Грижи за възрастните хора

 

Процентът в на възрастните хора и в България и по света нараства. По света, например в Япония, процентът в на възрастните хора нараства, защото те умират по-малко (удължена продължителност на живота). В България процентът в на възрастните хора нараства, защото не се раждат млади, а наличните млади хора емигрират. Крайният резултат е един и същ – по-малка бройка млади хора трябва да се грижи за по-голяма бройка възрастни хора.

Какви са основните принципи при гледането на възрастни хора?

1.                          Любов. Възрастните хора често са по-чувствителни към отношението към тях от страна на околните, отколкото младите хора.

2.                          Движение. Има една шопска поговорка: „Ако искаш да се отървеш от един възрастен човек, карай го да яде и да си лежи.” Докато един възрастен човек се движи, той успява в голяма степен да се самообслужва. Залегне ли, неговата прогноза се влошава. Поради това трябва де се правят значими усилия възрастния човек да не престава да се движи. Да му се окозва помощ при раздвижване, например след инсулт. Да използва помощни средства като бастун, проходилки и др.

3.                          Да не се вреди. Да не се отива в престараване. Например не е необходимо ноктите на краката да се режат докрай. Ако възрастният болен човек има някакви нокти, това нищо не му пречи. При опит ноктите да се изрежат докрай нерядко се получават порязвания, които водят до трудно заздравяващи рани. Аналогично много стари хора усещат краката си студени (защото имат влошено кръвоснабдяване). Поради това ги топят в топла вода. Проблемът е че температурата ускорява химическите реакции, също и биохимичните. Крайниците потопени в топла вода се нуждаят поради това от повече кислород, който няма от къде да дойде повече понеже кръвосните съдове към тях са склеротични, стеснени и не могат да се разширят. Затова потапянето в гореща вода не помага, даже вреди. Диабетиците имат понижена чувствителност (понеже диабета е увредил сетивните нерви) и не могат добре да преценят колко е топла водата и могат да се изгорят жестоко от врялата вода.

4.                          Наблюдение.  В днешно време има кутийки за лекарства, които ако не се отварят всеки ден пращат SMS на децата. Съществуват web камери за дистанционно наблюдение през интернет (при пълнолетни хора се употребяват само с тяхно съгласие).