Артериалната хипертония през зимата.

Артериалната хипертония (“високо кръвно”) е болест, при която са свити средните по размер кръвоносни съдове, наричани артериоли. Така артериалното налягане пред тях е повишено, а след тях – понижено. Например големите артерии на ръката, върху които обикновено слагаме апарата за кръвно налягане, са пред свитите средни съдове и в тях измерваме повишено налягане. Обратно в малките кръвоносни съдове, които кръвоснабдяват тъканите (например върхът на пръстите, мозъка и т.н.) налягането е понижено. Затова при артериална хипертония кръвоснабдяването на тялото е влошено!

Топлината в човешкото тяло произхожда основно от дейността на вътрешните органи. Генерираната там топлина се пренася от кръвотока към повърхността на тялото ни, където се разсейва към околната среда. През лятото кръвоносните съдове се разширяват, с цел повече топлина да се изнесе от сърцевината на тялото към кожата ни, за да не прегреем. През зимата кръвоносните съдове се свиват за да се запази телесната ни температура.

Така всяка зима кръвното налягане се повишава. Поради това се налага повишаване на дозите на използваните медикаменти или добавяне на нови. През лятото връщаме старите дози.

Д-р Сотир Марчев

www.4xm.com