МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Ските и здравето

 

Колко могат да се натоварват хората със сърдечно-съдови заболявания? Как да се прецени границата на натоварването?

На сърдечно болните  хора обикновено им казвам: „Вие нямате болест, която се лекува с лежане. Ако виждате, че една физическа дейност можете да я свършите, без да Ви причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Ако обаче дадена физическа дейност Ви причинява болка, задух, крайна умора, не трябва да се опитвате да я свършите, напук на болката и задуха. Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си, повече от неговите възможности. Както казах ориентир Ви са Вашите усещания. Ако нямате оплаквания не е нужно „за всеки случай” да спирате и да почивате.” Обикновено на сърдечно болните, когато са на ски им препоръчваме да не се катерят сами по височините, а да се качват само с влек или лифт.

 

Как се отразява на сърцето пребиваването на по-големи надморски височини?

До 2000-2500  метра надморска височина няма проблем за сърдечно болните. Повече не – въздухът се разрежда и кислородното насищане намалява. В гражданските самолети се подържа изкуствено налягане като при 2000 метра надморска височина (но не и хеликоптерите). Тоест в българските ски курорти, понеже не са много голяма надморска височина, сърдечно болните, не са изложени на риск от разредения въздух.

 

Влияе ли вятърът на сърдечно-съдовата система?

Да. Вятърът, който бие в лицето причинява рефлекторно спазъм на коронарните съдове и може да причини стенокардна криза в исхемично болните. Затова е желателно те да покриват лицето си при ски с шлем, маска или шал.

 

Стандартните предпазни мерки

Каране на ски с GSM със заредена батерия; ако се ползва предплатена SIM карта, тя да е с достатъчно импулси.

Ярък ски екип помага скиорът да бъде по-лесно видян.

Обикновено лифт картата не включва медицинска застраховка и тя се взема отделно. В момента планинска застраховка за 7 дни у нас е 3,50 лв.

 

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 28 декември 2007 г.