МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Година І Брой 7 от 03.03.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

старите броеве можете да намерите на http://www.4xm.com

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо. (рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата получавате с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Спрете цигарите!

(част 1 от 2)

Няма нищо по-лесно от това да спрете цигарите. Аз лично съм го правил над сто пъти.

Марк Твен (1835–1910)

Настоящата поредица от статии е предназначена за хора, които не са медицински специалисти, и не искат да бъдат такива, а ги интересува само как да живеят по-дълго и по-здрави. Всяка една статия е посветена на едно Ваше действие, което съгласно съвременните научни данни, удължава живота. Целта е да Ви накарам да го предприемете.

Цигарите са канцерогенни (причиняват рак). Такива са защото са едновременно и мутагени и имуносупресори. Мутагените са вещества причиняващи мутации - нарушения в генния апарат на клетките , а някои мутации водят до безконтролно размножаване на клетките. Имуносупресорите потискат имунната система, която се бори както срещу инфекциите, така и срещу това неограничено клетъчно деление. Понеже тютюнопушенето потиска имунитета, понякога е възможно автоимунните заболявания (болести, дължащи се на свръхактивиран имунитет), като например бронхиалната астма, да се влошат при спирането му.

Въпреки, че пушачите обикновено ги плашат с рака на белия дроб, най-често те умират преждевременно от сърце, а не от рак. При тях е повишен рискът от стеснение и запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до миокарден инфаркт, внезапна смърт, мозъчен инсулт, нарушено кръвоснабдяване на крайници.

Тютюнопушенето е класов феномен – колкото един човек е по-богат и по-високо образован, толкова е по-малко вероятно да пуши; и обратно – по-бедите и необразовани по-често пушат. Пиша това, не за да Ви обидя, ако пушите, а за да Ви накарам да спрете.

Желателно е да прекратите тютюнопушенето напълно, а не само да намалите цигарите. Най-често хората, които само са намалили изпушените цигари дневно, рано или късно се връщат към стария брой. Някои се утешават, че минималното пушене е невинно. За съжаление това не е така. Дори 1-2 цигари дневно повишават значително риска от сърдечно засягане. Нещо повече, дори пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е вредно.

След като прекратите цигарите е вероятно леко да напълнеете. Но въпреки това ги откажете– спирането на цигарите ще подобри здравето Ви повече, отколкото ще ви навреди покачването на килограмите. По отношение на подържане на теглото – вижте съответната статия от настоящата поредица.

Това, че сте пушили дълго, не означава, че вече няма смисъл да спрете. Никога не е късно – когато и да откажете цигарите, вашият сърдечно - съдов риск през следващите години плавно намалява.

(продължава в следващия брой)

Д-р Сотир Марчев

 

ВИЦ НА БРОЯ

- Какво може да се свали от гола медицинска сестра по време на нощно дежурство?

- Дежурният лекар.

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

1.      Използвате ли специализиран медицински софтуер? Например база данни за пациентите Ви, обработка на медицински изображения, изчисление на риска, експертни диагностични програми? Къде и как могат да бъдат намерени (купени, ако не са freeware)?

2.      Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

3.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят? Трябва ли човек да се опитва да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

МНЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛИ

Аз съм д-р Стоян Михайлов, и както обичам да се представям, считам, че съм най-добрия програмист сред лекарите, или може би най-добрия лекар сред програмистите :))

Има една причина за навлизането на Информационните технологии във всеки един отрасъл и тя е, че разумното им използване позволява с по-малко пари да се предлагат повече и по качествени продукти.

В медицината има няколко причини за въвеждане на Информационни системи: 1. Облекчаване воденето на медицинска документация. 2. Съкращаване на разходите 3. Предлагане на повече и по-качествени медицински услуги.

