МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

ВСИЧКИ БЕЗПЛАТНИ НЕЩА, СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ

Година І Брой 6 от 25.02.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

Кое е общото между медицината, микрокомпютрите, мобилните комуникации и мрежата (4хМ)? Първото общо е ,че всичките ми са интересни. Второто, че модерната медицина не може без микрокомпютри, мобилни комуникации и без интернет мрежата (и без майтап, разбира се).

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо. (рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата получавате с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Знайте си артериалното налягане и ако е високо, го лекувайте!

(продължение от миналия брой – част 2 от 2)

Налягането има максимална стойност (в момента на сърдечното съкращение), наричана систолно налягане и минимална (между съкращенията), наричана диастолно налягане. Народът ги нарича “горна” и “долна” граница на “кръвното налягане”. Таблицата позволява да оцените налягането си. Когато систолното и диастолното артериално налягане попаднат в различни категории, се прилага по-високата. В колкото по-ниска група сте, толкова очакваната продължителност на живота Ви е по-дълга.

Класификация на Световната здравна организация (СЗО) на артериалното налягане в лица над 18 години (от 1999 год.)

Категория

Систолно налягане

(mm Hg)

Диастолно налягане

(mm Hg)

Оптимално артериално налягане

<120

<80

Нормално артериално налягане

<130

<85

Високо нормално арт. налягане

130-139

85-89

 

 

 

1-ва степен хипертония (лека)

140-159

90-99

Подгрупа: Гранична

140 - 149

90-94

2-ра степен хипертония (умерена)

160-179

100-109

3-та степен хипертония (тежка)

≥180

≥110

 

 

 

Изолирана систолна хипертония

≥140

<90

Подгрупа: Гранична

140 - 149

<90

Повишеното артериално налягане се намалява чрез описаните в тези статии подходи – повишаване на физическата активност, нормализиране на теглото, намаляване на употребата на алкохол, здравословно хранене с ограничаване консумацията на готварска сол. Ако само това не помогне достатъчно, или не успеете да промените начина си на живот, се налага да пиете и лекарства. Те се изписват само от лекар. Едно от важните изисквания към използваните медикаменти е да бъдат евтини. Например при пневмония, можете да си купите дори много скъп антибиотик - ще го пиете няколко седмици и след това ще го спрете. А лечението на артериалната хипертония е доживотно – дори малка разлика в цената на медикаментите, умножена по десетилетията напред прием, прави повече от кола на старо. В цял свят най-употребявани са лекарства като българския “Атенолол” и като българския “Салуретин”. Опаковката на последния струва 90 стотинки, съдържа 15 таблетки и най-често се пие по 1/4 таблетка през ден, тоест тези 90 стотинки покриват четиримесечно лечение. Виждате, че често удължаването на живота не струва много скъпо.

Ако повишеното артериално налягане вече е причинило промени по сърдечно - съдовата Ви система (например промени в очните дъна или задебеляване на сърцето), съгласно нашите закони лекарствата Ви се полагат безплатно, независимо от доходите Ви. Ако във Вашата община се изпълняват безплатните рецепти, си вземете такава от участъковия (в бъдеще от личния) лекар.

Д-р Сотир Марчев

НОВИНИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

От 1 март ще започне раздаването на специални формуляри, издадени от Националната осигурителна каса за избор на семеен лекар и стоматолог. Формулярите са безплатни и се наричат "регистрационна форма за първоначален избор на семеен лекар (семеен стоматолог)". Всеки гражданин получава две регистрационни форми - с едната избира лекар, с другата - стоматолог. На гърба на формулярите има подробни указания как да бъдат попълнени. Работещите по трудови договори получават от работодателите формулярите за себе си и за членовете на своето семейство, които осигуряват. Безработните се снабдяват от бюрата по труда, пенсионерите получават своите формуляри в пощите с пенсиите или у дома си, студентите - от деканатите на висшите училища, а хората, които се самоосигуряват - в районните управления за социално осигуряване. Изборът на семеен лекар и стоматолог е до 15 май. Срока е препоръчителен, а не задължителен. В районните центрове по здравеопазване, в поликлиниките и общините ще има списъци на семейните лекари и стоматолози, така че всеки гражданин има възможност да се ориентира и да реши на кой лекар и кой стоматолог да гласува своето доверие.

