МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

ВСИЧКИ БЕЗПЛАТНИ НЕЩА, СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ

Година І Брой 4 от 11.02.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

Кое е общото между медицината, микрокомпютрите, мобилните комуникации и мрежата (4хМ)? Първото общо е ,че всичките ми са интересни. Второто, че модерната медицина не може без микрокомпютри, мобилни комуникации и без интернет мрежата (и без майтап, разбира се).

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо.

(рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата получавате с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Нормализирайте теглото си!

(част 2 от 2)

Основните методи за отслабване са а) нискокалорична храна с намалено съдържание на мазнините б) повишена физическа активност и в) промени в поведението. Затова можете да се обръщате към диетолог, физиотерапевт и психолог. Когато тези три подхода се окажат неуспешни, в тежките случай на затлъстяване, застрашаващо значително здравето, се прибягва до лекарства за отслабване и/или хирургична намеса.

Основното средство за отслабване е да се намали яденето. Точка. Повишената физическа активност намалява теглото по-малко от ограничаването на приема на калории.

От всички видове храни най-калорични са мазнините и затова те се ограничават. Целта е да са намали общото количество калории в храната. Ако намалите мазнините, но за тяхна сметка увеличете значително другите храни, естествено няма да отслабвате. При по-тежките случаи на затлъстяване освен мазнините се намаляват и въглехидратите.

Плодовете и зеленчуците помагат за отслабване. Помислете кой е Вашият любим зеленчук и се постарайте често да го имате около себе си. Така, когато огладнеете, ще ядете него вместо по-висококалорична храна. Пийте и повече вода – тя все пак макар и временно запълва стомашно – чревния тракт и залъгва чувството за глад.

Повишената физическа активност е на второ, но задължително, място в средствата за отслабване. Ако човек отслабва само чрез глад, без повишено движение, намаляват и мускулите в тялото му, а те са основния консуматор на енергия. Затова тези хора впоследствие лесно възстановяват старото си тегло. Ако човек отслабва спортувайки, мускулите нарастват и тяхната енергийна консумация спомага за подържане на нормалните килограми. Най-лесно успяваме да преодолеем една страст чрез друга противоположна. Привикването към храненето се преодолява чрез пристрастяване към спорта. Както се каза в предните статии, препоръчва се 30 или повече минути умерено физическо натоварване повечето дни на седмицата, желателно всичките.

На трето, но не последно място, променете хранително си поведение. Помислете в кои ситуации ядете повече от нужното и се опитвайте да ги избягване. Някои преяждат докато работят у дома пред компютъра, други се хранят прави стоейки пред хладилника и т.н. Ако най-много ядете късно вечер, опитвайте да си миете зъбите по-рано, да пиете повече вода, да залъгвате глада с пуканки (те, особено ако са приготвени без мазнина, са нискокалорични). Опитвайте се да ядете само когато сте гладни и спирайте веднага след като се наситите. Хранете се бавно, защото ако бързате можете да погълнете големи количества храна, преди да почувствате засищането. Ако на алкохолиците препоръчваме да спрат напълно алкохола, то на хората, обичащи да си похапват, не можем да спрем яденето напълно. Вие трябва да се храните. Но трябва да спазвате два принципа: а) предварително да планирате какво и колко ще изядете и б) да се храните здравословно (вижте предната статия).

Честа грешка при отслабващите е да гладуват напълно за различно дълъг период и след това прегладнели да преядат, поглъщайки повече храна отколкото, ако не бяха гладували. Затова правилното е да се храним редовно по малко. Малки количества храна през деня предпазват от големи преяждания вечер.

Някои успяват да отслабнат, след което почват да се хранят по старому и възстановяват старите си килограми. Затова основното е промяна на хранителните навици. Представете си, че вече сте отслабнали и се храните разумно да поддържате линията си. Типичен пример е Роберт де Ниро, който за да изиграе ролята на боксьора Джейк ла Мота в “Разяреният бик” нарочно наддава десетки килограми. След приключване на снимките, той бързо възстановява добрата си форма. Когато го питат как е успял да отслабне, отговаря: “Просто почнах да се храня нормално”.

Д-р Сотир Марчев

ВИЦ НА БРОЯ

Докторът: “Имам две новини за Вас. Първата е, че имате миокарден инфаркт”.

Пациентът: “Да?”

Докторът: “Втората е, че страдате и от болестта на Алцхаймер”.

Пациентът: “Добре, че поне нямам инфаркт.”

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

НОВ ВЪПРОС:

Кои са любимите Ви сайтове посветени на здравето или медицината? Как точно ги използвате? Ползвате ли специализирани медицински търсачки?

ОСТАВАТ И СТАРИТЕ ВЪПРОСИ:

1.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят?

