МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail

излиза от време на време (понякога и по-рядко)

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Година ІІ Брой 12 от 4.01.2002 год.

 

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

 

всички стари броеве ще намерите на адрес http://sotirmarchev.tripod.com

 

Тук може да има ваша реклама

 

 

 

СТАТИЯ НА БРОЯ

ВЛИЯЯТ ЛИ ЗОДИИТЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО?

(част 1 от 2)

 

Лекарят не може да прилага лекарства успешно, ако не е запознат с основните принципи на астрологията.

Хипократ

 

Завършвайки медицина, бях твърдо убеден, че зодиите не съществуват и че всичко това е една красива легенда.

Шизофрения и Алцхаймер

Първият факт, който ме накара да се усъмня в това бе следният. Колеги от Военна болница (тогава Военно Медицинска Академия), ме помолиха да им помогна в превода на английски на тяхна статия. В нея се правеше анализ на техния архив, показваш че болните от шизофрения се раждат най-често през зимата, с пик през декември. Освен това шизофрениците родени през зимата боледуват по-тежко от родените през лятото. Колегите имаха богат опит с шизофреници, тъй като стресът от казармата често се оказва провокиращ момент за отключване на това заболяване и неговото диагностициране е основание за освобождаване от военна служба. Те ми обясниха, че зависимостта между сезона на раждане и предразположеността към шизофрения е отдавна известна на световната психиатрия и тяхната статия само показва, че и у нас е така. Това ми прозвуча като доказателство на астрологичното твърдение, че хората родени в даден период от годината (дадена зодия) са предразположени към определени заболявания. Започнах да се ровя се из дебелите учебници по психиатрия и да търся специализирани статии. Наистина сезонността при ражданията на шизофрениците не се оспорваше от никой сериозен учен. Издигаха се следните хипотези за обяснение на този научен факт:

  1. Болестта може да се дължи на мозъчна увреда причинена от вирусна инфекция в майчината утроба или веднага след раждането. Вирусните епидемии обикновено имат сезонност. Ако причиняващия вирус има зимна сезонност, това ще обясни преобладаващите раждания на шизофреници през студените месеци. Досега обаче такъв вирус няма открит.
  2. Любовта в хората, както още най-древните поети са я възпели, има сезонност. Ако в шизофрениците този годишен цикъл е изместен, техните деца ще се раждат в друг сезон. Има такива данни, но това не е най-общоприетата хипотеза.
  3. Обяснението, на което доста изследователи дават предимство, е следното. Доста жени не овулират (не се образуват яйцеклетки) целогодишно. Тоест те може да забременеят само в определени месеци. Тава между другото обяснява факта, защо в много семейства рождените дни са струпани един до друг. Поради това нормално сезонно прекъсване в образуването на нови яйцеклетки, остава една последна яйцеклетка, преди паузата, която престоява по-дълго. Ако тази “престаряла” яйцеклетка бъде оплодена, е повишен рискът от нея да се роди шизофреник.

Напоследък се появиха данни, че болните от болестта на Алцхаймер (преждевеременно остаряване на мозъка) също се раждат по-често през есента и зимата.

Алергии

Търсейки в Medline  с ключовата дума “сезон на раждане” намерих, че децата родени през април и май страдат по-често от алергични заболявания, отколкото родените през други месеци. Най-вероятното обяснение е, че те се сблъскват с алергените от цъфтящите тогава растения веднага след раждането си, когато имунната им система е още незряла и някои от тях остават алергични за цял живот. Конкретният рисков месец зависи от географското разположение на страната. Например в Дания най-много алергични деца се раждат през май, а в Испания през април. Препоръчва се когато родителите имат алергично предразположение, така да плануват раждането на детето си, че то да не е през рисковите месеци. Богати родители, страдащи от тежки алергии, когато очакват дете през този сезон, си позволяват да заминат за раждането в чужбина в друг климатичен пояс (“под други звезди”).

Рахит и костно – ставни заболявания

За правилното развитие на костно - ставната система след раждането е нужен витамин Д. Той се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи от слънчевото греене. Децата родени непосредствено преди началото на зимата се предразположени към рахит, поради по-малкото излагане на слънце в началото на живота им. Дори някои от тях да не развият клинично изявен рахит, често остават предразположени към костно – ставни заболявания в по-късна възраст.

