Пътуванията и здравето

 

В настоящия летен период много хора пътуват  през отпуската си, включително и в чужбина. Какво  трябва да се има предвид, за да намалим медицинските рискове.

1.При дългите пътувания (над 4 часа) обездвижването на пътуващия води до застой на кръв в краката му, понеже кръвта се връща към сърцето от мускулните движения. Това обездвижване често причинява лек оток на краката, включително и в здрави хора. Този оток не е проблем и изисква само по-свободни обувки. В част от хората обаче при това обездвижване се получават съсиреци във вените по краката, които по-късно могат да се откъснат и да причинят белодробна емболия (запушване на белодробни съдове). Затова е желателно при дълго пътуване да се използва всяка възможност за раздвижване – например ходене по време на почивките на рейса, или упражнения с краката, седейки на мястото си. В джобовете на седалките на самолетите има картинки с такива упражнения. Тъй като дългото по време пътуване вреди с обездвижването, за болни с тромбофлебити (възпалени вени на краката) и други е за предпочитане по-краткото пътуване със самолет пред по-дългото с влак, рейс или кола.

2.За пътуващите е особено важно честото миене на ръцете със сапун или друг дезинфектиращ препарат. Нерядко пътуващите получат диария, понеже дългото пътуване им пречи да подържат добра лична хигиена. Ако все пак получите диария, пийте повече течности за да не ви обезводни болестта, особено при топъл климат.

3.Разумно е да имате здравна осигуровка, валидна в страната, където отивате.

4.За някои страни се изискват предварителни ваксинации – например срещу жълта треска.

5.Ако заминавате за район с малария трябва да вземате профилактично хапчета.

6.При случайни полови контакти по пътя задължително използвайте презерватив.

7.Пътувайки из южните страни и морета е разумно да ползвате крем със защитен фактор, не по-малък от 15.