МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев
 

Стресът и жените

 

Смъртността от сърдечно – съдови заболявания в Източна Европа (включително и в България) нараства и за двата пола, за всички възрасти. Смъртността от сърдечно – съдови заболявания в САЩ намаляваше и за двата пола, за всички възрасти. Сега обаче американското кардиологично списание Journal of American College of Physicians (JACC) съобщи че при анализ на данните за Америка от 2002 г насам се оказва, че смъртността от сърдечни инциденти сред жените между 35 и 45 годишна възраст нараства и в САЩ, а не само при нас.

На какво се дължи повишената смъртност сред тези жени? На първо място на все по-честото наднормено тегло и захарен диабет, както и на тютюнопушенето. Тези рискови фактори в жените с наследствена предразположеност водят до атеросклероза на коронарните съдове на сърцето. Когато се увреди повърхността на атеросклеротична плака, върху нея се образува съсирек (тромб), който запушва отвора на кръвоносния съд. Запушването на коронарната артерия води до загиване на тази част от сърдечния мускул, която се е хранила от запушената артерия – това е миокарден инфаркт.

Съпътстваща причина за повишената смъртност при жените е и високото ниво на стрес. На работното си място те имат същия стрес, както и колегите си мъже. Когато се приберат у дома, обаче на техните плещи най-често ляга и домакинството, което удвоява стреса. Когато излязат на улицата от тях си иска да изглеждат добре (за разлика от мъжете, на които им се прощава коремчето или небрежното облекло), което утроява стресът им.

 

д-р Сотир Марчев
излъчено по tv7 на 30 ноември 2007 г.