МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Витамините не предотвратяват сърдечните заболявания.

 

В момента в САЩ в Ню Орлеанс се провежда един от най-големите кардиологични конгреси – конференцията на American Heart Association. В неделя е докладвано проучване, доказващо че витамин С и Е - хапчета, вземани от милиони хора - да не правят нищо за предотвратяване на сърдечно заболяване. Налице са и данни, че витамин Е дори повишава риска от мозъчен кръвоизлив. Резултатите са публикувани също и онлайн в списанието на Американската медицинска асоциация. Около 12% от американците вземат добавки от С и Е, въпреки все повече доказателства, че тези антиоксиданти не предотвратяват болестите на сърцето и може дори да бъдат вредни.

Докладваното изследване е проведено върху 14641 лекари, на 50 или повече години, в това число 5%, които вече са били сърдечно болни, и е започнало през 1997 година. Те са били разделени на четири групи – приемащи или витамин Е или витамин С, или и двете, или плацебо. Дозата на витамин Е е била 400 международни единици през ден; а на витамин C е била 500 милиграма дневно. След средно осем годишно проследяване не е установена разлика в честота на новопоявилите се сърдечни проблеми. Но мозъчни кръвоизливи са наблюдавани в 39 мъже приемащи витамин Е, срещу 23 случая сред неприемащите витамин Е.

Резултатите са толкова ясни, че ще бъде малко вероятно те да се променят, ако такова изследване се извърши след жени, малцинства, или с различни търговски форми на витамини.

Второ проучване установи, че витамините Б 12 и Б 9 (фолиева киселина) също не възпрепятстват болестите на сърцето. Това проучване включва повече от 12 000 пациента, преживели сърдечен пристъп и бе ръководено от д-р Jane Armitage на университета в Оксфорд в Англия.

В резюме – идва икономическа криза - спестете си парите за витамини.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 13 ноември 08 г.