МАРЧЕВ: МУЛТИМЕДИЙНА МЕДИЦИНА (4хМ)

Здравна рубрика по Tv7

 

излъчвана от февруари 2006 до 10 юни 2010 г. - събеседник д-р Сотир Марчев
 

Как да се лекуваме при настинка

Срещу отпадналостта и температурата при възрастните хора се предпочита аспирин. Тук се използват големи дози – например 3-4 пъти дневно таблетки от 500 мг. При децата аспиринът не се употребява – при тях той може да доведе до синдром на Рае (много тежък страничен ефект на аспирина). По-рано при деца се употребяваше амидофен, но сега и той е спрян от употреба поради странични ефекти. Днес на децата се дава парацетамол. Ако температурата е по-ниска от 37,8 градуса не се опитваме да я сваляме – такава температура стимулира имунитета ни и подпомага борбата на организма с инфекцията. Даваме лекарства за сваляне на температурата, само ако тя е над 37,8 градуса.

Кашлицата бива два вида – суха и влажна. Суха е тази кашлица, която не вади храчки. Нея я потискаме с лекарства, които спират кашлицата (либексин, кодеин, и др.). Влажна е кашлицата, която вади храчки. Нея не я потискаме, защото иначе храчките ще останат в нас и няма да се отделят. Нея я облекчаваме, като даваме лекарства, които втечняват бронхиалния секрет (храчките) и ги правят по-лесни за отделяне. Такива лекарства, облекчаващи влажната кашлица са ацетилцистеиновата киселина (ACC), бронхолитина, бромхексина и др.

По отношение на хремата и секретите от носа. Проблемите с носа са също два, които се лекуват с различни лекарства При едни хора доминира запушването на носа и те не могат да дишат през него – лигавицата на носните проходи е набъбнала от инфекцията и ги запушва. В тези случаи даваме лекарства като ксилометазолин, които свиват кръвосните съдове на носната лигавици, тя отбъбва и освобождава пътя на въздуха. При други хора носът не е запушен, а проблемът е, че непрекъснато тече. При тях даваме антихистамини (алергозан и др.), които намаляват отделянето на секрети от носа.

 

д-р Сотир Марчев
излъчено по tv7 на 7 декември 2007 г.