Захарите

Обикновената захар (захарозата), наричана още гроздена захар, е на върха на хранителната пирамида. Хранителната пирамида е научна препоръка за здравословно хранене. Продуктите, които са в основата й (зърнени храни, царевица, картофи, ориз и др.) трябва да се употребяват най-много, след това следващото ниво – плодове и зеленчуци, след това, в по-малки количества от предните нива – млечни и местни продукти. Отгоре, на върха, както вече казахме, са захарта и мазнините, които е желателно да се употребяват най-малко.

В много от продуктите напоследък се използват заместители на захарта – обикновено цикламати. Те да по-сладки от захарта, но не са висококалорични. Докато обикновената захар се произвежда от захарна тръстика или от захарно цвекло и поради това е скъпа, заместителите й са резултат на химически синтез и затова са евтини. Затова хората, решили да отслабват е уместно да използват напитки със заместител на захарта, като част от общия режим за намаляване на теглото. Ако на етикета на една напитка пише, че е със заместител на захарта, това е вярно защото истинската захар е по-скъпа. Обикновено тези заместители на захарта при термична обработка се разлагат и започват да горчат и затова се използват в продукти, които не готвят, както напитките.

Вредни ли са заместителите на захарта? За бизнеса с обикновена захар – да. От десетилетия насам, когато даден заместител се разпространи по-широко, цената на обикновената захар пада и тогава излиза проучване, че този заместител даден в огромни дози на мишки, причинява рак. Съответния заместител се спира, цената на захарта се покачва. Появява се следващ заместител, с когото всичко върви наред, докато не се разпространи много масово и тогава историята се повтаря..

Млечната захар (лактозата), както личи от името й, се съдържа основно в млякото. Всички бозайници, включително и хората, докато са кърмачета, се нуждаят от нея. Тя се разгражда в храносмилателния ни тракт от специален ензим – лактаза. Когато пораснат, в част от хората, този ензим изчезва и тези хора, ако употребят млечен продукт, получават разстройство. Това се нарича лактозен дефицит и се появява след пубертета. Много хора, които имат неясни коремни болки, са всъщност с лактазен дефицит и се оправят ако разберат, че трябва да спрат прясното и киселото мляко и продукти, направени от сухо мляко. По време на стомашо – чревни инфекции в повечето от нас, по време на инфекцията, изчезва временно лактазата от храносмилателните ни пътища – това е временен лактазен дефицит. Затова по време на стомашо – чревни инфекции е желателно временно да се спре употребата на мляко.