МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Година І Брой 8 от 10.03.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Спрете цигарите!

(част 2 от 2)

(продължeние от предния брой)

За спиране на тютюнопушенето се използват следните похвати:

1.      Поставяйте си цел да не пушите поне само един ден. Казвайте си “Става дума само за днес.” На следващия ден, ако можете, си поставете същата цел.

2.      Намерете си приятел или познат, с когото заедно да отказвате цигарите. Колективно е по-лесно, защото ще се подкрепяте взаимно.

3.      Стремете се да нямате под ръка цигари.

4.      Решете предварително какво ще си купите със спестените пари.

5.      Научете се да пренасочвате вниманието си. Когато Ви се допуши, започнете да правите нещо друго. Обикновено силното желание трае само няколко минути и след това преминава.

6.      В някои случаи при дългогодишни тежки пушачи се налага в първите няколко месеца след прекратяване на тютюнопушенето употреба на препарати съдържащи никотин, за да се преодолее физическата зависимост. Това са например дъвки или “лепенки”, които докато са залепени, отделят никотин през кожата.

7.      При неуспех, не се отчайвате, а опитайте отново за пореден път, докато успеете.

Така че, както е писал Гьоте: “Започнете сега!”

Д-р Сотир Марчев

 

ВИЦ НА БРОЯ

·         Докторе, където и да се натисна с пръст, ме боли!

·         Ами да, като Ви е счупен пръста!

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

1.      Използвате ли специализиран медицински софтуер? Например база данни за пациентите Ви, обработка на медицински изображения, изчисление на риска, експертни диагностични програми? Къде и как могат да бъдат намерени (купени, ако не са freeware)?

2.      Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

3.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят? Трябва ли човек да се опитва да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

МНЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛИ

Stelios Papaioanou пише:

Уважаеми д-р Марчев,

Искам да ви поздравя за списанието ви 4хМ Това е едно доказателство, че нещата могат да се оправят значително с малки, но стратегически движения. Дано да станете пример и за другите...

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

В медицинските книжарници:

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

КНИГИ: Електрокардиография (9,90 лв.), Как се преслушва сърце, бял дроб и корем (4,90 лв.), Как се разчита рентгенография на сърце и бял дроб (изчерпана), Как се общува. Как се снема анамнеза. Как се поставя диагноза (изчерпана от продажба), Медицински справочник (4,90 лв.).

АУДИОКАСЕТИ: Аускултация на сърце (4,90 лв.), Аускултация на бял дроб (4,90 лв.).

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD): Преслушване на бял дроб (9,90 лв.).

ДИСКЕТИ: Сборник закони за медицината (4,90 лв.).

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ: Лабораторни показатели (0,90 лв.), Лабораторни показатели ІІ (0,90 лв.), Функционални изследвания (0,90 лв.), Функционални изследвания ІІ (0,90 лв.), Имунизационен календар (0,90 лв.), Имунизационен календар ІІ (0,90 лв.), Акушерска таблица (0,90 лв.).

ИНТЕРНЕТ СПИСАНИЕ "4xM" - разпространява се ежеседмично БЕЗПЛАТНО по E-mail. Ако имате E-mail адрес пишете, че желаете да го получавате.

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914