МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

Слушалката
(стетоскоп)

Въпрос: Според Вас слушалката усилва, отслабва или не променя сърдечните шумове?

Отговор: Тъй като слушалките нямат вграден източник на енергия, а навсякъде има триене, верният отговор е, че слушалките отслабват сърдечните шумове. Те са създадени просто за удобство.

Въпрос: А с каква слушалка се чува по-добре - с къса или с дълга?

Отговор: След като се каза, че шумът отслабва по пътя, ясно е, че с късата се слуша по-добре. Най-дългите слушалки (каквито днес вече не се използват) са от времената, когато лекарите са се пазели максимално да не се заразят от туберкулоза.

Въпрос: Кое провежда звука в слушалката - самия маркуч или въздуха в кухината му?

Отговор: Звукът се предава основно чрез трептенията на стълба въздух, вътре в слушалката.

Въпрос: Каква слушалка е по-добре да си вземете - с един или с два маркуча?

Отговор: При наличие на външни шумове двата маркуча ги абсорбират много повече. Освен това и вътрешният обем въздух, който трябва да бъде раздвижен от звуковата енергия, нараства. Така че за предпочитане е слушалка с един маркуч,

Въпрос: Кое е най-критичното място, където се губи най-много от силата на звука?

Отговор: Най-важното място, на което обикновено се губи най-голяма част от звука, е контакта между наушника и ухото. Ако наконечникът е по-малък от слуховия проход, около него отзява, системата става отворена и качеството на звука рязко се влошава. Ако ли пък наконечникът е по-голям от слуховия проход, той се извърта настрани и опира в стената. Затова точният по размери наконечник е най-важен. С една евтина слушалка, ако Ви пасва добре на ушите, ще чувате по-добре от най-скъпата слушалка, чийто наушник не Ви съответствува. Затова ако си купувате слушалка, към която няма комплект различни по размери наушници, първо се опитайте да чуете с нея. Ако чувате добре, тогава си я вземете.

Въпрос: Защо съвременните биарикуларни слушалки са изместили някогашните моноарикуларни слушалки - дървени цилиндри, с които се слуша с едно ухо.

Отговор: Съвременните слушалки, запушвайки и двете уши на лекаря, го абстрахират от околните шумове. В някои страни, включително и у нас, в акушерството все още се използуват старите моноаурикуларни слушалки само заради традицията, въпреки че с тях се слуша по-зле.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 22 януари 08 г.