2.      Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

МНЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛИ

По препоръка на Биляна от Американския университет в Благоевград помествам кратко резюме една статия на д-р Асен Гудев, д-р Димитър Б. Георгиев:

Медицината - на един компютър разстояние

1. Всички големи медицински списания поддържат собствени уеб-страници, като достъпът до значителна част от информацията е свободен, а до резюметата на основните статии е почти 100% свободен. Голяма част от тези списания поддържат и страница за пациенти, която е добре подбрана и представена. Заслужава си да се знаят адресите на съвременните законодатели в медицината - т.нар. четири големи седмични списания: British Medical Journal (www.bmj.com), The Journal of American Medical Association (www.ama.com), The Lancet (www.thelancet.com) и The New England Journal of Medicine (www.nejm.com). Може да се каже, че всичко стойностно, което става в света на медицината, намира място на страниците на тези списания и техният достъп в мрежата е наистина голямо улеснение за лекарите.

2. Една много полезна уеб-страница за лекари е www.medscape.com. Достъпът е свободен и разделен на специалности. С помощта на Medscape и киберпространството практически може да се участва във всеки голям медицински конгрес в света.

3. Пациентите пък могат да събират информация от специализирани уеб-страници, които са подготвени на достъпен език и най-вече са със свободен достъп. Всеки може да научи всичко или почти всичко дори и за най-редките заболявания, стига да знае как се изписват на английски. www.hfht.demon.co.uk е адрес, базиран в Уинчестър, с огромна база данни и пощенска кутия за въпроси, www.centreforhiq.demon.co.uk - този уебсайт е създаден, за да разпространява много точна информация за пациента, като фокусира вниманието върху определени методи на лечение, www.nelh.nhs.uk- е електронна медицинска библиотека, съдържаща информация главно за пациенти, www.healthfinder.gov е уеб-страница, даваща възможност да се открият организации, групи и агенции, които работят по даден медицински проблем, www.aha.org е уеб-страницата на Аmerican Heart Association. Изключително богата информация за лекари и пациенти не само със сърдечно-съдови заболявания, но и за всеки, който иска да запази сърцето си здраво. www.discern.org.uk - база данни, която дава възможност за оценка на взето медицинско решение - информация, рискове и ползи, алтернативни възможности за лечение. Дава информация и за качество на живот, споделена отговорност (между лекар и пациент при вземане на определено решение) и т.н.

4. В българската търсачка www.gyuvetch.bg могат да се локализират само адреси и телефони на здравни заведения, които предлагат платени медицински услуги. Познати са и горещата линия на Българската асоциация по менопауза и Агенцията за подпомагане на хистеректомирани - тел. 048-174, както и съвместната уеб-страница - www.online.bg/bamp. Функционира и гореща линия за простатна хипертрофия - фирмата Novo Nordisk менажира от около година уебсайт за диабетно болни - www.novo.bg

Т. Тодоров пише:

Български вестници може да четете на адрес:

http://gyuvet.ch/spravki/info/vestnici/index.htm

Турсачки на български има на адреси:

http://www.come.to/bulgaria

http://www.bulgaria.com

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

В медицинските книжарници:

ДИСКЕТА “МЕДИЦИНСКИ ЗАКОНИ”

(цена 4,90 лв.)

Съдържа следните документи, касаещи медицината:

Закон за лечебните заведения

Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения

Закон за здравното осигуряване

Закон за съсловните организации на лекарите и стоматолозите

Закон за народното здраве

Правилник за прилагане на Закона за народното здраве

Закон за висшето образование

Закон за научните степени и научните звания

Правилник за прилагане на Закона за научните степени и научните звания

Правилник за дейността на Висшия медицински съвет

Правилник за устройството и дейността на държавните факултетски болници

Правилник за дейността и устройството на НИСМ "Н. И. Пирогов"

Наредба за управление на държавните здравни заведения

Наредба № 2 за реда за определяне броя и разпределението на болничните легла и длъжностите за медицински и стоматологичен персонал в здравните заведения

Наредба № 22 от 9 декември 1997 г. за условията и реда за заплащане на медицинската помощ по избор на пациента

Наредба № 5 за условията и редът за упражняване на частна медицинска практика

Наредба № 47 за следдипломно обучение на специалистите с висше образование в системата на здравеопазването

Кодекс на труда (целият)

Конституция на Република България (цялата)

Издавам тези закони на дискета, а не на хартия, защото:

а) така е по-евтино (купувате стотици страници текст, голям формат, на цената на билет за кино),

б) така съхранявате тези стотици страници текст в малък обем,

в) можете да търсите по-ефикасно нужните ви параграфи с помощта на компютъра (функцията за търсене Find е най-често в менюто Edit или Search),

г) когато тези бързо променливи закони остареят, можете да ги изтриете и да ползвате дискетите за нещо друго,

д) можете да ги разпечатате много пъти.

е) ако пишете на компютър, при цитиране на някой закон, можете да копирате нужните ви параграфи.

Законите тук са в актуализирания им вид към началото на февруари 2000 год. Файловете са в текстов формат (*.txt), защото така ще Ви заемат минимално място и тези фалове дори и теоретично не могат да съдържат вируси.

 

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914