Самите здравни книжки ще се раздават от семейните лекари след 1 юни. Това решиха при поредния кръг от преговорите по националния рамков договор здравната каса, Българският лекарски съюз и Съюзът на стоматолозите.

Според тях даването на здравната книжка ще бъде повод лекарят и хората, които са ги избрали, да се опознаят взаимно.

Ако по някаква причина човек не може да получи здравната си книжка от своя семеен лекар, той ще може да я вземе от районния клон на здравната каса. Досега идеята беше книжките да се раздават от касата по пощата или по друг начин.

Другото ново изискване, което беше прието на преговорите между касата и съсловните организации, беше за помощния медицински персонал. Лекарите, които имат записани до 800 пациенти могат да не наемат медицински сестри. Ако пациентите обаче са над 800, лекарят е длъжен да наеме помощен медицински персонал. Лекари, които имат записани над 3000 пациенти, трябва да наемат задължително втори лекар и две медицински сестри.

ВИЦ НА БРОЯ

При изписване от кардиологията благодарен пациент носи торта на лекувалия го екип и обяснява, че нарочно я е поръчал с форма на сърце. Лекарят възкликва: “Слава богу, че не съм гинеколог!”

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

НОВ ВЪПРОС:

Използвате ли специализиран медицински софтуер? Например база данни за пациентите Ви, обработка на медицински изображения, изчисление на риска, експертни диагностични програми? Къде и как могат да бъдат намерени (купени, ако не са freeware)?

ОСТАВАТ И СТАРИТЕ ВЪПРОСИ:

1.      Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

2.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят? Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете.

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

В медицинските книжарници:

ДИСКЕТА “МЕДИЦИНСКИ ЗАКОНИ”

(цена 4,90 лв.)

Съдържа следните документи, касаещи медицината:

Закон за лечебните заведения - zlz.txt

Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения - tarifa.txt

Закон за здравното осигуряване - zzo.txt

Закон за съсловните организации на лекарите и стоматолозите - zsols.txt

Закон за народното здраве - znz.txt

Правилник за прилагане на Закона за народното здраве - ppznz.txt

Закон за висшето образование - zwo.txt

Закон за научните степени и научните звания - znsnz.txt

Правилник за прилагане на Закона за научните степени и научните звания - ppznsnz.txt

Правилник за дейността на Висшия медицински съвет - pdwms.txt

Правилник за устройството и дейността на държавните факултетски болници - puddfb.txt

Правилник за дейността и устройството на НИСМ "Н. И. Пирогов" - pdunismnip.txt

Наредба за управление на държавните здравни заведения - nudzz.txt

Наредба № 2 за реда за определяне броя и разпределението на болничните легла и длъжностите за медицински и стоматологичен персонал в здравните заведения - naredba2.txt

Наредба № 22 от 9 декември 1997 г. за условията и реда за заплащане на медицинската помощ по избор на пациента - naredb22.txt

Наредба № 5 за условията и редът за упражняване на частна медицинска практика - naredba5.txt

Наредба № 47 за следдипломно обучение на специалистите с висше образование в системата на здравеопазването - naredb47.txt

Кодекс на труда (целият)- kt.txt

Конституция на Република България (цялата)- konstit.txt

Издавам тези закони на дискета, а не на хартия, защото:

а) така е по-евтино (купувате стотици страници текст, голям формат, на цената на билет за кино),

б) така съхранявате тези стотици страници текст в малък обем,

в) можете да търсите по-ефикасно нужните ви параграфи с помощта на компютъра (функцията за търсене Find е най-често в менюто Edit или Search),

г) когато тези бързо променливи закони остареят, можете да ги изтриете и да ползвате дискетите за нещо друго,

д) можете да ги разпечатате много пъти.

е) ако пишете на компютър, при цитиране на някой закон, можете да копирате нужните ви параграфи.

Законите тук са в актуализирания им вид към февруари 2000 год. Файловете са в текстов формат, защото така ще Ви заемат минимално място и тези фалове дори и теоретично не могат да съдържат вируси.

Искате да купите тази дискета, но я няма в близката Ви книжарница? Тогава пишете да Ви я изпратя като zip файл (258 KB) по e-mail и СЛЕД това, ако сте доволни, можете да я платите за 3,90 лв. (по-евтино е защото не получавате дискета, а само информацията). Може да платите с пощенски запис  или по банков път на долната банкова сметка.

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914