Паметта

1. Свещеното число 7 (седемте чудеса на света, седемте мъдреци, седемте дни на седмицата и т.н.) вероятно идва от обема на кратковременната памет на човека – ние можем да мислим едновременно за до седем неща. Седем задачи можем да помним едновременно. Ако трябва за запомним и осма задача, това е възможно да стане само, ако временно забравим някоя от предните седем.

2. Забравянето също е работа. Например ние не забравяме докато спим. Погледнете някакви телефонни номера преди де легнете да спите. Сутринта, при събуждането вие ги помните сякаш не са минали 7-8 часа откакто сте ги видели.

3. Загуба на паметта (на латински се налича „амнезия”) настъпва обикновено при черепно-мозъчни травми.

А) Никой не си спомня събитията, по време на които е бил в безсъзнание. Това се нарича конградна амнезия.

Б) Част от пациентите не си спомнят и моменти преди загубата на съзнание. Това се нарича ретроградна амнезия. Например тръгнал с кола от Благоевград и катастрофирал в София. Спомня си пътуването до Перник, но след това не си спомня нищо. Ретроградната амнезия обхваща минути, часове, дни до 4 - 5 години преди травмата. Такива пациенти, постъпвайки в болница, понякога съобщават стария си адрес, старата си месторабота. С времето ретроградната амнезия изчезва и споменът се възстановява.

С) Част от пациентите не си спомнят и за своите действия, след като са дошли в съзнание след травмата. Това се нарича антероградна амнезия. Например пациентът свестявайки се в линейката пита: "Къде съм? Какво е станало с мен? Къде ме водите?", но после не си спомня за тези свои въпроси. Може например пациент добре познаващ лекуващия си лекар, когато дойде на контролен преглед да не го познава или пък да не си спомня за свиждането си с родителите и т.н. Антероградната амнезия обхваща до часове, дни, седмици, много рядко повече от месец. За разлика от ретроградната, антероградната амнезия никога не изчезва.

4. При възрастни хора с мозъчна атеросклероза важи законът на Рибо „Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено”. Тези хора си спомнят с подробности събития от детството и младостта си, но не помнят какво са яли току що.