МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

Разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

Година І Брой 2 от 27.01.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

Кое е общото между медицината, микрокомпютрите, мобилните комуникации и мрежата (4хМ)? Първото общо е ,че всичките ми са интересни. Второто, че модерната медицина не може без микрокомпютри, мобилни комуникации и без интернет мрежата (и без майтап, разбира се).

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо.

(рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата получавате с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Хранете се здравословно!

 

Няма по-искрена любов от тази към храната.

Джордж Бърнард Шоу (1856-1950)

В тази поредица от статии се опитвам да разкажа принципите на здравословен живот. Днес ще се спра на здравословното хранене на здравите възрастни.

Като се обърнете назад към последните десетина дни е най-добре да установите, че сте ползвали следните групи храни в ред според намаляване на обема им:

1.      Хляб и други зърнени храни и картофи. Тази група включва ориз, просо, ръж, царевица. Много хора си мислят погрешно, че здравословното хранене означава да намалят хляба. Това е вярно само по отношение на белия хляб. Пълнозърнестия хляб е основна храна на човечеството от хилядолетия. Както и другите храни от тази група съдържа фибри, витамини от група В, известни количества калций и желязо и не съдържа мазнини.

2.      Плодове и зеленчуци. Употребявайте ги колкото се може повече. Пресни или замразени, във вид на сок или нектар. Предпочита се да не се употребяват с олио, масло, маргарин или сироп.

3.      Мляко и млечни продукти. Особено подходящи са тези с намалено съдържание на мазнини. Някога си мислех, че пълномаслените млека са за предпочитане и се чувствах ощетен от обезмаслените. Доста по-късно разбрах, че от медицинска гледна точка е за предпочитане намаляване на употребата на животински мазнини. Кравето сирене се предпочита пред овчето, а кашкавал тип “Витоша” пред тип “Балкански”, заради по-ниското съдържание на холестерол. Както виждате, често по-евтините храни са по-здравословни.

4.      Месо и риба. Избягвайте сланината, вътрешностите (бъбреци, черен дроб, шкембе) заради високото им холестеролно съдържание. За предпочитане е пилешкото месо, особено без кожата. От пилето най се предпочита бялото месо. Рибата е подходяща храна, особено без кожата. Свинското месо само по себе си не е нужно до се избягва, трябва да се отбягва само сланината и вътрешностите. Вегетарианците по-рядко развиват артериална хипертония, но проучванията показват, че това се дължи на по-голямата им консумация на плодове и зеленчуци и на избягването на животинските мазнини, а не на неупотребата на самото месо.

5.      Храни съдържащи мазнини и храни съдържащи захар. Избягвайте ги.

Така че, следващия път когато пазарувате хранителни стоки, имайте предвид този списък, когато определяте от кое колко да вземете. От първите в горния списък купувайте повече, от последните – по-малко; но не изключвайте никоя група. Хранете се балансирано, а не само с една от тези храни. Винаги предпочитайте “природните” храни – плодове, зеленчуци, ядки, кисело мляко и др. пред “заводските” храни. Избягвайте животинските мазнини, рафинираната захар и солта. Не е лоша идея да спазите великденските пости.

По отношение на начина на приготвяне се предпочита печенето и варенето пред пърженето. Например поръчвайте си риба на скара, а не пържена.

Най-краткият и безспорен здравен съвет, който мога да Ви дам е: Пийте повече вода! Животът е възникнал във водата и без нея е невъзможен. Две трети от човешкото тяло е вода. Съвременните хора, забързани в ежедневието си, забравяме да пием вода. Леката дехидратация (липса на вода в организма) води до главоболие, сънливост, промени в настроението, забавя реакциите. Тежката дехидратация води до запек и други по-сериозни състояния, включително рефлекторно повишаване на артериалното налягане. Жлъчните камъни, бъбречните камъни се дължат на кристализация, възникнала в преситен разтвор. Колкото повече вода пием, толкова телесните течности са по-разредени и от там по-малък риск от кристализация. Водата разрежда отровите попадали в организма ни и спомага за изхвърлянето им; промива пикочните пътища и намалява риска от бактериалното им инфектиране. Затова се препоръчва човек да изпива 1,8 литра (около 8 чаши) вода дневно. Водата е част от здравословното хранене и се изисква дисциплина да се пие редовно. Сложете си бутилка и чаша на бюрото и през работното си време отпивайте през известен интервал. Ако имате ежедневни физически натоварвания, свикнете да пиете вода преди, по време и след тях, за да компенсирате изпотяването. Водата е най-добрата безалкохолна напитка.

