Изследователи са открили мутации на ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром)

Вашингтон: Китайски учени са открили генетични мутации на вируса на ТОРС, проявени по време на епидемията през изминалата зима, съобщава изследване, публикувано в спиание “Наука”, което поддържа тезата, според която болестта би прескочила бариерата на видовете за да минава от животното на човека, може би дори често.

Изледването твърди, че бързата реакция в при нови случаи на ТОРС е строго необходима за да се избегне възможността поколенията на вируса да се адаптират към човека. “Ако съществува поука, то тя е че вируса трябва да се спре предварително, преди да се е научил да се разпространява при човека.”- подчертава специалистът по еволюцията Чунг-И-Ву, от университета в Чикаго, коийто е участвал в изследването.

Властите в Китай са били обвинени за опита да скрият началото на епидемията преди, в крайна сметка, да обявят тревога.

Китайският консорциум по епидемиология на ТОРС, осъществи генетичния портрет-робот на вируси, изолирани от няколко десетки заразени души и животни в Китай и Хонг-Конг.

Цибетът (тропическо месоядно животно с торбичка над дебелото черво, където се набира мастно вещество, употребавано в парфюмрията), продаван по пазарите и ценен от китайците най-вече заради месото си, е заподозрян като вектор на разпространението на болестта по човека. Хиляди животни са избити като мярка за превенция. Учените се питат, обаче, дали други животни като гризачите, които се намират по същите пазари, не са източникът на болестта и именно те не са заразили, и цибетите, и човека едновременно. Новите изследвания не отговарят на този въпрос.

Тези изследвания внушават, оба4е, че епидемията не е резултат от един единствен изолиран случай на преминаване на междувидовата бариера.Те споменават случая на 11 инфектирани, независимо един от друг човека в провинция Гуангдонг през ноември 2002г.” Статията е впечатляваща, защото показва, че вирусът е минал от цибета на човека повече от един път”. – коментира Дейвид Браян, микробиолог от университета в Тенеси.

Китайските учени изледвали 130 случая на ТОРС при човека по време на “среднета фаза” на епидемията от януари 2003г, по голямата част от пациентите бидейки заразени в китайска болица. ТОРС претърпя сериозни и бързи генетични промени между ноември 2002 и случаите, наблюдавани в тази болница, подчертава изследването.Един от тези мутирали щамове стана доминиращ за епидемията.

Изследователите свъезват птрвата поява на този щам с пациент, който се разболява през февруари 2003г. и чиито лекар заминава за Хонг-Конг няколко дни по-късно, инфектирайки хотел “Метропол”, който от своя страна се превръща в лансираща рампа за болестта в целия свят. След това мутациите се забавят до края на епидемията.

31..1.2004

Източник: части от Френската Национална преса и извадки, включени в www.yahoo.fr

Превод от френски: Ралица Пейчева, студент по медицина към Медицински Факултет Стара Загора

 

Китай Обявява нов случай на ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром)

Пекин- Китайското Министерство на здравеопазването съобщи на 31.02.2004г. потвърждението на нов случай на ТОРС, четвъртият официално регистриран този сезон в страната.

Според Министерството, този случай е бил открит в провинция Гуангдонг, южен Китай, първото открито огнище на ТОРС в страната. Пациентът вече е успял да се прибере в къщи, според Министерството.

Мъжът, извествн като 40- годишен лекар живущ в провинциалната столица, Чангдзоу, наскоро е излязал от болница, според официалната китайска преса “Нов Китай” ( Ксинхуа).

Според агенцията, мъжът се разболял на 7 януари, като се е оплаквал от болки в гърлото и от силна треска. Той се явил в болницата в Чангдзоу на 13 януари, уточнява “Нов Китай”.Треската е прекратила и състоянието му се е подобрило на 18 януари.

Още три случая на ТОРС са потвърдени от Пекин този сезон. Става дума за един бизнесмен, една сервитьорка и един телевизионен продуцент, които са могли да напуснат болницата през последните седмици. Всички те са живущи в Чангдзоу.

Първите открити случаи на ТОРС се появяват в провинция Гуангдонг през ноември 2002г. Епидемията се разпространява в целия свят миналата година, убивайки 774 души, от които 349- в континентален Китай, и засягайки повче от 8000 души преди да спре през юли 2003.

31.01.2004г.

Източник: части от Френската национална преса и web- изложените рубрики в www.yahoo.fr

Превод от френски: Ралица Пейчева, студент по медицина към Медицински Фацултет- Стара Загора