Кога да имаме деца?

Това разбира се зависи от конкретната ситуация в която се намира всяко едно семейство, така че тук ще се спрем само на медицинската страна на въпроса.

  1. Това, че една майка е изключително млада, не й пречи по никакъв начин да роди, напълно здраво дете. Тоест проблемът с много младите майки не е медицински, а социален – често тези млади момиченца нямат финансови възможности да се грижат добре за децата си. Циганската поговорка е „Циганина може да се ожени, колкото рано си иска, но така майка му и баща му трябва да гледат още един човек”.
  2. Колкото родителите са по-възрастни, толкова детето е по-умно. Това зависи особено силно от възрастта  на бащата.  Колкото бащата е по-възрастен, когато детето се роди, толкова детето е по-умно. Това днес се доказва чрез тестове за интелигентност. В миналото народът го е забелязал и затова в  народните приказки обикновено най-малкия брат убива ламята, спасява златната ябълка и т.н. Естествено когато най-малкият брат се е родил, бащата е бил най-възрастен. Причините за тази корелация между възрастта на бащата и интелигентността на детето вероятно не са генетични, а социални – по-възрастните родители възпитават децата си по-спокойно и с повече жизнен опит.
  3. Когато майката ражда късно – например на 40 години, рисковете за детето да има вродена болест са по-големи, затова тези жени трябва да  бъдат внимателно следени от лекари.  Ако раждат за първи път, то рисковете за самото раждане при възрастна първескиня са по-големи. От друга страна пък самите жени, които са родили на 40 години,  живеят много по-дълго спрямо родилите по-рано. Вероятно пак причините са социални – това са жени, които са финансово и емоционално по-стабилни и имат по-здрави връзки с партньора, отколкото жените, които раждат на 20 год. Тези жени получават по-добри здравни грижи и отделят повече време за профилактика. Те са зрели и по-рядко се впускат в рисково поведение. Холи Бери, Дженифър Лопес, Салма Хайек са примери за късни родилки.