МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ “4хМ”

Разпространява се безплатно по E-mail веднъж седмично

Година І Брой 1 от 20.01.2000 год.

МЕДИЯ

ЗА

МЕДИЦИНА,

МИКРОКОМПЮТРИ,

МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ,

И МРЕЖАТА

(без да броим майтапа)

Кое е общото между медицината, микрокомпютрите, мобилните комуникации и мрежата (4хМ)? Първото общо е ,че всичките ми са интересни. Второто, че модерната медицина не може без микрокомпютри, мобилни комуникации и без интернет мрежата (и без майтап, разбира се).

Тук може да има ваша реклама в четири поредни броя (тоест за месец) за 29 лева общо.

(рекламата изпращате по e-mail, парите привеждате на посочените накрая банкови сметки, фактурата ще получите с препоръчано писмо по пощата)

СТАТИЯ НА БРОЯ

Бъдете физически активни!

Единственият начин да запазите здравето си е да ядете това, което не желаете, да пиете това, което не обичате и да правите това, което не харесвате.

Марк Твен (1835–1910)

Искам да изложа в няколко поредни статии принципите на здравословен живот, които напоследък се опитвам да спазвам. Започвам със спорта, като ще се опитам да Ви помогна да решите за себе си защо, колко и какво да спортувате.

Първо, защо? Защото физическите натоварвания удължават живота, намалявайки и общата смъртност и смъртността от исхемична болест на сърцето. Помагат за нормализиране на повишеното артериално налягане, наднорменото тегло, мастния състав на кръвта, повишената кръвна захар. Увеличават силата на сърдечните съкращения и обема изпомпвана кръв, повишават тонуса на венозните съдове и намаляват риска от образуване на съсиреци в кръвоносната система. Правят мускулите по-силни, ставите – по-гъвкави, костите – по-здрави. Подобряват съня, намаляват стреса и Ви карат да се чувствате добре!

Второ, колко да спортувате? Съвременната медицина препоръчва за всички здрави деца и възрастни “умерено физическо натоварване, по 30 или повече минути дневно, повечето дни на седмицата, желателно всичките”. Под “умерено физическо натоварване” се разбира да имате нужда да дишате дълбоко, но все още да можете да водите лек разговор. Така е например при бързо ходене, каране на колело, плуване, домашен ремонт, работа в градината. Под “повечето дни на седмицата” е желателно да се разбира поне пет. И три и четири дни седмично по половин час, пак носят здравна полза, но тя е по-малка. Два дни седмично спортуване категорично не стигат. Изобщо човешкото тяло е устроено за ежедневно натоварване. Тези 30-45 минути дневно могат да се сумират и от няколко по-кратки натоварвания през денонощието; за по-възрастните често така е по-удобно.

Защо се препоръчват умерено тежки усилия? Понеже интензивността на натоварването и неговата продължителност са взаимосвързани. Колкото е по-леко едно натоварване, толкова по-продължително и/или по-често трябва да се извършва, за да се постигне същата здравна полза. Затова ако използвате леки натоварвания (например бавно ходене), ще трябва да заделяте много повече време седмично. Ако използвате тежки обременявания, ще Ви е нужно по-малко време, но при тях има повишен риск от травми, има и по-голяма вероятност след време да се откажете, или изобщо да не започнете.

Така че в резюме опитайте поне пет дни седмично по половин час да се натоварвате умерено физически. Можете в началото да започнете с по-малко и постепенно да го увеличавате, докато достигнете тези изисквания. Натоварвания, по-големи от тези препоръки, носят по-голяма здравна полза, но разликата не е голяма. Например при хипертоници и 30-45 минути умерено натоварване с бързо ходене или плуване три или четири пъти седмично могат да намалят артериалното налягане повече от по-тежки натоварвания, като бягане или спортно ходене.

Идеи за физическа активност:

 1. Ходете на работа пеш. Ако живеете далеч, слизайте от градския транспорт няколко спирки преди местоработата си и ходете до нея. Ако пътувате с кола, използвайте по-далечен паркинг. Бихте могли официалните обувки да си ги държите на работното място, от дома да тръгвате с маратонки и когато пристигнете да се преобувате. Можете за разнообразие всеки ден да отивате пеша до службата си по различен път.
 2. Ако почнете да ходите в парка, си вземете уокмен с любимите Ви аудиокасети. По-бърза музика ще Ви стимулира да ходите по-бързо. Можете да използвате и образователни аудиокасети. Не е удачно да ходите по улиците с уокмен, защото няма да чувате колите, за да се пазите.
 3. Намерете някой, с когото заедно да спортувате. Така ще се стимулирате взаимно и е по-малко вероятно да се откажете. Вземайте децата си със себе си – да привикват към здравословен начин на живот от рано.
 4. Ходете на танци; играйте тенис или футбол с приятели; обикаляйте близката планина; разхождайте куче. Изобщо подберете си такава физическа активност, която на Вас Ви доставя удоволствие, вместо да се мъчите с упражнения, които са Ви неприятни.
 5. Купете си удобни гуменки, кецове или маратонки и хуквайте да бягате.
 6. За моментите, когато времето е лошо, е удобно да имате у дома велоергометър (повдигнат на място велосипед) или тредмил (“бягаща” гумена пътечка). Велоергометрите са обикновено по-евтини, заемат по-малко място, по-тихи са и някои модели не харчат ток. Тези апарати Ви позволяват да спортувате у дома и когато навън вали или е тъмно, или има много бездомни кучета. Ако обичате да четете, може да го правите, докато въртите педалите. Ако обичате видеото или телевизията, разположете уреда срещу екрана.
 7. Не ползвайте асансьора, а ходете пеш по стълбите. Не малко хора плащат за фитнес зала в която ползват например апарат, имитиращ качване по стълбите. Защо е нужно да плащате за зала, когато и у дома си имате стълби?
 8. Отивайте на работа с велосипед, вместо с превоз.
 9. Почнете да посещавате най-близката да дома или работата Ви гимнастическа зала, плувен басейн или тенискорт. Проверете дали службата Ви няма колективен договор с такава зала.
 10. Давайте малка сума на децата си всеки ден, когато Ви хванат, че не сте спортували.
 11. Когато сте командировка или на почивка, избирайте хотели, в които гостите ползват безплатно фитнес зала или басейн.
 12. Вписвайте физическото натоварване в програмата си за деня.
 13. Четете книги и статии подобни на настоящата, за да продължавате да бъдете мотивиран. Съществуват безплатни електронни списания по e-mail, които периодично ще ви подкрепят с нови идеи (например за такова англоезично списание можете да се абонирате на адрес www.Landry.com).
 14. Физическата работа освен здраве, може да носи и полза. Копайте лозе, гледайте градина, стройте, правете ремонт и др.

