Любовта, без която не можем

Хората, на всяка една възраст се нуждаем от любов и нейното наличие ни прави по-здрави, а нейната липса – по-болни.

1. Любовта е нужна и на новородените.

Бебетата, още преди да се родят, в корема на майка си, имат много добър слух и чуват ударите на майчиното сърце. След раждането, когато сучат или са върху майка си, те продължават да чуват биенето на сърцето й, и това ги успокоява. Пулсът на новородените спада с 10 удара, само от поставянето им върху майка им.

Обратно - малките деца оставени без майчина любов, много по-често развиват психически нарушения

2. Любовта е нужна и на възрастните.

Най – дълго живеят семейните мъже и жени. Старите ергени и моми живеят по-кратко. Но най-кратка е продължителността на живота на разведените – тези, които са имали любовта, но са я изгубили.

3. Любовта е нужна и на старите.

При старите хора, обикновено при стари жени, след загуба на партньора в живота, или след друг голям стрес, може да се развие една наскоро открита болест. В Европа се нарича „Синдром на апикално балониране”, а в Япония – „Такоцубо кардиомиопатия”. На тези възрасти жени, сърцето наистина им се „разбива” от загубата – става отпуснато, трудно съкращаващо се, на ЕКГ-мата се появява образ на инфаркт, без да има такъв. Единственото добро е, че обикновено след няколко седмици, сърцето само се оправя без лечение.