Интелектуално развитие

Приемът в училище е на базата на годината на раждане. Обаче децата родени в началото на годината са по-възрастни от родените в края. Например едно дете родено през януари е с 11 месеца по-голямо от дете родено декември. За 6-7 годишни деца това е разлика от около 15%. Затова в училища където приемът в І клас е основно на базата на тестове (например в училището в Горна Баня – НУКК), ще Ви кажат, че ядат най-много торти в началото на годината – повечето рождени дни на учениците са тогава. Ако при тестовете за първи клас се вижда веднага интелектуалното предимство на децата родени в началото на годината, то при резултатите от кандидат – студентските изпити за университета, тази зависимост съществува също, но се установява само с точни статистически методи.

Емоционално развитие и самоубийства

Преди няколко месеца бяха публикувани резултатите от проучване във Великобритания, показващо че сред хората над 55 годишна възраст, които са се самоубили, преобладават родените през август и септември. Хората, които са се самоубили по особено жесток начин, също са родени по-често през лятото. Предишни американски изследвания показват, че родените през лятото са предразположени към депресии, хранителни разстройства (анорексия и булемия, които също са нервно – психично обусловени) и дизлексия (нарушения на говора). Не е ясна причината за тези взаимовръзки. Едно от предположенията е че в някои от тези страни приемът в училище е на базата на възрастта в началото на учебната година. Така родените през лятото се оказват най-малките в класа. Това може да се отразява на тяхното емоционално развитие. По-големите в класа, по-често са лидери и имат по-малък риск да страдат от депресии.

 

Следващата част (2 от 2) – в следващия брой.

Д-р Сотир Марчев

 

ВИЦ НА БРОЯ

 

- Сине, кой измисли тази здравна реформа? Докторите или политиците?

- Според мене политиците.

- И аз така, чедо. Щото ако бяха докторите, те първо щяха да я пробват върху мишки.

 

 

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

 

 

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

1.       Използвате ли специализиран медицински софтуер? Например база данни за пациентите Ви, обработка на медицински изображения, изчисление на риска, експертни диагностични програми? Къде и как могат да бъдат намерени (купени, ако не са freeware)?

2.       Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

3.       Личните лекари ще стават все по-добре или ще им завидят и ще им орежат парите?Трябва ли човек да се опитва да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

 

СЪВЕТ НА БРОЯ

Има ли смисъл в момента човек да става абонат на Globul?

Не, защото:

1.       Засега имат по-слабо покритие.

2.       Нямат SMS между тях и абонатите на Mobiltel (над един милион).

3.       Телефоните им нямат e-mail адрес, какъвто всеки абонат на Mobiltel  може да получи безплатно през Интернет.

4.       Засега промоциите им на телефони са по-непривлекателни от тези на конкуренцията.

5.       Web сайта им няма SMS център за изпращане на съобщения до абонатите им.

 

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве.

 

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете.

 

 

ИНФОРМАЦИЯ

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

 

КНИГИ:

Как се разчита електрокардиография – ІІІ издание (7 лв.)

Как се преслушва сърце, бял дроб и корем (изчерпана.)

Как се разчита рентгенография на сърце и бял дроб (изчерпана)

Как се общува. Как се снема анамнеза. Как се поставя диагноза (изчерпана от продажба)

Медицински справочник (5 лв.)

 

ЕКГ- ЛИНИЙКИ

Cardiomer тип B  (3 лв.)

 

АУДИОКАСЕТИ:

Аускултация на сърце (5 лв.)

Аускултация на бял дроб (5 лв.)

 

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD):

Преслушване на бял дроб (9,90 лв.)

 

ДИСКЕТИ:

Сборник закони за медицината (5 лв.)

 

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ:

Лабораторни показатели 2002 год. (0,90 лв.)

Лабораторни показатели ІІ (0,90 лв.)

Функционални изследвания (0,90 лв.)

Функционални изследвания ІІ (0,90 лв.)

Новия имунизационен календар (0,90 лв.)

Акушерска таблица (0,90 лв.)

 

ИНТЕРНЕТ СПИСАНИЕ "4xM"

разпространява се БЕЗПЛАТНО по E-mail. Ако имате E-mail адрес , че желаете да го получавате.

 

 

 

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

 

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

E-mail: 4xm@4xm.com Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924