МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Цезарово сечение

Цезаровото сечение (секцио) е акушерска операция, при която бебето се ражда след хирургическо отваряне на матката по коремен път. Отварянето на коремната и маточната стена и изваждането на бебето продължава около 10 минути. Зашиването на разреза продължава около 40 минути, тъй като се шият различните слоеве на разрязаната тъкан. При планирано цезарово сечение жената трябва да постъпи за раждане 10 дена преди термина. Обикновено раздвижването на жената може да започне около 24 часа след операцията. Майката може да започне да се грижи за своето бебе след 3-ия ден. Ако следоперативният период протече без усложнения, изписването става на 7-ия ден, когато се свалят конците на оперативната рана.

Абсолютни индикации са косо, напречно положение на плода, абсолютно несъответствие между таза на бременната и големината на плода, еклампсия и тежка прееклампсия, заплашваща руптура на матката, преждевременно отлепване на плацентата, изпадане на пъпната връв и др.

Относителни индикации са раждане след цезарово сечение, патологичен мониторен запис, протрахирано (твърде продължило) раждане, седалищно предлежание и др. “Меките” индикации обикновено се свързват със страха.

Рискове за бременната: Основен риск при секциото е по-високата майчина смъртност. Не са за подценяване и усложненията и късните последици след вторично секцио – опасност от руптура при нова бременност и раждане, сраствания и пр. При цезарово сечение има рискове и за плода. По-чести в сравнение с раждането по вагинален път са преходните дихателни смущения при бебето.

Има медицински дейности, които не могат да се причислят към традиционното лечение, но въпреки това са допустими. Такива са например стерилизацията при мъжа или при жената, различни козметични операции и др. Цезаровото сечение по желание (когато липсват медицински основания, но жената изрично и настоятелно желае цезарово сечение) може да се включи към тези интервенции.

Медицината не насърчава секциото по желание. Но медицинският персонал трябва да се съобразява с правото на бременната да избира и метода на раждане.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 25 януари 08 г.