Д-р Сотир Марчев

ВИЦ НА БРОЯ

КРАТКА ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНАТА:

“Докторе, боли ме стомаха!”

2000 г. преди Христа – “Яж от тази трева”

1000 г. преди Христа – “Тревите са езически, кажи тази молитва.”

1850 г. след Христа – “Молитвите са суеверие, вземи тази отвара."

1940 г. след Христа – “Отварите са вредни, вземи това хапче."

1985 г. след Христа – “Хапчетата са неефикасни, вземи този антибиотик."

2000 г. след Христа – “Антибиотиците са химия, яж от тази трева!"

 

Ако списанието Ви харесва, можете да го препратите на свой приятел като натиснете бутона “Forward” на Вашата програма за електронна поща. Благодаря Ви, ако го направите!

 

ПОСТОЯННА E-MAIL ДИСКУСИЯ

Интересно ми е да чуя Вашето мнение за бъдещето на медицината в България.

 1. Според Вас здравното осигуряване ще успее или ще се сгромоляса? Лекарите, които се обвържат с него сега ще спечелят или ще загубят?
 2. Трябва ли да се опитва човек да практикува в България или да се изнася по най-бързия начин в чужбина?

Ако пожелаете, пратете своето мнение  и то ще влезе в следващите броеве.

СЪВЕТ НА БРОЯ

Защо му е на доктора мобилен телефон?

Защото му е икономически по-изгодно да го има:

 1. Най-ниската месечна такса за GSM е 10 лева без ДДС. Ако предплатите 9 такси Ви се признава 1 година т.е. на месец излиза под 10 лева с ДДС. Цената на един лекарски преглед в частните поликлиника и кабинети средно варира между 10 и 15 лева. Тоест дори само един пациент месечно да Ви намери по мобилния телефон и да си уреди преглед при Вас, няма да сте на загуба.
 2. Много от платежоспособните пациенти имат служебни мобилни телефони с разрешен месечен лимит за разговори. Връзката между два мобилни телефона е по-евтина отколкото между мобилен и стационарен телефон. Затова такъв пациент ще изхарчи по-малко от лимита си, ако се обади на лекар с мобилен телефон, отколкото ако разговаря със стационарен телефон.
 3. Ако ТОТО-то продава надежди, то лекарите продаваме спокойствие и сигурност. Пациентите са по-спокойни когато могат винаги да се обадят на лекаря си. Например родилка със сърдечни проблеми е по-склонна да избере кардиолога с мобилен телефон.

Изобщо мобилният телефон, подобно на слушалката и апарата за кръвно, е и уред за печелене на пари.

Можете да изпратите ваши статии, съвети, цитати или вицове, рецензии на книги или сайтове за следващите броеве

 

Ако желаете да се абонирате, да се отпишете или да си смените e-mail адреса, на който получавате “4хМ”, пишете

РЕКЛАМИ

ПУБЛИКАЦИИ НА Д-Р СОТИР МАРЧЕВ

КНИГИ:

Електрокардиография (9,90 лв.)

Как се преслушва сърце, бял дроб и корем (4,90 лв.)

Как се разчита рентгенография на сърце и бял дроб (изчерпана)

Как се общува. Как се снема анамнеза. Как се поставя диагноза (изчерпана от продажба)

Медицински справочник (4,90 лв.)

АУДИОКАСЕТИ:

Аускултация на сърце (4,90 лв.)

Аускултация на бял дроб (4,90 лв.)

АУДИО КОМПАКТДИСКОВЕ (AUDIO CD):

Преслушване на бял дроб (9,90 лв.)

ДИСКЕТИ:

Сборник закони за медицината (4,90 лв.)

ДЖОБНИ СПРАВОЧНИ КАРТИ:

Лабораторни показатели (0,90 лв.)

Лабораторни показатели ІІ (0,90 лв.)

Функционални изследвания (0,90 лв.)

Функционални изследвания ІІ (0,90 лв.)

Имунизационен календар (0,90 лв.)

Имунизационен календар ІІ (0,90 лв.)

Акушерска таблица (0,90 лв.)

ИНТЕРНЕТ СПИСАНИЕ "4xM"

разпространява се БЕЗПЛАТНО по E-mail.

 

Благодаря Ви, че отделихте време да го прочетете!

Издава “4хМ” – ЕООД, гр. София

Българска Пощенска Банка – 1414 София пл. България 1, банков код 92079400, сметка в лева: 1043086924; в щат. долари: 1143086912; в евро: 1743086914