Какво ново за физическата активност и здравето?

 

  1. Обичайната човешка активност, която не е свързана с някакво натоварване не е достатъчна да допринесе за забележима здравна полза. Физическата активност трябва да има все пак някакъв интензитет за да доведе до намаляване на сърдечно – съдовия риск.
  2. Освен интензитет физическите натоварвания трябва да имат и някаква продължителност – например да се повтарят поне 3 месеца. Отиването за рехабилитация за една седмица в санаториум след миокарден инфаркт не води до забележима полза.
  3. Еднократни големи физически натоварвания в нетренирани индивиди могат да са повод за миокарден инфаркт. Например хора, които цялата работна седмица седят на бюро, а през уикенда се състезават във физически натоварвания. Днес кардиологията препоръчва ежедневно натоварване през повечето дни на седмицата.
  4. Големите физически натоварвания носят по-малка здравна полза от умерените. Днес се препоръчват умерени натоварвания – каране на колело, плуване, бързо ходене и др. При тях човек диша дълбоко, усеща учестено сърцебиене, има леко изпотяване, но все още може да говори.
  5. Спортуване покрай натоварен автомобилен трафик може да е вредно, особено за сърдечно болните. То ги кара да вдишват автомобилните газове в момент когато организмът им има нужда от повече кислород. Затова човек трябва да подбере мястото за спорт. Ако отива на работа пеша да избере маршрут, който е перпендикулярно на големите автомобилни пътища, а не по тях (например с Google Earth или с Bgmaps).