин !!!

от 4 януари 08г.

На 6.12.2007 г. в Русе започна работа специализирана кардиологична болница с ангиограф СБАЛК “Медика Кор”. До края на годината бяха направени 100 сърдечни катетеризации и 43 перкутанни коронарни интервенции, 5 от които при болни с остър миокарден инфаркт. Всички коронарни артериографии и интервенции (100%) бяха осъществени с трансрадиален достъп.

Актуализирани са американскитеПрепоръки за лечение на остър миокарден инфаркт със ST-елевация Препоръчва се на местата и в ситуациите, когато балона в инфарктната артерия се раздува до 90 минути от първото обръщане на пациента към медицинско лице, да се практикува интервенционално лечение. Ако това време не се достига рутинно - по-добре да се извършва венозна фибринолиза до 30 минути.

от 22 декември 07г.

Излезе от печат 8-то издание на Braunwald's Heart Disease (от 2008 г.). За моя радост сериозните кардиологични учебници стават все по-шарени и по-детски! Ако си купите по-скъпото е-издание, получавате и парола за достъп до сайта, където учебникът се обновява непрекъснато. Паролата важи да излизането на следващото издание. Цена на е-изданието: в 1 том - около 235 евро; разделен на два тома - около 250 евро.

към 17 декември 2007 г.

Наредба 34

Лекарите, специализиращи по държавна поръчка, няма да заплащат специализацията си и ще получават по 2 минимални заплати месечно, но ще ходят по разпределение след това. Договорът, който ще сключват след спечелен конкурс (към август) не е известен – тоест не знаем колко лева е неустойката, ако не идат по разпределение. За лекарите, които сами ще си плащат специализацията, не е известна засега цената на тази специализация (170 лв на месец??). Тези лекари, които вече работят в клиники, база за специализация, започват специализация, само ако са назначени на това място с конкурс.

Най-вероятно през идващата 2008 г. няма дa има промяна в изискванията на Здравната каса за сключване на договор с нея за извършване на ехокардиографии. Тоест, каквито документи са ви трябвали тази година (2007), същите документи ще Ви трябват и през следващата.

от 12 ноември 07г.

В Орландо, щата Флорида, САЩ от 4 до 7 ноември 2007 г. се проведоха Научни сесии 2007 г. на American Heart Association (AHA 2007). Бяха представени резултатите от проучванията:
OAT - отпушването на коронарен съд чрез инвазивна процедура 3 до 28 дни след запушването му, не носи полза.
CORONA - rousavastatin 10 mg спрямо плацебо при пациента с исхемична кардиомиопатия (с фракция на изтласкване под 30%), като 60% от пациентите са с прекаран миокарден инфаркт и 30% са със захарен диабет, намалява холестерола и С-реактивния протеин, но не удължава живота им. Ваксина срещу хипертония - Ваксината CYT006-AngQb в малко проучване фаза IIa води до поява на антитела срещу ангиотензин ІІ и намалява дълготрайно артериалното налягане темата бе обсъдена по Tv7 на 9 ноември 2007г тук има линк за още малко информация отоносно ваксината Рубриката Здравословно
RethinQ - ресинхронизиращата терапия в пациенти, които имат ехографски асинхрония, но QRS под 130 ms, не помага.
POISE Perioperative Ischemic Evaluation ) - метопрололът даден периоперативно при несърдечна хирургия, намалява острите коронарни синдроми, но увеличава смъртността и инсултите.
COUMA-GEN - генетично изследване помага да се предскаже нужната доза варварин. за повече информация: scientificsessions.org

Остър коронарен синдром без персистираща ST-елевация

Последните американски препоръки (от 6 август 2007 г., Резюме на български 4 стр. Промените накратко: ограничава се употребата на коронарография спрямо старите препоръки от 2002 г. Днес първична инвазивна стратегия се препоръчва само за високо рискови болни, при които симптоматиката персистира или са хемодинамично нестабилни. В болницата се спират всички нестероидни противовъзпалителни (без аспирина) независимо дали са COX-1 или COX-2 инхибитори. Клопидогрелът се продължава минимум 1 година след имплантирането на излъчващ медикаменти стент. При жени след менопауза се спира хормоналната заместителна терапия. Най-новите европейски препоръки от 14 юни 2007 г