Религията и здравето

 

Сега сме преди Рождество Христово. Повечето основни богове в главните религии са родени сега. Сега, когато нощта е най-дълга, се раждат Христос, бог Ра, Кришна и др. и с порастването на бога, пораства и деня и идва светлината.

Много от нашите манастири са били и здравни центрове. В Преображенския манастир са били настанени руски войници за лечение през Руско – турската война и дам е минавал на инспекция Пирогов. Европейските манастири са били центрове на просветителството – например Страховския манастир в Прага с неговата библиотека. Библиотеката в манастира в Мелк (над Виена) е използвана от Умберто Еко за прототип в „Името на розата”. Не случайно Грегор Мендел – основателя на генетиката е бил чешки монах.

Повечето религии налагат норми, от които има пряка здравна полза.

1.     Християнската забрана за бракове между близки роднини (брат и сестра, майка и син и т.н. до първи братовчеди) с цел избягване на кръвосмешение рязко намалява наследствените заболявания. Тези заболявания са най-често вътре в едно семейство и най-добрия начин за тяхното предотвратяване са далечните бракове. Ако днес децата съзряват по-рано от своите родители, една от основните причини са по-далечните бракове.

2.     Постите със задължението да се избягват животински храни водят до намаляване на холестерола в кръвта и до понижение на теглото. За един сърдечно болен или за хората с наднормено тегло винаги е добра идея да постят през периодите определени от църквата. Вегетарианската храна понижава и артериалното налягане на хипертоницити.

3.     Мюсюлманството, разпространено в по-топлите части на света, забранява свинското месо, което се разваля при горещина по-бързо от другите меса. Безспорна е и ползата от забраната на алкохола от тази религия (нещо което не е могъл да постигне нито Крум с изкореняването на лозята, нито американските президенти със сухия режим).

4.     Религиите обикновено имат и антистресов ефект. Когато сте притеснени влезте в най-близката черква и изслушайте една служба. Ще излезете психически по-добре.