28 СЕПТЕМВРИ 2008 - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО

Световният ден на сърцето е последната неделя на септември - тоест през 2009 г. беше на 27 септември, а през 2010 г. ще е на 26 септември.

Сърдечно – съдовите заболявания са убиец номер едно по света, отнемайки повече от 17.5 милиона човешки живота годишно. Добрата новина е, че те са предотвратими при добър контрол на рисковите фактори, включващи повишеното кръвно налягане, дислипидемията, диабет, тютюнопушене, затлъстяване, нездравословно хранене и намалена физическа активност.

В момента поне 60% о световната популация не успява да постигне препоръчвания минимума от физическа активност – 30 минути за възрастни и 60 минути за деца на ден. Възрастни и деца също трябва да променят храненето си като приемат повече плодове и зеленчуци, повече зърнени храни, риба и месо без тлъстина, като същевременно ограничи приема на сол и солени продукти.

Вече девета година Световният ден на сърцето се организира от членовете на World Heart Federation в повече от сто страни по света. Всички, млади или стари, трябва де се подкрепят взаимно за придобиването и утвърждаването на  здравословни навици, защото шанса да отслабнете например е три пъти по-голям ако работите в група, отколкото ако се опитвате сам.

 

World Heart Federation дава следните полезни съвети за предпазване от Сърдечно – съдови заболявания:

    1. Яжте добре балансирани храни включващи предимно месо без тлъстина, риба, зеленчуци.

    2. Сервирайте поне пет пъти седмично зеленчуци и плодове

    3. Пийте вода, ниско маслено мляко или пресен сок от плодове, вместо газирани и сладки напитки.

   4. Включвайте плодове и зеленчуци в училищното меню на децата си и убедете и други родители да правят така.

   5. Не консумирайте прекалено количество сол и солени храни.

   6. Планирайте повече семейни физически занимания на открито. Движете се поне 30 минути на ден и променете всекидневните си навиците си, например като изкачвате стълби вместо да взимате асансьора.

   7. Не пушете и осигурете на децата си свободна от тютюн среда.

   8. Ограничете времето пред телевизора и компютъра и го заменете с физическа активност.

   9. Давайте добър пример на децата си и на другите около вас.

   10. Правете редовно профилактични прегледи при вашия лекар.

 

World Heart Federation е неправителствена организация базирана на женевската конвенция и посветила се на превенцията на Сърдечно – съдовите заболявания  предимно в страните с нисък и среден стандарт. Тя се състои от 195 кардиологични дружества и сърдечни асоциации в повече от 100 страни в целия свят – Азия, Европа, Източното Средиземноморие, Америка и Африка.