МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Горещините и здравето

По време на екстремните горещини зачестяват топлинния удар и слънчевия удар. Топлинния удар настъпва когато бъде преодоляна нашата система за охлаждане на тялото. Тялото ни се охлажда като се изпотяваме. Потта изпарявайки се понижава телесната ни температура. Чрез интензивното изпотяване нашето тяло губи съдържанието си на вода (това се нарича дехидратация). Обема на циркулиращата кръв намалява, защото голяма част от водата в кръвта бива изгубена чрез интензивното изпотяване. Ако не пием достатъчно течности липсата на вода в тялото ни води в един момент до спиране на изпотяването, поради тази липса на вода. Кожата става суха и топла. Телесната ни температура започва де се покачва. Повишената температура и намаления обем на кръв водят до нарушения на зрението (поява на петна пред очите), коремни болки с гадене и повръщане, замъгляване на съзнанието и в крайните случаи загуба на съзнание. При липса на лечение може да се достигне и до смърт. Най-предразположени към топлинен удар са малките деца защото те имат  малък телесен обем откъдето се черпи тази вода. Възрастните хора над 60 години и сърдечно болните също са рискови. Алкохолът не помага, а вреди поради това че причинява често уриниране и така увеличава дехидратацията.

Предпазване от топлинен удар:

1.               Тоест топлинният удар е нещо, като прегряване на двигателя на колата. И както за двигателя е важно да се подържа нивото на антифриза (през лятото става и вода, вместо антифриз), така и за нашето тяло е най-важно да се подържа нивото на водата в тялото.Трябва де се пие много често вода, дори да не усещаме жажда. При екстремните горещини трябва да пие вода на 20 минути.

2.                Тъй като при физически усилия нашето тяло произвежда допълнително топлина, е желателно при много топло време да се ограничат физическите натоварвания.

3.                 Разграждането на поетата храна също води до повишаване на телесната температура (по законите на химията при разцепване на веществата се отделя топлина). Затова през топлите месеци е желателно човек да се храни по-леко, като се избягват белтъчните храни (например месото), които отделят повече топлина. Препоръчват се плодовете и зеленчуците.

4.                 Разбира се желателно е да се избягва излизането навън през най-топлата обедна част на деня – най-малкото от 11 до 15 часа; при екстремни горещини – от 9 до 18 часа.

5.                Желателно е и носенето на шапка, и свободни (за да става лесно изпарените), бели (за да отразяват слънцето) дрехи.

6.                  Да се избягва работа в топли затворени помещения, без възможност за проветряване.

7.                  Болните хора, които пият диуретици, които също намаляват телесните течности, трябва да си посъветват със своя лекар, дали да не ги намалят през горещините.

Слънчевият удар настъпва когато слънчевите лъчи повишат температурата на главата и от там директно се уврежда мозъка. При него проблемът не е в липсата на течности в тялото, а в прегряването точно на главата. Затова кожата на тези хора не е суха, като при топлинния удар. За да се профилактира, трябва да си избягва стоенето на слънце и ходенето без шапка.

При топлинен и при слънчев удар пострадалите трябва да се преместят на по-хладно и проветриво място, да се разхлабят дрехите им, за да може да се изпарява потта им, да се залеят със студена вода до идването на Бърза помощ.

 

Copyright (C) 2007

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7