Статини – лекарства за понижение на холестерола

Статините са лекарства за понижение на холестерола. Наред с аспирина и бета - блокерите, те са едни от най-препоръчваните лекарства от съвременната кардиология. Преди години медицината издигна девиза “Всеки да си знае артериалното налягане, и ако е високо, да го лекува .” Държавите, които приложиха това на практика, значително намалиха сърдечно-съдовата смъртност. Сега се издига лозунгът: “Всеки да си знае холестерола, и ако е висок, да го лекува”. Вече както няма повишено артериално налягане, което да не може да се нормализира, така няма и повишен холестерол, който да не може да се нормализира.

 

Проръчваните днес стойности на холестерола са:

 

 

всички

(mmol/l)

ИБС

Захарен диабет

Общ холестерол

< 5

< 4,5

LDL холестерол

< 3

< 2,5

триглицериди

< 2

 

HDL холестерол

> 1

 

 

Европейското кардиологично дружество целенасочено препоръчва кръгли цифри, лесни за запомняне от всеки.

Пациентите, които не могат да достигнат тези стойности само с диета, бедна на холестерол, се налага да пият статини. Тези лекарства се използват от над 100 милиона души по света. Приемат се вечер, защото докато през деня тялото ни използва енергията си за движение, то вечер тялото синтезира съставните си части, включително синтезира и холестерол. Статините блокират синтезата на холестерол. Това намалява атеросклеротичните плаки и от там намалява честотата на инфарктите, инсултите и запушването на артериите на крайниците и по останалите места.

Страничните им ефекти са редки – под 2,5% и най-голямата опасност за статините  е да не се използват, когато трябва. Днес у нас най-евтините сатини струват през Здравната каса около 3 лв. на месец и те за достатъчни за болшинството пациенти с висок холестерол. Така удължаването на живота на много хора у нас струва около 3 лв. на месец, тоест това не е толкова въпрос на пари, колкото въпрос на добра организация и добра здравна просвета.