Ваксини срещу грип

 

  1. Какво е грип?

 

Вирусно заболяване, което се характеризира с тежка отпадналост, температура сънливост, слабост, болезненост по ставите и мускулите т.е. общи симптоми. Локалните симптоми като хрема, кашлица, храчки са почти липсващи. По това грипа се различава от другите настинки, при които локалните симптоми доминират. Антибиотиците не помагат на вирусните инфекции, включително и грипа. Лошото на грипа е често се усложнява с насложена бактериална инфекция, която вече изисква антибиотици. Всяка година средно 1,5 млн. българи боледуват от грип.

 

  1. Какви са препоръчваните ваксини срещу грип?

 

Това са мускулни инжекции, които съдържат части (субединици) от вируса на грипа. В следствие на ваксината нашият организъм си изработва антитела срещу тези субединици. Когато един ден ние се сблъскаме с истински вирус попаднал в нашите дихателни пътища от болен от грип човек, тези антитела го блокират и той не може да размножава в нас. Понеже ваксината не съдържа цял вирус, а само части от него, тя не може да ни причини заболяване.

 

  1. Има ли значение коя от разрешените в България ваксини ще използваме?

 

Не. Купувам тази, която я има в аптеката. Ако има две различни – по-евтината.

 

  1. Къде да държа ваксината докато я употребим?

 

В хладилника, но не в камера, не във фризера т.е. правилно е да се държи на 2- 8 градуса по Целзий. Не трябва да се замразява защото образуването на кристалчета лед разрушават вирусните частици.

 

  1. Как се прилага?

 

Вади се от хладилника и се остава да се темперира. Когато температурата на ваксината на пипане отвън стане стайна се прави мускулно. Прави се отстрани на ръката, защото ако там възникне външна инфекция на мястото на убождането, тя лесно се обработва на това место. При десняци се прави на лявата ръка, при леваци – на дясната. Така ако има болезненост от инжекцията, това не пречи на доминантната ръка.

 

  1. Кой е желателно да си направи такава ваксинация срещу грип?

 

Всички, при които една тежка вирусна инфекция, може да доведе до смърт. Например болните от диабет и от ИБС е желателно да се ваксинират срещу грип, защото при тези пациенти никой не може да гарантира как ще свърши един грип.

Хората при които заразяването с грип е силно вероятно, например медицинските работници, при които идват заразените хора да се лекуват. Хората в затворени колективи, например детски домове, също са високо рискови да се заразят.

 

  1. Кои могат да не се ваксинират?

 

Здрави хора, които и да хванат грип, ще го прекарат и ще останат живи. При тях ваксинацията е въпрос на лично решение.

 

  1. Кога да се приложи противогрипната ваксина?

 

Месеците от сега до Нова година. Понеже България е една от най-южните европейски страни, в нас грипната епидемия идва след Нова година.