МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Година І Брой 9 от 17.03.2000 год.

МЕДИЯ ЗА МЕДИЦИНА, МИКРОКОМПЮТРИ, МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ, И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

СТАТИЯ НА БРОЯ

При продължителна гръдна болка – тел. 150

Една съществена разлика между българите и американците, получили инфаркт, е че американците се обръщат към лекар още в първите няколко часа, докато българите се обаждат когато вече е късно. Явно причината е в здравната ни система, че пациентите ни нямат доверие и при здравословен проблем дълго се чудят къде е по-добре – у дома или в болница.

Проблемът е че лечението на миокардният инфаркт е толкова по-ефективно, колкото по-рано започне. Затова в настоящата статия искам да Ви обясня кога да се съмнявате, че имате инфаркт и какво да правите след това в България. Сърдечната болка е отпред в гърдите зад гръдната кост (стернума), като най-често е срединно разположена. Тоест въпреки че сърцето е повече вляво, болката обикновено е по средата. Много често болните описват усещането си като “стягане”, “тежест”, а не като болка. Подобни оплаквания може да има при стенокардия (“гръдна жаба”), но при нея те са краткотрайни. Ако продължават повече от двайсетина минути, по-вероятно е да се касае за инфаркт. Всяка гръдна болка, която е съпроводена с изпотяване или гадене и повръщане, е белег на нещо сериозно. При подобни оплаквания се обаждайте веднага на “Бърза помощ” – обикновено телефонът е 150. До идването й, ако нямате язва, вземете таблетка аспирин (без значение дали български или вносен). Аспиринът след миокарден инфаркт намалява значително смъртността. Изчакайте линейката седнали или легнали (в което положение се чувствате по-добре), но не се движете – движенията натоварват сърцето допълнително. Добре е лекарят от “Бърза помощ” Ви направи електрокардиограма у дома. Ако има съмнения за инфаркт, настоявайте, при възможност, да бъдете транспортиран до болница, където се извършва фибринолитично лечение. Това е инжектиране на лекарство (у нас най-често – стрептокиназа), което разтваря съсирека, причинил инфаркта и така рязко намалява смъртността. Такова лечение може да се приложи само първите 6-8 часа от началото на болките. Ако Вие сте се обърнали по-късно към лекар, тази възможност се губи. Така че по-добре да ви обвинят, че ненужно сте извикали линейка, отколкото да бъде изпуснато нещо сериозно.

И накрая отново в резюме- при новопоявила се болка отпред в гърдите, особено съпроводена с изпотяване, гадене или повръщане, ако на 20-тата минута болката продължава - извикайте кардиологичен екип от “Бърза помощ” на тел. 150. Бързата Ви реакция може да бъде животоспасяваща.

Д-р Сотир Марчев

ВИЦ НА БРОЯ

- Докторе, след като пия чай, окото ми става синьо!

- Почнете да си вадите лъжичката от чашата преди да пиете!

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

НОВИНИ

В периода 20 –23 май 2000 год. в базата на БЧК в с. Лозен ще се проведе първият модул от курса по следдипломна кмалификация под егидата на FEEA, включващ теми от разделите за дихателна и сърдечно – съдова реанимация. Участниците в курса са лекари с придобита специалност по Анестезиология и реанимация. След завършване на всички модули те получават европейска диплома.

Аз съм поканен на изнеса две лекции в неделя 21 май:

1.Електрофизиология на миокарда –от 15 часа

2.Калциеви антагонисти. Бета-блокери. Антиаритмични медикаменти – от 16.30 часа.

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете.

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!