Здравето на учениците

 

  1. Кога едно дете може да започне да работи с компютър?

 

След 7 годишна възраст (тоест след като тръгне на училище). В детската градина не е желателно да учат компютри – нервната система на децата тогава още не е досатъчно зряла.

 

  1. Как да е разположен компютърният екран?

 

Така че светлината от прозореца да е отстрани, а да не пада нито в очите на детето, нито директно върху екрана, за да не блести. Горният край на екрана трябва да е на нивото на очите.

 

  1. Кога едно дете може да има GSM?

 

След 10 - годишна възраст. Електромагнитните вълни, които GSM-а излъчва повлияват образуването на връзките между невроните в мозъка и затова се предпочита употребата на GSM да започне след като като вече е преминала значима част от мозъчното развитие.

 

  1. Каква е правилната поза на ученика на училищната маса?

 

Всичко под прав ъгъл. Стъпалата на пода да са под прав ъгъл с подбедрицата, а тя да е под прав ъгъл в коляното в бедрото. Бедрото върху стола да е под прав ъгъл с тялото. Предмишниците лежащи върху масата да са под прав ъгъл с мишниците, които да са по тялото. Това се постига като ученика ползва стол с променлива височина, която се нагласява според ръста му. Има и бюра с навиващи се крака.

 

  1. Храната?

 

Мастните клетки се размножават два пъти в живота – единият път е след раждането и вторият път е през пуберитета. Ако човек е с наднормено тегло в тези два момента от живота си, в него има много мастни клетки, които лесно се напълват и този човек винаги много лесно напълнява.

 

  1. Физическата активност?

 

Съвременната кардиология препоръчва децата да имат физическа активност не по-малка от 60 минути дневно, не по-малко от 6 дни седмично. Активността трябва да е умерена по интензитет.