За сърцето и любовта

 

От векове поетите и хората свързват разумът с мозъка, а емоциите и любовта със сърцето. Сърчицата са основен графичен елемент на валентинките. Амурчетата пронизват със стрела сърцето на влюбените. Защо е така не е много ясно.

Едно от сигурните неща е че бебетата, още преди да се родят, в корема на майка си, имат много добър слух и чуват ударите на майчиното сърце. След раждането, когато сучат или са върху майка си, те продължават да чуват биенето на сърцето й това ги успокоява. Пулсът на новородените спада с 10 удара, само от поставянето им върху майка им. Така майчиното сърце става символ на майчината любов. Вероятно по аналогия по късно сърцето става символ и на любовта към любимата.

Сърцето наистина е тясно свързано с емоциите. Например болните след остър миокарден инфаркт, които развият депресия имат много по-висока смъртност, спрямо останалите пациенти, които успеят да запазят дух. Силните емоции могат да са повод за миокарден инфаркт и внезапна сърдечна смърт – типичен пример в Българската история е смъртта на цар Самуил при вида на ослепената му армия.

Половият акт също натоварва сърцето чрез емоциите които причинява. Затова извънбрачния секс натоварва много повече сърцето, отколкото семейния. Поради това на пациентите след остър инфаркт първия месец след инфаркт, се препоръчва да изневеряват.