Застудяването и здравето

 

Климатът се променя. Вместо 4-те сезона, обичайни за миналото, все по-често у нас наблюдаваме две годишни периода – топъл и студен, които внезапно преминават от единия в другия, без междинни периоди. Затова и по магазините най се продават два вида дрехи – летни и зимни. Дрехите за средните сезони – есен и пролет се продават по-слабо.

Така, че два пъти в годината времето се променя рязко. През настоящата седмица температурите от плюс 22 – 25 градуса през деня рязко спаднаха до отрицателни през нощта.

Хората сме топлокръвни същества -  имаме постоянна телесна температура около 36,8 градуса. Основен източник на топлина са вътрешните органи. Топлината образувана в тях се разпространява из цялото тяло чрез кръвта в кръвоносните съдове. През лятото повърхностните съдове (под кожата и по дихателните пътища) се разширяват и топлината носена от кръвта от вътрешните органи през кожата се разсейва навън и ние не прегряваме. През зимата повърхностните кръвоносни съдове се свиват и топлината ни се запазва в тялото ни.

Кръвта освен топлина носи и много други вещества, включително и антитела и клетки на имунната (защитната ни) система. Свиването на  кръвоносните съдове по дихателните пътища намалява локалната (местната) защита и ние почваме да боледуваме по често от инфекции на горните дихателни пътища. Поради студеното време хората по-често седят заедно в топли помещения и това предразполага към предаване на дихателните инфекции.

Свиването на кръвоносните съдове през зимата покачва кръвното налягане и се налага пациентите да пият по-високи дози лекарства. Така че лекарствата за сърдечно болните се различават по дози през лятото и през зимата. Студът освен това и повишава съсирваемостта на кръвта и това налага промяна на дозите на съответните лекарства.

Смъртността през зимата е с 15% по-висока от смъртността през лятото (аналогично на това, че смъртността на полюсите е по-висока от смъртността на екватора).

Не случайно  топлите минерални  извори са лековити – топлата вода и вдишваните топли пари разширяват повърхностните кръвоносни  съдове под кожата и по лигавиците  и така локалните защитни сили се увеличават.