МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Студени крака

Нерядко хора се оплакват от студени крака. От какво се причинява това? В различните случаи причините са различни.

Ако е на пристъпи може да се дължи на спазми на кръвоносните съдове. Това е по-често в млади хора, като в този случай засяга често и ръцете. Например на някои млади момичета ръцете им внезапно побеляват и понякога дори посиняват поради спазъм на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват крайниците. Това им се случва по-често, когато времето е студено. Тази болест се нарича Синдром на Рейно. Топлината и топлите бани разширяват кръвоносните съдове и състоянието на тези хора се подобрява.

Ако е почти постоянно и във по-възрастни хора може да се дължи на атеросклероза на съдовете на крайниците. Много стари хора усещат краката си студени, защото имат влошено кръвоснабдяване. Честа грешка е да ги топят в топла вода. Проблемът е че температурата ускорява химическите реакции, също и биохимичните. Крайниците потопени в топла вода се нуждаят поради това от повече кислород, който няма от къде да дойде повече понеже кръвоносните съдове към тях са склеротични, стеснени и не могат да се разширят. Затова потапянето в гореща вода не помага, даже вреди. Диабетиците имат понижена чувствителност (понеже диабета е увредил сетивните нерви) и не могат добре да преценят колко е топла водата и могат да се изгорят жестоко от врялата вода.

При тежки пушачи се наблюдава Болестта на Бюргер – тежко нарушено кръвоснабдяване на краката поради засягане на кръвоносните съдове. Ако тези хора не спрат да пушат може да се достигне до ампутация.

Ако на човек винаги му е студено, не само на краката, а и на цялото тяло се търси понижена функция на щитовидната жлеза – изследват се хормоните TSH и FT4. Тези болни обикновено са с бавен пулс, суха кожа и наднормено тегло.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 6 ноември 08 г.