При гръдна болка

Една съществена разлика между българите и американците, получили инфаркт, е че американците се обръщат към лекар още в първите няколко часа, докато българите се обаждат когато вече е късно. Явно причината е в здравната ни система, че пациентите ни нямат доверие и при здравословен проблем дълго се чудят къде е по-добре – у дома или в болница.

Проблемът е че лечението на миокардният инфаркт е толкова по-ефективно, колкото по-рано започне. Затова в настоящата статия искам да Ви обясня кога да се съмнявате, че имате инфаркт и какво да правите след това в България. Сърдечната болка е отпред в гърдите зад гръдната кост (стернума), като най-често е срединно разположена. Тоест въпреки че сърцето е повече вляво, болката обикновено е по средата. Много често болните описват усещането си като “стягане”, “тежест”, а не като болка. Подобни оплаквания може да има при стенокардия (“гръдна жаба”), но при нея те са краткотрайни. Ако продължават повече от двайсетина минути, по-вероятно е да се касае за инфаркт. Всяка гръдна болка, която е съпроводена с изпотяване или гадене и повръщане, е белег на нещо сериозно. При подобни оплаквания се обаждайте веднага на “Бърза помощ” – обикновено телефонът е 150. До идването й, ако нямате язва, вземете таблетка аспирин (без значение дали български или вносен). Аспиринът след миокарден инфаркт намалява значително смъртността. Изчакайте линейката седнали или легнали (в което положение се чувствате по-добре), но не се движете – движенията натоварват сърцето допълнително. Добре е лекарят от “Бърза помощ” Ви направи електрокардиограма у дома. Ако живеете в София, Пловдив или Варна при съмнения за инфаркт, настоявайте, при възможност, да бъдете транспортиран до болница, където се извършва интервенционално лечение на миокардния инфаркт. В тези болници чрез тънко „жило”, наречено коронарен катетър,  се достига до запушения или стеснен кръвоносен сън. Раздува се балон на края на катетъра и така съда се разширява.

Проблемът е че не рядко (в 25% от случаите) след изваждане на балона съда се стеснява отново.

Затова днес все по-често на проблемното място се поставя подържаща мрежа, наречена „коронарен стент”. Той пречи на съда да се свие отново.

В останалите болници е желателно да се извърши фибринолитично лечение. Това е инжектиране на лекарство (напр. рапилизин, актилизе и др.), което разтваря съсирека, причинил инфаркта и така рязко намалява смъртността.

Всичките тези лечения могат да се приложат само първите 6-8 часа от началото на болките. Ако Вие сте се обърнали по-късно към лекар, тази възможност се губи. Така че по-добре да ви обвинят, че ненужно сте извикали линейка, отколкото да бъде изпуснато нещо сериозно.

И накрая отново в резюме- при новопоявила се болка отпред в гърдите, особено съпроводена с изпотяване, гадене или повръщане, ако на 20-тата минута болката продължава - извикайте кардиологичен екип от “Бърза помощ” на тел. 150. Бързата Ви реакция може да бъде животоспасяваща.