Тапети  

Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

 

Мостът на Кольо Фичето над Янтра при Бяла. В миналото всички наши реки, включително и Янтра, са били много по-пълноводни. "Прозорците" са преливници, през които водата като придойде, преминава през основите. Кръглите отвори встрани над тях са отвори на канализацията, през която водата при дъжд се извежда от пътя върху моста. Кольо Фичето е спечелил поръчката за този мост понеже е предложил по-ниска цена от западните инженери. Успял е да понижи цената, защото е включил задължителната безплатна ангария, за която чужденците не знаели.

 

Язовир "Копринка" до Казанлък. Отзад е Триглавия връх на Стара планина,
а под водата  е Севтополис - столицата на Одриската държава.

 

Язовир "Искър" и планината Плана зад него, снимани от пътя Ихтиман - Самоков.

 

 

Централните Родопи. Снимката е от пътя от Смолян, два завоя преди Пампорово.

 

Има и места, запазени за светилища - менят се народите, менят се хилядолетията, менят се религиите, но мястото си остава светилище. Това което за християните у нас е Рилския манастир, това за мюсюлманите е Димир Баба Теке до град Исперих. Гробницата (теке) на Железния (демир) баща (баба) съдържа около четириметров гроб за около триметров човешки скелет (ендокринно болни е имало винаги). Демир баба е турският Крали Марко. Гробницата е построена върху тракийски жертвени камъни (например тъмния хоризонтален камък до левия заден ръб на сградата), върху които личат стъпалата за качване на жертвата и улеите за изтичане на кръвта.

 

От другата страна на село Мезек (на 6 км югозападно от Свиленград, на българска територия) се намира една от най-запазените византийски крепости от VІ век. Тя е била част от системата крепости, охранявала подстъпите към Константинопол. В двора на крепостта се намира бетонен бункер, строен през 80-те години, по времето на Тодор Живков, защото от там се вижда и Гърция и Турция. Изобщо има места, запазени за крепости - менят се народите, менят се хилядолетията, но това място си остава военен обект.

 

До Свиленград се намира село Мезек. От едната му страна през 1931 година е открита запазена една от най-монументалните тракийски гробница. Тя строена пред около 2400 години и има най-дългия известен каменен коридор, от всички тракийски гробници - около 18 метра (доколкото си спомням). Вход за възрастни 50 стотинки, за деца - 25 стотинки.

 

Тапети (1024 на 768 точки). Ако картината ви харесва, чукнете върху нея с десния клавиш и от менюто изберете тя да е върху десктопа на Вашия компютър (Set as Background).

 

Единственият действащ гейзер в Континентална  Европа се намира насред Сапарева баня (между Дупница и Рилския манастир). Той е един от най-топлите в света - 102-3 градуса (понеже водата изригва от голяма дълбочина с голямо налягане, тя ври над 100 градуса). Той е и един от най-буйните в света (пулсира през 5-6 секунди). Не знам цената на парцелите с изглед към него.

 

Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец". Основан първоначално от украинския княз Григорий Глож - военен съюзник на цар Иван Асен ІІ. Когато князът губи трона си, Иван Асен му дава тези земи за да се засели с хората си.  В този манастир  Стамболов заточава Васил Друмев заради русофилството му.

 

Централните Родопи. Входа на долината, в която е Ягодинската пещера. Във "Време разделно" Антон Дончев описва, че тогава, когато още не е бил изкопан пътя в скалата, в долината е могло да се влезе, само като се прегази през реката, когато тя не е придошла. Снимката е от сушавата 2004-та година, през зимното маловодие.