МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Какво уврежда слухът ни?

1. Голям процент от ушните заболявания се дължат на стремежа за почистване на ушната кал. В никакъв случай не премахвайте нечистотиите от тях, като навлизате надълбоко в ушния канал с клечките. Ако имате неблагоразумието да натиснете малко повече от необходимото, то може да спукате тъпанчето си.
Възможно е при по-грубо почистване на канала или ако с фиба почешете ухото си отвътре, да разраните кожата си. Ако в този момент там има гъбички, вие им помагате да се „размножат" на разраненото място. Пострадалият отива на доктор и започват дълги лечебни процеси само заради прекомерния стремеж за добра хигиена. Докато се почиства ушната кал, се травмира и тъпанчето.

Всъщност това което чистим не е "кал", а секрет на жлезите, които се намират вътре в канала и който секрет служи за да ни пази. Колкото повече го чистим, толкова повече се образува.
Това, което е разумно да се прави, е не по-често от веднъж седмично да се поставят мазни капки (или спрей) в ушите. Те размекват образуваната ушна кал и след като постоите няколко минути с наведена настрани глава, тя изтича. Внимателно я избършете с мека кърпа и така ще се отървете от замърсяванията, без да увредите слуха си.

 

2. Силният шум
Ако дисководещият не е професионалист или пък вие искате да се „заврете" едва ли не вътре в колоните, то тогава ви е гарантирано, че ще получите увреждане на слуховия нерв. Това често се среща при младите хора.
До същия резултат се стига и вследствие на силни производствени шумове и вибрации в продължение на години. Затова работещите на летища или на самолетоносачи задължително си слагат антифони. Не ги ли носят по време на работа, само след месец половината от тях ще бъдат глухи
От остър и внезапен шум също може да загубите слуха си. Например вървите по улицата и до вас гръмва пиратка.

 

3. Алергиите
Юни е сред рисковите месеци, защото все още е времето на алергиите, дължащи се на хвърчащите полени. Малцина знаят, че ако вследствие на алергия се запуши носът им, това често води и до запушване на т. нар. Евстахиева тръба (връзката между носоглътката и ухото). Оттам се стига до заболяване на средното ухо.

 

4. Лекарства
Има и лекарства, които могат да увредят слуха ни. Някои антибиотици (гентамицин, стрептомицин и др.) са ототоксични. Те прекрасно лекуват възпалението на бронхите или някъде другаде в човешкото тяло, но имат силно токсично действие върху слуховия нерв. По-висока доза на такъв антибиотик или дългото му приложение води до унищожаване на слуховия анализатор.
 

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 20 юни 08 г.