МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев
 

Страстите

    Повод за днешния коментар е една история разказана в компютърната ни рубрика миналия път: „Един китаец играл 36 часа непрекъснато на компютърна игра, след което се самоубил, оставяйки бележка, че иска да се присъедини към героите на играта в отвъдното.” От тази история бе направено заключението, че игрите са вредни.

    Днес биологията и медицината, напредвайки бавно и трудно в загадките на човешкия мозък, откриха една система в мозъка, свързана с пристрастяванията. Тя носи дългото и сложно име ендоканабиноидна система. Тя участва в пристрастяванията към храна, към тютюнопушене и към всичко останало. Съвременната биология даже откри рецепторите в нея и което е по-съществено има лекарство, което ги блокира – римонабант. Хората, които използват това лекарство, преодоляват пристрастието си към храната, апетита им намалява и те отслабват. Хората, които го употребяват много по-лесно преодоляват страстта си към цигарите и прекратяват тютюнопушенето. Проблемът е че тези които го приемат по-често изпадат в депресия и понякога даже се самоубиват. Това показва че за тези хора пристрастяването към храната, към цигарите и т.н. е било начин да си доставят някакво удоволствие, което ги е крепяло. Когато удоволствието от храната, от цигарите бива премахнато, се разкрива склонността им към депресия и както се каза някои (малко на брой) се самоубиват.

    Ако се върна към компютърната игра в начало. Има голяма вероятност въпросният китаец да се е самоубил, не защото е играл, а защото е престанал да играе. Възможно е компютърната игра да му е удължила живота с 36 часа, отклонявайки го от суицидното му намерение.

 

д-р Сотир Марчев
излъчено по tv7 на 23 ноември 2007 г.