Първоначалната цел на МИС 2000 (http://members.tripod.com/medical_I_S_2000/) беше именно облекчаване воденето на медицинска документация. Най-трудния момент беше съчетаването на простота на работа, която е характерна например за Word, и възможностите на базите данни. Все пак имах добри консултанти - най-добрите: съпругата ми и редактора на вестника д-р Марчев :))). В същност, за момента, малко колеги наистина имат нужда от подобни продукти: 1. В държавните медицински заведения, основно изискване е водене на документацията в хартиен вид - тоест налага се всичко да се разпечатва а това води до допълнителни разходи. 2. В частните медицински заведения далеч по-важно е привличане на пациенти, отколкото воденето на документация.

Това беше един от основните доводи за разработката на íà ЕКГ модул (http://members.tripod.com/medical_I_S_2000/ecg.html) която да се интегрира с МИС 2000.

При тестване на системата (в балнеолечебница Панчарево): ЕКГ, МИС 2000, и телемедицина, се оказа че именно допълнителните възможности на ЕКГ приставката донесоха най-големи приходи и съответно бяха най-атрактивни за частния кабинет, където вървяха тестовете. При висок поток от пациенти, вероятно и възможностите на софтуеъра, ще са интересни. Нужда от телемедицинска консултация възникна веднъж (за срок от един месец), така че явно и това няма да е най-търсената опция.

Опасявам се, обаче дали здравната каса, не е вече решила какъв софтуеър ще ползваме, и колко ще трябва да плащаме за него.

В заключение бих искал да пожелая успехи както на вестника, така и на всички негови читатели.

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

В медицинските книжарници:

ДИСКЕТА “МЕДИЦИНСКИ ЗАКОНИ”

(цена 4,90 лв.)

Съдържа следните документи, касаещи медицината:

Закон за лечебните заведения - zlz.txt

Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения - tarifa.txt

Закон за здравното осигуряване - zzo.txt

Закон за съсловните организации на лекарите и стоматолозите - zsols.txt

Закон за народното здраве - znz.txt

Правилник за прилагане на Закона за народното здраве - ppznz.txt

Закон за висшето образование - zwo.txt

Закон за научните степени и научните звания - znsnz.txt

Правилник за прилагане на Закона за научните степени и научните звания - ppznsnz.txt

Правилник за дейността на Висшия медицински съвет - pdwms.txt

Правилник за устройството и дейността на държавните факултетски болници - puddfb.txt

Правилник за дейността и устройството на НИСМ "Н. И. Пирогов" - pdunismnip.txt

Наредба за управление на държавните здравни заведения - nudzz.txt

Наредба № 2 за реда за определяне броя и разпределението на болничните легла и длъжностите за медицински и стоматологичен персонал в здравните заведения - naredba2.txt

Наредба № 22 от 9 декември 1997 г. за условията и реда за заплащане на медицинската помощ по избор на пациента - naredb22.txt

Наредба № 5 за условията и редът за упражняване на частна медицинска практика - naredba5.txt

Наредба № 47 за следдипломно обучение на специалистите с висше образование в системата на здравеопазването - naredb47.txt

Кодекс на труда (целият)- kt.txt

Конституция на Република България (цялата)- konstit.txt

Издавам тези закони на дискета, а не на хартия, защото:

а) така е по-евтино (купувате стотици страници текст, голям формат, на цената на билет за кино),

б) така съхранявате тези стотици страници текст в малък обем,

в) можете да търсите по-ефикасно нужните ви параграфи с помощта на компютъра (функцията за търсене Find е най-често в менюто Edit или Search),

г) когато тези бързо променливи закони остареят, можете да ги изтриете и да ползвате дискетите за нещо друго,

д) можете да ги разпечатате много пъти.

е) ако пишете на компютър, при цитиране на някой закон, можете да копирате нужните ви параграфи.

Законите тук са в актуализирания им вид към февруари 2000 год. Файловете са в текстов формат, защото така ще Ви заемат минимално място и тези фалове дори и теоретично не могат да съдържат вируси.

Искате да купите тази дискета, но я няма в близката Ви книжарница? Тогава пишете да Ви я изпратя като zip файл (258 KB) по e-mail и СЛЕД това, ако сте доволни, можете да я платите за 3,90 лв. (по-евтино е защото не получавате дискета, а само информацията). Може да платите с пощенски запис или по банков път на долната банкова сметка.

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914