Някои си мислят, че редовното пиене на вода ще повиши трайно артериалното им налягане. Не е така. Водата само минава през организма. Колко от нея ще остане в тялото ни, зависи от това колко готварска сол сме употребили. Солта е тази, която задържа водата в тялото ни. Затова злоупотребата с готварска сол води до артериална хипертония.

Съвременната медицина доказва правотата на поговорката: “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятеля си, вечерята дай на врага си.” Нощта е най–дългият период на глад за организма, през който обикновено не приемаме храна, а организма продължава да изразходва енергия за сърдечните удари, проводимостта по нервите, деленето на клетките и др. Ако на сутринта не закусим, периода на глад продължава и организма пренастройва метаболизма си в режим на пестене на енергия. Затова когато по-късно през деня се нахраним, голяма част от енергията се складира във вид на мазнини. Обратно закуската помага за активизиране на метаболизма и по-активно изразходване на следващите хранения. Затова избягвайте честата грешка през деня да не ядете почти нищо, вечерта да се приберете прегладнели и да преядете. Малки количества храна в първата половина на деня помагат да спестите големи количества храна вечер.

Джон Макнамара казва, че най-важното, което бил научил в института “Карнеги”, било че има смисъл да се изказваш, само ако искаш да накараш слушателите да направят нещо. С тази статия искам да Ви накарам да пиете повече вода, да употребявате повече плодове, зеленчуци и ядки и да избягвате животинските мазнини.

Д-р Сотир Марчев

 

ВИЦ НА БРОЯ

Хирург, психиатър, патоанатом и общопрактикуващ лекар отишли на лов за патици. Общопрактикуващият лекар видял първата птица и си казал: “Знам ли го това дали е патица? По-добре е да има и второ мнение”. Птицата долетяла да психиатъра, който виждайки я, си казал: “Аз знам, че това е патица, но тя знае ли че е патица?” И докато си отговори на тази въпрос, птицата долетяла до хирурга. Той направо я застрелял и се обърнал към патоанатома: “Иди да видиш, какво е това, което убих!”

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

 

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

Интересно ми е да чуя Вашето мнение за бъдещето на медицината в България.

1.      Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят?

2.      Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве. Пишете дали желаете да бъдете цитиран като име, като E-mail адрес, или и двете или анономно.

МНЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛИ

Д-р Стоян Михайлов (myhailov@usa.net) пише:

Малко критика: Колко струва старта за GSM?

При условие че поссщаемостта на един частен кабинет за януари е около 3-10 пациента на лекар/месец дали наистина си струва да се дадат пари за GSM или е по добре да се дадат пари за физиотерапевтична апаратура?

За здравното осигуряване:

Които заложи само на него - ще оцелява, но много трудно.

Който го пренебрегне - тотално сте загуби.

Най-вероятно ще спечелят онези, които се доредят до ръководни длъжности.

Но също така за всички останали е добра стратегия да следят развитието, но да не залагат само на КАЗИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ. До този момент в тази страна "България" се е доказало че Казионните институции не вършат работа - дано тази е изключение!!

Д-р Терзийски (terazini@intech.bg) пише:

Аз съм напълно съгласен, че компютрите и мобилността ( в т.ч. моб. телефони ) са абсолютна необходимост както за усъвършенстването на лекаря, така и за нашия бизнес, щото медицината е и бизнес!

На въпросите - здравната реформа ще се сгромоляса, поне в началото, щото нечестни хора я ръководят. Неминуемо, обаче, след време ще заработи. Тогава ще има смисъл да си доктор в БГ. За съжаление, за мене е твърде късно да хвана чужбината. Така че, волю - неволю ще трябва да остана.

