МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев

 

Плуването и здравето

  1. Плуването е полезен спорт. Той е незаменим за хората с болни стави (шипове, артрити и др.). За тях другите спортове водят да силни болки в ставите и те не могат да се натоварят значимо. При плуването тежестта на тялото се носи от водата (по закона на Архимед), а не от ставите и тези хора богат да спортуват оптимално.
  2. Плуването помага за отслабване на тегло. Дори човек почти да не плува, а само да е във водата, това води до разход на калории за подържане на постоянната телесна температура (понеже водата има по-голяма топлопроводимост от въздуха, в нея се губи повече от телесната ни топлина)
  3. Желателно е при първото влизане във водата, да се влиза постепенно. Скок с топло тяло във студена вода може рефлекторно да доведе до смърт. Затова скоковете във вода трябва да не са при първото влизане във водата, а след това.
  4. След обилно нахранване е желателно да се изчака преди да се влезе във водата (по това време кръвта е основно в коремните органи).
  5. Хората с проблеми с ушите и носа е желателна да плуват с глава над водата, за да се избегне дразненето от хлорираната вода. Друга възможност е да плуват с шипка за нос, за да не влиза вода в носа или да използват плувна шапка, за да не влиза вода в ушите. За всеки не е желателно да гледа под вода без водни очила. Трябва да се посещават басейни, които редовно се хлорират, за да няма риск от зарази – например хламидиен конюнктивит (възпаление на очите). Трябва да се взема душ преди и след къпането в басейна.
  6. Добре е при плуване да редуват различни стилове за да натоварват различни мускулни групи.
  7. Плуването е препоръчван от медицината спорт, заедно с бързото ходене, колоезденето и др., защото обикновено види до умерено натоварване, при което риска от травми е малък (това не важи за скоковете във вода).

 

Copyright (C) 2007

д-р Сотир Марчев

излъчено по tv7