Ваксина срещу високо кръвно

      От 4 до 7  ноември 2007 г  в Орландо, щата Флорида, САЩ се проведоха Научни сесии 2007 г. на American Heart Association (AHA 2007). Там бяха представени резултатите от проучване на Ваксина срещу хипертония.  Ваксината CYT006-AngQb в малко проучване фаза IIa води до поява на антитела срещу ангиотензин ІІ и намалява дълготрайно артериалното налягане.

      Ангиотензин ІІ е едно от веществата, чието повишение води до високо кръвно. Днес ние блокираме производството или действието на този ангиотензин ІІ с лекарства, които се пият всеки ден. Идеята при разработването на тази ваксина е организмът сам да произвежда антитела, които да блокират това вещество, тоест човешкото тяло само да си произвежда лекарството.

Докато например ваксината срещу грип се прилага на хора за да не се разболеят от грип, то тази ваксина се прилага на хора, които вече са повишили артериалното си налягане с цел да се избегне ежедневния прием на лекарства. Идеята е вместо лекарствата да се произвеждат в химически заводи, нашето тяло да си си изработва само.

Тази ваксина трябва да се прави два пъти годишно, което спестява на болните ежедневния прием на лекарства. Освен това, както се каза, тази ваксина е още в етап на проучване – тоест все още я няма по аптеките. Но нейното разработване показва бъдещето на лечението на високото кръвно. Успехът ражда подражание. Вероятно тя ще бъде последвана от други ваксини, които се прилагат още по-рядко, както и ваксини за лечение на други сърдечни заболявания – например блокирането на ангиотензин ІІ е полезно и при сърдечна недостатъчност.

 

д-р Сотир Марчев
излъчено по tv7 на 9 ноември 2007 г.