Животът след инфаркт

 

Какви съвети можем да дадем на един зрител, прекарал миокарден инфаркт?

  1. Физическата активност след инфаркт.

Вие нямате болест, която се лекува с лежане. Ако виждате, че една физическа дейност можете да я свършите, без да Ви причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Ако обаче дадена физическа дейност Ви причинява болка, задух, крайна умора, не трябва да се опитвате да я свършите, напук на болката и задуха. Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си, повече от неговите възможности. Както казах ориентир Ви са Вашите усещания. Ако нямате оплаквания, например като качвате стълби, не е нужно да спирате и да почивате „за всеки случай”.

  1. Цигарите

Трябва да ги спрете. „Вашия вагон цигари вече сте си го изпушили. Предайте щафетата на по-младите”.

  1. Сексът след инфаркт

Поне първия месец след инфаркта се постарайте да не изневерявате. Извънбрачният секс натоварва много повече сърцето от семейния, вероятно защото е много повече натоварен емоционално. Ако се притеснявате, че по време на половия акт можете да получите гръдна болка, вземете предварително таблетка нитроглицерин. Той от една страна е афродизиак (полов стимулант) и подобрява кръвонапълването на мъжкия полов член, а от друга е антиисхемичен медикамент и пречи на появата на гръдна болка при физическо усилие.

  1. Алкохолът

Ако пиете много, трябва да го намалите. Ако не пиете, не трябва да започвате. Ако пиете по-малко, можете да продължите така.

  1. Храната.

Трябва да избягвате животинските мазнини, да употребявате по-малко сол. Вече сме говорили по темата.

  1. Лекарствата

Ако понасяте 100 мг аспирин вечер след вечеря е желателно да го вземате. Да кога? При това Ви идване на Земята – до като сте жив. (При следващото пререждане – не е задължително :-).

На повечето пациенти с миокарден инфаркт им даваме да пият мастно разтворими бета-блокери, които намаляват риска от внезапна сърдечна смърт.

  1. Теглото

След инфаркт не е желателно да имате наднормено тегло. С физическа активност и намалено хранене трябва да се опитате постепенно да намалите теглото си.

  1. Пулсът

Пиейки си лекарствата след инфаркт, пулсът ви в покой трябва да Ви е 55-60/мин. Това е пулсът, с който се живее най-дълго.

  1. Кръвното

На всеки човек, включително и след инфаркт, кръвното трябва да е под 140/90, а ако има бъбречна недостатъчност или захарен диабет – под 130/80 мм живачен стълб.