Разширени вени

Причините за разширените вени са две основни – наследственост и продължително стоене прав без движение (фризьорки, зъболекари, караул и мн. др.). Бременността също влошава разширените вени, защото уголемената матка с бебето притиска вените идващи от долните крайници и така пречи на оттока на кръвта от тях.

Вените на крайниците биват дълбоки (които не се виждат) и повърхностни (които могат да се забележат под кожата). В областта на слабините дълбоките и повърхностните съдове от краката се сливат и продължават като една вена. Докато кръвта в артериите се движи от ударите на сърцето, то кръвта във вените се движи от съседните мускули – когато човек се движи мускулите му притискат съседните вени и изтласкват кръвта в тях. Във вените има клапи, поради които когато вената бива притисната отвън, кръвта се придвижва само напред.

Когато повърхностните вени се разширят, клапите им по техния ход вече не могат да запушат разширения им отвор и кръвта се връща назад. Така те престават да работят като кръвоносни съдове. В тези случаи кръвта от краката се качва нагоре по запазените дълбоки венозни съдове, но в слабините, където дълбоките и повърхностните вени се обединяват, кръвта спада обратно надолу по разширените повърхностни вени, защото клапите им не могат да я спрат. Така се образува един порочен кръг – по дълбоките  вени кръвта се качва нагоре по крака, по повърхностните вени спада надолу. По този начин в краката циркулира една и съща кръв, която не преминава през белия дроб, за да се окисли, не минава през бъбреците да се очисти и т.н. Това води до изтръпване на краката, крампи, болезненост, отоци.

Трябва да се вземат мерки това да не се случва – хората, фамилно предразположени към разширени вени, трябва да почиват с повдигнати крака. Краката им трябва да са повдигнати над нивото на сърцето – за да може кръвта под собствената си тежест да се връща към сърцето. Редовната употреба на аспирин пречи на кръвта да се съсирва в разширените вени и така предотвратява усложнения.

Когато повърхностните вени се разширят, препоръчваме да се притискат било с ластичен чорап, било с ластичен бинт, за да не може кръвта да се връща по тях обратно надолу. Когато са много разширени, те се отстраняват оперативно и тогава човек живее само с работещите дълбоки вени. От операцията остават само няколко точковидни белега по краката.