МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail

излиза от време на време (понякога и по-рядко)

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Брой 11 от 8.10.2001 год.

 

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

 

всички стари броеве ще намерите на адрес http://sotirmarchev.tripod.com

 

СТАТИЯ НА БРОЯ

 

Нови европейски кардиологични препоръки

 

От 1 до 5 септември в Стокхолм се проведе XXIII-ия европейски конгрес по кардиология. Наред с резултатите от последните научни проучвания бяха представени и новите препоръки за поведение при различни сърдечни заболявания.

Бяха представени и актуализираните препоръки на Европейското кардиологично дружество за диагноза и лечение на сърдечната недостатъчност (СН) - в www.escardio.org 346 Kb-ов pdf файл.

Новост е използването на натрийуретичните пептиди в плазмата за диагнозата. Ако те не са повишени, пациентът няма СН. Ако са екстремно повишени - прогнозата е лоша.

По отношение на терапията се препоръчва употребата на спиронолактон само в тежките случаи – ІІІ и ІV клас по NYHA (за леките случаи употребата му не е проучена).

Новост е и препоръката за използване на бета-блокери при всички пациенти със стабилизирана сърдечна недостатъчност до ІV функционален клас (ФК) включително. Но всички бета-блокери не са еднакви – напр. bucindoldol-а няма ефект. При СН до ІІІ ФК благоприятен ефект имат и метопролола (у нас под търговските имена Corvitol и Betaloc Zoc) и карведилола (Dilatrend). При ІV ФК засега е доказан ползотворния ефект на карведилола, а метопролола все още не е проучен.

Блокерите на рецепторите за ангиотензин ІІІ, добавени към АСЕ-инхибиторите, не водят до по-голямо удължаване на живота, а комбинирани с бета-блокер имат негативен ефект. Затова в този официален документ се препоръчва те да се използват само при тези пациентите, които не понасят АСЕ-инхибитор (например кашлят от него) и не приемат бета-блокери.

Насоките за третиране на предсърдното мъждене (Guidelines for the Management of Patients With Atrial Fibrillation) ще представя в следващия брой.

 

Д-р Сотир Марчев

 

 

ВИЦ НА БРОЯ

Една блондинка си говори с друга:

- Вчера бях на тест за бременност ...

- И кво, трудни въпроси ли ти се паднаха ?

 

 

В двора на Медицинска академия пасе теле:

-Какво е това говедо тука? – питат собственика му.

-Това не е говедо- отговаря той- говедото е вътре на изпит. Това е рушветът.

 

Пациент след катастрофа:

-Докторе, в болница ли съм?

-Отчасти...

 

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

 

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

1.       Използвате ли специализиран медицински софтуер? Например база данни за пациентите Ви, обработка на медицински изображения, изчисление на риска, експертни диагностични програми? Къде и как могат да бъдат намерени (купени, ако не са freeware)?

2.       Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

3.       Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят? Трябва ли човек да се опитва да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

 

 

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве.

 

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете.

 

ИНФОРМАЦИЯ

На 5 октомври 2001 г. излезе от печат и в момента се разпространява в медицинските книжарници  книгата

КАК СЕ РАЗЧИТА ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМА

трето издание

от Д-р Сотир Марчев

обем: 160 страници, офсетна хартия

цена 7 лв.

 

Издания:

 

 

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!