МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Провалът на тазгодишните противогрипни ваксини

 

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) на САЩ съобщи че през отминаващия грипен сезон 2007-2008 ефикасността на използваните противогрипни ваксини е била само около 40%. Такива години със слабо ефективни ваксини в миналото са били през 2003-4 и през 1997-8 г. Тоест веднъж на 4-5 години противогрипните ваксини не са достатъчно ефективни. Причината за това е променливостта на грипния вирус. Всяка следваща година той е променен. Затова противогрипните ваксини се произвеждат, продават и прилагат на базата на предположение, какъв ще е грипният вирус идващия сезон. Тази хипотеза не може винаги да е 100% вярна.

Вероятно всяка година новата грипна епидемия тръгва от Югоизточна и Източна Азия (в и около Китай) и от там с пътуващите се разпространява в целия свят.

Поради тази липса на гаранция за ефект от противогрипните ваксини съвременната медицина не препоръчва повсеместнна ваксинация на всички хора, а само на рисковите групи. Тоест „верният път е средният” (Буда)

Кой е желателно да си направи такава ваксинация срещу грип? Всички, при които една тежка вирусна инфекция, може да доведе до смърт. Например болните с хронични тежки заболявания е желателно да се ваксинират, защото при тези пациенти никой не може да гарантира как ще свърши един грип. Хората при които заразяването с грип е силно вероятно, например медицинските работници, при които идват заразените хора да се лекуват. Хората в затворени колективи, например детски домове, също са високо рискови да се заразят. За тези хора по-добре 40% защита, отколкото 0% защита.

 

Copyright (C)

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7 на 25 април 08 г.