МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Затоплянето на времето и здравето

 

Телесната топлина се произвежда в сърцевината на човешкото тяло – в черния дроб и другите вътрешности в резултат на биохимичните реакции, които притичат в тях. Тази топлина се пренася от кръвта към повърхността на човешкото тяло, където се разсейва навън, към околната среда. При студено време кръвоносните ни съдове съм повърхността на тялото ни се свиват и така губим по-малко топлина навън. При топло време тези съдове се разширяват и това ни предпазва от прегряване, чрез по-голямо топлоотделяне навън.

Поради тези механизми през студените дни и месеци кръвното ни е по-високо отколкото през топлите. Със затопляне на времето с идването на пролетта кръвното се понижава. Поради това нерядко се налага коригиране на дозите на антихипертензивните лекарства. Хората, които са обратно винаги с ниско налягане, могат да се почувстват по-зле от обичайното за тях поради това допълнително понижение на артериалното налягане. Затова е уместно да приемат повече течности и да имат повече физически натоварвания.

Поради по-доброто време социалната активност на хората се увеличава и нарастват и срещите между тях. Затова понякога вирусните инфекции се увеличават при затопляне на времето спрямо по-студения период, когато повече хора са си седели само вкъщи.

Идването на пролетта ще доведе и до появата на първите цветя и треви, след което идва и пикът на поленовите алергии. Тъй като много противоалергични лекарства изискват по-дълго време за оказване на ефекта им, разумно е алергично болните на започнат профилактичните си лекарства още отсега.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 29 февруари 08 г.