Ako ne se chete, vishte www.4xm.com

 

МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail

излиза от време на време (понякога и по-рядко)

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Година ІІ Брой 13 от 02.02.02 год.

 

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

 

всички стари броеве ще намерите на адрес www.4xm.com

 

Тук може да има ваша реклама

 

 

 

СТАТИЯ НА БРОЯ

ВЛИЯЯТ ЛИ ЗОДИИТЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО?

(част 2 от 2)

 

Далекоизточни зодии

Далекоизточните зодии не са по месеци, а по години. За някои от тях се смята, че са “прокълнати”. Проучвания в Хонг Конг показват, че наистина родените през “прокълнатите години” живеят по-кратко. Вероятно това е поради стреса, на който са подложени тези хора цял живот в тяхното общество, където всички са убедени във верността на зодиите и силата на съдбата. Така че зодиите, верни ли не, веднъж измислени и общоприети, оказват обратно въздействие върху хората по психичен път. Например през “прокълнатите години” рязко нараства броя на абортите по желание и от там и на медицинските усложнения от това. (Kaku K. Increased induced abortion rate in 1966, an aspect of a Japanese folk superstition. Ann Hum Biol 1975 Apr;2(2):111-5)

Затова добрият астролог, който подтиква читателите си да ползват психологично верни тактики за справяне с трудностите на живота, е голямо богатство и ценен възпитател.

В Китай и Япония “фаталният” ден не е 13-и, както приемаме ние, а 4-ти. На тези езици числото 4 се произнася подобно на думата “смърт”. Скорошно изследване (British Medical Journal 2001;323:1443-1446) в САЩ показа, че американците от китайски и японски произход умират с 7% повече на 4-и, отколкото през другите дни. Най-вероятно страхът от датата се окозва провокиращ фактор за смъртта в хора, чието състояние така или иначе е критично. Интересно е, че за белите американци няма повишена смъртност на 13-и. Явно не вярват толкова във фаталната дата, още повече че няма лингвистична връзка между числото 13 и думата смърт.

В заключение - налице са статистически значими данни за взаимовръзка между зодиакалния знак и болестите. Хайнрих Шлиман (1822-90) повярвал, че Троянската война не е стара гръцка легенда, както всички мислели тогава и през 1870 г. организирал експедиция която открила в Хисарлък, Турция древната Троя. Може би ако съвременните учени повярват, че зодиакът е не само дело на човешкото въображение, изследванията им ще ни отведат много по-далеч от опростените астрологични представи. Така както днес знаем, че градът който Шлиман е открил, е всъщност много по-древен от Омировата Троя , която лежи на същото място, но в по-повърхностни слоеве, през които той преминал копаейки.

 

Д-р Сотир Марчев

 

 

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

 

 

СЪВЕТ НА БРОЯ

Регистрирайте си собствен домейн

В момента в мрежата вече има оферти за регистриране на собствен домейн от вида www.ВашетоИме.com за 8 долара и 88 цента (тоест за 20 лева) годишно. При това положение най-добре е човек до го регистрира. Защото ако изчака, може в бъдеше да се окаже, че името вече е регистрирано от някой съименник по света (ако това вече не е станало). Проблем е, че в мрежата обикновено се плаща с кредитна карта. Но те в България се разпространяват все повече и повече. Например преди Нова година в рамките на промоция Първа Инвестиционна Банка откриваше безплатно (а сега с минимална такса) Mastercard (пълноценна Mastercard, а не Maestro, която не става за плащания в мрежата). Както виждате и аз съм регистрирал домейна www.4xm.com, който съм го настроил да сочи към старият ми безплатен сайт http://sotirmarchev.tripod.com с цел хората, които знаят него да не се изгубят.

 

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве.

 

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете.

 

 

ИНФОРМАЦИЯ

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

 

КНИГИ:

Как се разчита електрокардиография – ІІІ издание 2002 г. - (7 лв.)

Медицински справочник (5 лв.)

 

ЕКГ- ЛИНИЙКИ

Cardiomer тип B  (3 лв.)

 

АУДИОКАСЕТИ:

Аускултация на сърце (5 лв.)

Аускултация на бял дроб (5 лв.)

 

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD):

Преслушване на бял дроб (9,90 лв.)

 

ДИСКЕТИ:

Сборник закони за медицината (5 лв.)

 

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ:

Лабораторни показатели 2002 г. - част І и ІІ  (по 0,90 лв.)

Функционални изследвания - част І и ІІ  (по 0,90 лв.)

Новият имунизационен календар (0,90 лв.)

Акушерска таблица (0,90 лв.)

 

WEB САЙТ “4xM” на адрес www.4xm.com – със свободен достъп.

 

ИНТЕРНЕТ СПИСАНИЕ "4xM"

разпространява се БЕЗПЛАТНО по E-mail. Ако имате E-mail адрес пишете,  че желаете да го получавате.

 

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

 

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924

 

 

 

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!