МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Великден и яйцата

По Великден е нормално да похапнем повече яйца. Те са полезни всекиму защото съдържат незаменими аминокиселини -  все пак природата ги е направила да съдържат на едно място всичко необходимо за появата на бъдещия живот на пилето. Те съдържат и почти всички минерали и витамини – например от група В и мастноразтворимите витамини К, Д, А и Е. Поради това яйцата са пълноценна, сравнително евтина храна.

Кои болни хора не трябва да прекаляват с тях. Те не понасят на три групи болни хора.

Първо това са пациентите със болна жлъчка. При тях яйцата причиняват спъзъм на жлъчните пътища и водят до жлъчна криза. Тя протича с болки в дясното подребрие, нерядко с пожълтяване на кожата и склерите (бялото на очите).

На втора място това са пациентите с повишен холестерол в кръвта. Жълтъкът на яйцата е богат на холестерол (100 грама яйца съдържат 370 мг холестерол). Затова тези пациенти не е желателно да употребяват седмично повече от два жълтъка и белтъците на 5 яйца. Яйцата от пъдпъдъци съдържат по-малко холестерол.

Последната рядка група хора са тези с алергия към яйца. Те освен че не могат да ги приемат, не могат и да получават противогрипна ваксина, защото тя се произвежда в яйца и в нея може да има остатъчен яйчен белтък. Обикновено алергиите съм към яйчения белтък. Жълтъкът е по-слабо алергизиращ. По дългото варене на яйцата (10-12 минети след завиране на водата) води до по-голяма денатурация на яйчения белтък и намалява алергиите.Нерядко алергиите са причинени от боята за яйца. Алергиите са изразяват със сърбеж, обриви, понякога затруднено дишане, повръщане, разстройство.

Колко яйца е здравословно да изядем по Великден? За възрастните е нормално за 2-3 дни да се изядат 4-5 яйца. Децата, понеже обикновено нямат повишен холестерол и жлъчни проблеми, могат спокойно да приемат по 5-6 яйца, не само по Великден, но и останалите седмици в годината.

Основното е яйцата да са в хладилник и да се държат във фруктиери извън него не повече от два дни. Ако са стояли по-дълго е по-добре да се изхвърлят и да не се рискува заразяване със саломонела. За нейното избягване е необходимо да се използват яйца от гарантиран произход. Саломонелата влиза в яйцата или още при образуването им от болна кокошка, или при чупенето им от черупката в съдържанието. Затова яйцата трябва да се мият преди чупене. След приблизително 8 до 18 ч.по-рядко до 72 ч.от поемането на заразената храна се появяват гадене, повръщане, повишаване на температурата, студени тръпки, главоболие, обща отпадналост;

Следва появата на профузна диария, от която човекът изпада в състояние на дехидратация и дори циркулаторен колапс.

Профилактиката се състои в спазване на хигиенни правила:

Консумация на яйца от здрави птици ( при домашните яйца санитарния контрол не е сигурен);

Измиване на яйцата преди варене и чупене за готвене;

Продължително варене 10 – 12 минути от момента на завиране на водата.

Да не се употребяват стари яйца и яйца съхранявани в неподходящи условия (стайна температура, неизправни хладилници ).

 

Задължително е да се използуват само безвредни хранителни бои (тоест от сигурен магазин, при наличие на сертификат в продавача).

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 18 април 08 г.