МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

ВСИЧКИ БЕЗПЛАТНИ НЕЩА, СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ

Година І Брой 5 от 18.02.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо.

(рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата получавате с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Знайте си артериалното налягане и ако е високо, го лекувайте!

(Част 1 от 2)

Щастието – това е добро здраве и лоша памет.

Ингрид Бергман (1917-1982)

В тази поредица от статии се опитвам системно да изложа доказаните принципи на здравословен живот, които позволяват да живеем по-дълго и по-здрави. Един от начините, по който можете да удължите живота си, е да следите артериалното си налягане и ако е високо да го лекувате.

Артериалното налягане (народът и англоезичната литература го наричат “кръвно налягане”) е за хората нещо като налягането в парното. Ако налягането в парното отопление е по-високо от нужното, има опасност някъде да “гръмне”. Същото е и при човека. Ако артериалното налягане е повишено има опасност от спукване на кръвоносен съд. Ако Ви потече кръв от носа, не е голям проблем. Ако се разкъса аортата– обикновено смъртта е внезапна и бърза. Най-лошо е, ако се спука в мозъка – тогава често оставате инвалид за цял живот, залягате на легло и някой трябва да Ви гледа. За разлика от тръбите в парното, човешките съдове са пластични и повишеното налягане води и до деформации и запушвания. Поради всички тези причини повишеното артериално налягане скъсява живота. Ако с промяна на начина на живот и/или с хапчета си нормализирате налягането, си удължавате живота. Докато го лекувате, артериалното Ви налягане е ниско и съответно рискът да Ви се случи нещо е нисък. Когато престанете да го лекувате, то пак се повишава и рискът става отново висок. Затова кръвното налягане се лекува цял живот и никога не се излекува. Така че за човек с повишено артериално налягане няма по-изгодна инвестиция от тази в здравословен живот и/или хапчета за кръвно. Парите, които ще харчи ежемесечно за лечение, ще се върнат в повече години живот. Медицината съществува, не само защото е хуманна, а защото е и финансово изгодна за обществото.

Девизът “всеки да си знае артериалното налягане и ако е високо да го лекува”, бе превърнат преди няколко десетилетия в държавна политика в САЩ, в резултат на което днес се отчита намаляване на смъртността и удължаване на продължителността на живота на американската нация. За сравнение, през този период у нас бе отчетено обратното.

(продължава в следващия брой)

Д-р Сотир Марчев

ВИЦ НА БРОЯ

- Какво е двойно сляпо проучване?

- Двама ортопеди гледат 12 – канално ЕКГ.

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

1.      Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

2.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят?

3.      Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

МНЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛИ

Тодор Финков пише:

Любимата ми търсачка е http://www.med.primasoft.bg/, тя е и тази над която работя в момента и скоро ще бъде с нов интерфейс.

 

Др. В Колтчаков пише:

Уважеми Др. Марчев (или списание 4хМ?),

Получих първите броеве на 4хМ и много ме зарадва вашата идея за медицинско списание на български. Това е страхотно, защото моите опити за вкарването в ИнтерНет-пространството на български статии се оказаха ужасно мъчителни и неплодоносни. Пожелавам ви чрез вашето списание тази идея да се реализира.

...Трябва да се положат усилия за създаването на истинско електронно списание, което да е смислено и полезно. Имам пред вид да се дава информатция на български по важни медицински проблеми - така човек с много по-малко усилия ще се образова в по-широк план; Да се публикуват (защо не и за първи път) статии, резюмета, абстракти - така ще може авторът да получава критики, предложения, корекции преди същинската публикация (това е много просто, защото вече всичко се пише на компютър и крачката до списанието ще е съвсем малка); Могът да се изграждат дискусии по теми относно лечението или поведението при най-различни заболявания (това ще даде възможност на колегите (особено от провинцията) да сверяват моментално своите знания с тези на колегите от света дори; Може да се публикуват адреси на сайтове, където човек да си направи справка по вълнуващия го проблем; Идеята за трудова борса е добра - може да се развие и по посока на формирането на екипи за съвместна работа (напр. двама хирурзи търсят анестезиолог за доходоносна работа); В главата "Разни" или "Свободно време" може да се пише вече за Мрежята, Мобилни комуникации, Микрокомпютри, Мадами, Мамбо №5, Маями и пр....

...Фирмите със своите реклами сами ще доидат. Сигурен съм, че в техните бюджети един такъв разход ще бъде много по-защитим и модерен, така че няма да има проблеми.

НОВИНИ

Увеличава се приема на студенти - медици

Медицинският университет- София ще приеме повече студенти през учебната 2000/ 20001 г., съобщи ректорът му проф. Владимир Овчаров. 80 първокурсници по медицина и още толкова по стоматология и 90 по фармация ще се запишат наесен, което е с 50 бройки повече от м. г. Увеличаването на студентите се налага, защото не се знае какво число от лекарите работят по специалността си.

 

 

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

В медицинските книжарници:

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

КНИГИ: Електрокардиография (9,90 лв.), Как се преслушва сърце, бял дроб и корем (4,90 лв.), Как се разчита рентгенография на сърце и бял дроб (изчерпана), Как се общува. Как се снема анамнеза. Как се поставя диагноза (изчерпана от продажба), Медицински справочник (4,90 лв.).

АУДИОКАСЕТИ: Аускултация на сърце (4,90 лв.), Аускултация на бял дроб (4,90 лв.).

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD): Преслушване на бял дроб (9,90 лв.).

ДИСКЕТИ: Сборник закони за медицината (4,90 лв.).

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ: Лабораторни показатели (0,90 лв.), Лабораторни показатели ІІ (0,90 лв.), Функционални изследвания (0,90 лв.), Функционални изследвания ІІ (0,90 лв.), Имунизационен календар (0,90 лв.), Имунизационен календар ІІ (0,90 лв.), Акушерска таблица (0,90 лв.).

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914