Слънцето и здравето

 

От слънчевите бани има и ползи и вреди, затова е важен балансът.

Ползи от излагането на слънце:

 1. Слънцето стимулира образуването на Витамин D в кожата, които е необходим за костната обмяна. Той способства за по-здрави кости, по-малко остеопороза и по-малко костно ставни проблеми.
 2. Ултравиолетовите лъчи действат дезинфектиращо и убиват много микроби.
 3. Слънчевите лъчи усилват имунитета и защитните сили, активизират действието на фагоцитите (клетки на защитата).
 4. Слънчевата светлина подобрява настроението, намалява депресиите.
 5. Слънчевите лъчи повишават нивото на половите хормони, което подпомага секса и улеснява забременяването. Светлината се регистрира от ретината в очите, там се преобразува в електрически импулс, които по зрителния нерв достигат до мозъка, който контролира и синтезата на половите хормони.
 6. Болните от псориазис се подобряват от слънчеви бани.

Вреди от слънчевото облъчване:

 1. Ултравиолетовите лъчи увреждат генетичната информация в ДНК на клетките на кожата. Това води до рак на кожата. Всъщност хубавия тен, на който ние се радваме, е защитна мярка на кожата. Това са зрънца меланин, които клетките на кожата поставят като чадър над ядрата си за да ги защитят от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Колкото българинът ходи повече на море, толкова по-чест е ракът на кожата.
 2. Слънчевите лъчи състаряват кожата. При хората, които целогодишно са с тен, понеже ходят на солариум, кожата старее по-бързо. Появява се неравномерна пигментация, видими повърхностни разширени капиляри.
 3. След 40 годишна възраст кожата изтънява и става още по-чувствителна на увреждащото действие на прекомерните слънчеви лъчи.

Балансът:

 1. Желателно е човек да е на плажа до 11 часа, след това да се прибере и после, ако желае, може да се върне към 15-16 часа. Така се избягва най-силното обедно слънце.
 2. Добре е да се носи шапка с широка периферия или козирка, да се носят свободни (за да не се изпотяваме), бели (за да отразяват слънцето) дрехи.
 3. Желателно е използването на слънцезащитни кремове. Първоначални се започва с по-висок фактор (25 или 50+) и следващите дни може да се премине на крем с по-нисък фактор. Тези мазила с слагат преди излагането на слънце и през около 2 часа се подновяват (особено, ако междувременно се къпем).
 4. Някои лекарства водят до неравномерна петниста пигментация на кожата – тетрациклин, кордарон, противозачатъчни и затова е желателно да се избягват когато сме на почивка със слънчеви бани.