Ще очаквам новите броеве. Всичко най-добро ви желая.

 

Т. Тодоров пише:

1.Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят?

Като всяко начинание в България изискващо и свързано с много пари и това е по-вероятно да не успее, защото дори да се осигурят парите е по-вероятно да не се използват по предназначение. Лекарите за сега да не се обвързват – ако нямат друга алтернатива за работа.

2.Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Според мен безусловна причина човек да напусне родината си е при заплашено неговото или на семейството му физическо оцеляване. За всички останали случаи всеки трябва първо да реши за себе си какво желае и дали има нужда от него.

Ванга казва "Не искай много - няма да можеш да му платиш цената!"

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

СЪВЕТ НА БРОЯ

ПРЕЗАРЕЖДАЕМИ БАТЕРИИ

Ако искате да ползвате дълго мобилния си телефон и след време с чиста съвест да го продадете на старо на някой приятел, трябва да си го пазите. Най-деликатната част е батерията. Тук искам да разкажа какво съм научил за презареждащите се батерии от собствен опит. Такива батерии освен при мобилните телефони, видеокамери и уокмени се използват и при някои Холтери. Батериите биват три вида:

1.      Никел – кадмиеви (Ni–Cd) – те са най-старите, най-евтини и поради това най-масови у нас. Те имат "памет” – “помнят” до колко най-малко са се разреждали предните пъти и не “искат” да се разредят повече; помнят колко най-много са зареждани и не искат да се заредят повече. Затова при тях е много важно да ги използвате докато се разредят докрай и след това да ги зареждате напълно. Ако почнете да ги презареждате, преди да са се изхарчили до край, им намалява капацитета. Затова някои телефони с такива батерии имат точка в менютата, която им позволява да изразходват бързо батерията си при нужда от ново зареждане.

2.      Никел – метал хидридни (Ni-MH) Те имат слаба “памет” и поради това вече изместват никел – кадмиевите батерии. При тях не е задължително да спазвате горните препоръки, но все пак помага. Задължително е поне при първите три цикъла да я изразходвате докрай и след това да я зареждате докрай. При последващата употреба не е лошо поне веднъж седмично да правите това.

3.      Литиево – йонни батерии (Li-Ion) – те са най-новите и най-скъпите и заради това все още са редки у нас. Нямат “памет” и можете да правите, каквото си искате.

Аз ползвам Ni-MH, но я третирам, сякаш е Ni-Cd и тя вече почти две години е като нова. Обикновено я зареждам една цяла нощ; на сутринта започвам да я ползвам, вечерта при лягане изключвам апарата, на следващата сутрин го включвам и следващата вечер тя вече е изчерпана и я зареждам отново цяла нощ и т.н.

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

ТРУДОВА БОРСА

Ще публикуваме БЕЗПЛАТНО обяви за предлагане на работа за лекари. Така че, ако ТЪРСИТЕ лекари за работа, можете да пишете  и ще публикуваме обявата Ви безплатно.

РЕКЛАМИ

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

КНИГИ: Електрокардиография (9,90 лв.), Как се преслушва сърце, бял дроб и корем (4,90 лв.), Как се разчита рентгенография на сърце и бял дроб (изчерпана), Как се общува. Как се снема анамнеза. Как се поставя диагноза (изчерпана от продажба), Медицински справочник (4,90 лв.).

АУДИОКАСЕТИ: Аускултация на сърце (4,90 лв.), Аускултация на бял дроб (4,90 лв.).

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD): Преслушване на бял дроб (9,90 лв.).

ДИСКЕТИ: Сборник закони за медицината (4,90 лв.).

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ: Лабораторни показатели (0,90 лв.), Лабораторни показатели ІІ (0,90 лв.), Функционални изследвания (0,90 лв.), Функционални изследвания ІІ (0,90 лв.), Имунизационен календар (0,90 лв.), Имунизационен календар ІІ (0,90 лв.), Акушерска таблица (0,90 лв.).

ИНТЕРНЕТ СПИСАНИЕ "4xM" - разпространява се ежеседмично БЕЗПЛАТНО по E-mail. Ако имате E-mail адрес пишете, че желаете да го получавате.

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924