МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Какво да правим при травма?

 

В днешното общество е налице епидемия от травми. Естествено тежките случаи трябва да бъдат лекувани от лекар. При преобладаващия брой дребни битови травми, най-често се самолекуваме. Каква да правим да правим когато се ударим лошо в масата, в стола, когато стъпим накриво и си изкълчим глезена, когато паднем на ски и др.?

1. Покой. Ударения крак, ръка, изкълченият глезен трябва да се оставят поне в началото в покой, а по-късно да се щадят и да не се натоварват значимо.

2. Първите 24 часа се слага студено. Студът свива кръвоносните съдове и намалява отока (подуването). По време на футболни мачове се използват изстудяващи шпрейове, но ние в ежедневието използваме ледът от камерата на хладилника. Изпразваме формите за лед в найлонова торбичка (за да не капе), обвиваме я с кърпа и я слагаме на удареното място. Кърпата служи да защити кожата от измръзване. Държим леда 10-15 минути на удареното място, после го махаме и отново и т.н.

3. Следващите няколко дни, когато вече удареното място се възстановява, се слага вече топло. Топлината разширява кръвоносните съдове и спомага натрупалия се в началото оток да се разнесе. Често се използват топли бани за това загряване.

4. Ако при травмата има рана, тя се дезинфекцира. Това се прави с реванол или с кислородна вода. Алкохол (включително ракия, водка и т.н.) не се слага вътре в отворена рана. Алкохолът се използва само за дезинфекция на здрава кожа. Кислородната вода е подходяща за почистване на замърсени рани защото при допир с кръв, тя започва да кипи и издигащите се мехурчета извличат замърсяванията нагоре. Свободният кислород, който отделя кислородната вода в раната, убива бактериите.

5. Превръзката позволява раната да не се замърсява. Медицинският памук има и кръвоспиращ ефект.

 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 4.02.2010